UIT HET VELD GESLAGEN DOOR GEWELD
1 mei 2023

UIT HET VELD GESLAGEN DOOR GEWELD

‘ER IS EEN RIET VOOR ÉN NA HET INCIDENT’

De sfeer is grimmig. Zodra relschoppers bivakmutsen opzetten of hun gezicht bedekken met een sjaal is direct duidelijk dat het uit de hand loopt. Riet voert samen met haar collega’s van de bereden politie charges uit om de ME te ontlasten, terwijl zij bekogeld worden met stenen, vuurwerk en ander materiaal. Dan klapt haar hoofd naar voren en raakt zij kort haar bewustzijn kwijt. Bijna twee jaar later is Riet nog bezig met haar herstel.

Riet is een doorgewinterde politievrouw die in haar werk al veel voor haar kiezen heeft gekregen en zeker wel wat gewend is. Agressie en geweld zijn haar niet onbekend. Dat verandert niets aan haar kijk op het werk van haar en haar collega’s. “Mijn passie ligt hier. Na vijf jaar op straat, in het blauw, ben ik overgestapt naar de bereden politie. Paardrijden zit in mijn bloed en ik vind het fantastisch om samen met mijn collega’s het verschil te maken.” Haar ogen beginnen ook te stralen als we de stallen inlopen en zij haar paard begroet met een aai over de neus. “Ze moeten me hier wegdragen”, grapt Riet.

Na de geur in de stallen te hebben opgesnoven, even met een paar collega’s te hebben gesproken en een kop koffie, gaan we in een rustige kamer zitten. Want de reden voor dit interview is een stuk serieuzer. Door geweld tijdens rellen, gericht ook tegen politiemensen, raakt Riet in 2021 gewond. We gaan eerst even iets verder terug in de tijd, corona vroeg vanaf het begin veel inzet van de politie.

Extremer geweld

“Er was vrijwel elk weekend een demonstratie. In die periode maakten we als collega’s al veel mee. We zagen het geweld extremer worden, ook op ons gericht. Steeds dezelfde mensen die anderen aanmoedigen om mee te gaan en mee te doen”, begint Riet haar verhaal. “Op sociale media zelfs berichten over hoe je politiemensen van hun paard kan krijgen en collega’s die online geïntimideerd en bedreigd worden. Verschrikkelijk. Als je ook ziet wat dit met collega’s en het thuisfront doet. Terwijl wij gewoon ons werk doen, zodat iedereen veilig thuiskomt. Wij willen niet aan het eind van onze dienst aan ouders hoeven te vertellen dat hun zoon of dochter er niet meer is.”

Boomstronk tegen het hoofd

Het hoofd schudden en weer verder. Tot Riet en haar collega’s - niet voor het eerst - worden opgeroepen om op te treden bij een uit de hand gelopen voetbalwedstrijd. Riet: “De wedstrijd liep tegen het einde, de sfeer werd grimmiger. Op een gegeven moment zien we dat mensen bivakmutsen opdoen en andere gezichtsbedekking. Met charges proberen we mensen op afstand te houden en uit het tumult te krijgen. Ineens zie ik iets op mij afkomen en krijg ik een boomstronk tegen mijn hoofd. De klep van mijn helm schiet naar voren en ik klap met mijn hele hoofd voorover. Heb dan ook even een blackout. Zet daarna mijn helm goed en ga weer door. We werden belaagd met vuurwerk, ijzeren pijpen, betonnen blokken… je denkt dan niet meer aan de klap. Je wil enkel je werk doen.”

Nadat de rust is teruggekeerd, pas bij de debriefing, dringt tot Riet door wat haar is overkomen. “Een collega vertelde mij dat zij mij heeft teruggeduwd toen ik door de harde klap en daaropvolgende blackout van mijn paard dreigde te vallen. Zij blijkt toen ook te hebben geroepen dat ik moest keren met mijn paard. Had ik dat niet gedaan, dan was ik met  mijn paard vol tegen een politieauto aangereden die de relschoppers compleet aan het vernielen waren. Mijn paard kon geen andere kant op.”

© Jaap Binsma

Tijdens de debriefing wordt Riet overvallen door een moeheid. “Ik wilde naar huis. Daar heb ik nog nagepraat met mijn man die overigens ook bij de politie werkt. De volgende dag alles op papier gezet, proces verbaal opgemaakt en aangifte gedaan. Maar de dag daarna was het helemaal klaar en knapte ik af. Ben toen meteen naar de huisarts gegaan. Ik had enorme hoofdpijn, last van extreme vermoeidheid en stramheid.”

Beroepsincident

Riet blijkt dan een hersenschudding, whiplash, schouderblessure en gekneusde vingers te hebben opgelopen. Het incident wordt vrij snel erkend als dienstongeval en beroepsincident. “De eerste vijf maanden heb ik in een prikkelarme omgeving moeten doorbrengen. Mijn man heeft mij alles uit handen genomen. Daarna ben ik actief aan mijn herstel gaan werken om te zorgen dat mijn leven weer beter wordt.”

Via een casemanager bij de politie wordt Riet doorverwezen naar letselschadespecialist Cees (Politievakbond ACP) voor hulp bij de afhandeling nu het incident is aangemerkt als beroepsincident. “Ik ben ontzettend blij met hem. Hij heeft alles rond mijn casus opgestart en mij een goed gevoel gegeven door er voor mij te zijn.” Zij heeft onder andere recht op een schadevergoeding, alleen dat is een pleister op de wond.

Werken aan herstel

“Ik had de schade veel liever niet gehad. Het ziet er naar uit dat ik voorlopig niet volledig inzetbaar ben. Voor dit gebeuren was ik topfit en kon ik alles aan. Nu kom ik na een paar uur werken thuis en moet ik weer bijkomen. Ik ben snel oververmoeid, heb concentratieproblemen, kan moeilijk op woorden komen. Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Want hoe fijn zal het zijn als ik weer gewoon mijn werk kan doen.”

Inmiddels hebben meerdere rechtszaken tegen de relschoppers die herkend waren op beelden plaatsgevonden. Meerdere relschoppers zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf, proeftijd en een schadevergoeding . “Dat geeft een fijn gevoel, want het laat zien dat incidenten rond agressie en geweld tegen politiemensen in dit geval serieus worden genomen”, geeft Riet aan. Want dat is voor haar gevoel zeker niet altijd zo.

Impact

“Al zoveel jaren horen we kreten als onaanvaardbaar en onacceptabel. Er is bijvoorbeeld na de coronarellen gezegd dat daders aansprakelijk worden gesteld voor de schade die zij veroorzaken. Wat zien we daarvan terug? Er wordt niet doorgepakt. Relschoppers en vandalen worden voor mijn gevoel niet voldoende verantwoordelijk gesteld. De regering zou bovendien meer moeten investeren in tools voor de politie om geweld tegen hen terug te dringen en straffen die daar tegenover horen te staan en daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd”, bepleit Riet. “Want de impact is enorm, niet alleen voor de collega zelf maar ook het thuisfront.”

De echtgenoot van Riet schreef een persoonlijke brief met de titel ‘Riet voor het incident en Riet na het incident’. Deze brief werd voorgelezen tijdens een van de rechtszaken tegen de relschoppers, waarin de consequenties van geweld tegen hulpverleners indringend wordt beschreven. Riet: “Ik wil gewoon weer de vrolijke Riet zijn, voor mijzelf en mijn gezin.”


HULP BIJ LETSELSCHADE

Letselschade is ingrijpend. Zeker bij ernstige zaken. Hoe moet het verder met je werk? Wie betaalt de rekeningen en hoe kom je deze periode zo goed mogelijk door? Wil je meer weten over de hulp die onze juristen en letselschadespecialisten vanuit Legal & Services (Politievakbond ACP) jou kunnen bieden? Op www.legalenservices.nl vindt je uitgebreide informatie. Ook kun je daar vrijblijvend een snelle check doen om te kijken of je recht hebt op een vergoeding van (letsel)schade.

Reacties

Reageren?

Over de auteur

Afdeling Marketing & Communicatie

Profiel
bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN