“De politieorganisatie is de rode draad in mijn loopbaan’
15 feb 2024

“De politieorganisatie is de rode draad in mijn loopbaan’

"Als ik nu terugkijk op mijn leven is de politie altijd wel een rode draad geweest. Zo ging mijn scriptie voor mijn master strafrecht al over het politieverhoor. Zette ik me na mijn studie in voor mensen die slachtoffer waren van oplichtingspraktijken, waarbij ik samen heb gewerkt met de recherche,  en was ik in 2007 voor de eerste keer in dienst van de ACP om mensen bij te staan in individuele zaken. Na wat omzwervingen ben ik nu vanuit de commerciële advocatuur weer terug bij de bond als advocaat. De diversiteit aan zaken, de bijzondere specifieke wereld, met zijn eigen sfeer, geven mij een bepaald gevoel. Ik kan dit niet goed uitleggen, het is een bijzondere wereld die zich inzet voor veiligheid in de ruimste zin van het woord. Ik doe dan ook graag wat terug voor deze speciale organisatie.

Mijn collega’s en ik staan leden die onze hulp hebben bij van begin tot het eind. Ik kan zonder te overdrijven, zeggen dat wij dé specialisten zijn op het gebied van het politieambtenarenrecht en alle daarbij behorende zaken. Is er een conflict met de werkgever, bijvoorbeeld over een negatieve beoordeling, een verstoorde werkrelatie of ontslag, dan kan je als lid bij ons terecht. Ik ga met leden in gesprek, geef advies wat ze het beste kunnen doen, ga in overleg met de wederpartij en stel processtukken op.  Natuurlijk ben ik ook aanwezig bij de zitting en als het moet kan ik hoger beroep instellen. Ik ben altijd zeer betrokken bij mijn cliënten en ga tot het gaatje voor het beste resultaat.

 

Wouter Dieks advocaat ACP

Een ander belangrijk onderdeel van mijn vak is dat ik regelmatig plaats neem in de bezwaarcommissie van de reorganisatie van de politie. Dit houdt in dat wanneer een  politiecollega bezwaar maakt, bijvoorbeeld tegen een verplaatsing of een andere functie door een reorganisatie, het bezwaar wordt voorgelegd aan een paritaire bezwaarcommissie. In deze commissie zit een onafhankelijke voorzitter, iemand die voorgedragen is door de politiebonden (ik dus) en iemand die is voorgedragen door de werkgever. Samen geven we een advies wat de beslissing op het bezwaar moet zijn. Op die manier heb ik eveneens inzicht hoe een (andere) bezwaarcommissie of de rechter denkt en zal oordelen. Ook deze ervaring komt mijn werk als advocaat voor de leden ten goede.

Naast de juridische hulp voor leden, ben ik ook betrokken bij de regelgeving voor de politieorganisatie. Samen met mijn collega's buig ik me over het juridisch beleid, houdt me bezig met de arbeidsomstandigheden en geef hier advies over. Kijk bijvoorbeeld eens naar de CAO, daar staan allemaal afspraken in die juridisch moeten kloppen. 

Ik zou het werk wat ik nu doe niet meer willen inruilen voor de commerciële advocatuur, ten eerste zijn al die commerciële netwerkborrels niets voor mij, maar nu kan ik ook echt zien wat alle inspanningen van de bond voor effect hebben op de politieorganisatie. Je bent veel meer betrokken bij alles en dat vind ik mooi."

Wouter Dieks (43 jaar) is advocaat bij de ACP. Hij helpt leden met uiteenlopende kwesties

Heb jij juridische hulp of advies nodig? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze juridische afdeling. 

 

 

 

Reacties

Reageren?

Over de auteur

Afdeling Marketing & Communicatie

Profiel
bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN