ACP | Politievakbond ACP

De kop van (de) Juut

Door: Klaas Jan Dijkema
Zelfs nu ik al meer dan vijf jaar uit de actieve dienst ben, overkomt het mij nog met grote regelmaat. Gezeur en gezeik op feestjes en andere bijeenkomsten over de politie die het overal verkeerd doet en altijd lijkt te falen. Het lijkt soms alsof je persoonlijk ter verantwoording wordt geroepen. Nog even irritant als altijd en blijkbaar houdt dat nooit op. Maar het merkwaardige is: ik bespeur bij mijzelf dat de tot nu toe vanzelfsprekende behoefte om ‘de politie’ door dik en dun te verdedigen tanende is. Het ligt nog steeds ergens in mijn genen verankerd, maar toch … de passie en de vanzelfsprekendheid waarmee ik dat vroeger deed, lijkt te zijn weggeëbd.

Eerst dacht ik dat het te maken had met het natuurlijk proces dat je na je pensionering steeds verder komt af te staan van de club waarmee je zolang verbonden bent geweest. Maar bij nader inzien, kan dat het niet zijn. Het politievak is mij nog steeds dierbaar en ik voel de verbondenheid nog altijd heel sterk. Nog dagelijks volg ik alle veranderingen en ontwikkelingen met belangstelling, tot en met de cao-onderhandelingen. En zeg nou zelf: daar word ik als gepensioneerde politieman die tegenwoordig alleen maar te maken krijgt met kortingen zelf helemaal niets beter van. Maar een goede cao gun ik mijn voormalige collega’s nog altijd van harte. Net als een solide organisatie waarbinnen ze zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Nee, die verbondenheid is er nog steeds.

Ben ik misschien milder en verdraagzamer dan vroeger, een vrij algemeen voorkomend verschijnsel bij het stijgen der jaren. De scherpe kantjes gaan er een beetje af en de hang naar consensus en vrede neemt omgekeerd evenredig toe. Is het daarom dat ik tegenwoordig zo weinig de moeite doe om de criticasters en aanklagers van Hermandad op feestjes te weerspreken of hun argumenten te ontkrachten?

Lastig hoor, om een oorzaak te vinden. Zit ik misschien in de verkeerde tunnel bij mijn zoektocht? Dan maar over een andere boeg. Ik zoek het niet langer bij mijzelf. Ik kruip in de huid van de criticasters en probeer te ontdekken wat de gemiddelde burger zoal dagelijks te horen krijgt en meemaakt. Ik ga voor het gemak even virtueel aan de zijlijn van de samenleving staan, doe mijn bril met blauwe matglazen af en probeer zonder vooringenomenheid het hele veld te overzien.

Tsja, en wat je dan ziet! Media die werkelijk bol staan van verhalen over wat er allemaal mis is met en bij de politie. Falend beleid, mismanagement, eindeloze reorganisatieperikelen, extreme schaalvergroting, financiële tekorten, plaatsingsprocedures, voortslepende cao-onderhandelingen, onderbezetting, buitengewone werkdruk, bureaucratie, onnodige administratieve rompslomp … Om maar niet te spreken over schandalige, de Balkenende-norm ver overschrijdende, vergoedingen voor hoge leidinggevenden en externe adviseurs. Frauduleus gedrag tot in de hoogste regionen.

Oei, die opsomming is niet mals. Daar gaat wel heel veel energie verloren waar de gemiddelde burger dus helemaal niets aan heeft. En dan heb ik het nog niet eens over de directe gevolgen voor diezelfde burger. Steeds minder blauw op straat, wijkbureaus die sluiten, politiemensen die vaak niet bereikbaar zijn of niet aan hun normale taken toekomen, aangiftes die worden opgelegd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja, daar word je als belastingbetalende medemens die recht heeft op een goed functionerende politie zachtjes uitgedrukt niet vrolijk van. Tel bij al die ellende dan nog de onevenredig hoge verkeersboetes en de vaak nutteloze projecten op en het beeld is compleet. Er is helaas veel reden tot klagen.

En wie is bij dat alles ‘de kop van Juut’? Jawel, de arme collega die alleen maar uitvoert wat hem is opgedragen en (meestal) zijn stinkende best doet om dat goed uit te voeren. Want vertel mij wat, de doorsnee diender is nog altijd gedreven en loyaal. Bovengemiddeld loyaal, denk ik vaak.

Helaas is hij of zij in de rol van zichtbare vertegenwoordiger van het instituut degene die ter verantwoording wordt geroepen voor het mismanagement van anderen. Gelukkig gebeurt dit meestal in confrontaties op het bureau of op straat. En dat is al moeilijk genoeg. Maar helaas gebeurt het ook in de privésfeer. Vaak ook op feestjes en dat is over het algemeen niet sfeerverhogend.

En wat moet je dan? Wat moet ik dan als nog altijd loyale oud-collega? Ik ben er uit, het is mij duidelijk. Ik hoef het instituut Politie niet te verdedigen. De verantwoordelijke bewindslieden en de grootverdieners aan de top zijn mans genoeg om zichzelf te verweren.

Maar ik wil nog wel steeds met hart en ziel de mensen verdedigen die met de poten in de klei staan. De doorsnee diender die nog steeds van goeie wil is en alles doet wat in zijn (soms beperkt) vermogen ligt om zijn vak zo goed mogelijk uit te voeren. Vaak onder moeilijke omstandigheden waar een ander geen weet van heeft. Daarbij worden fouten gemaakt, want we zijn geen robots maar mensen van vlees en bloed. Ik weet weer wat mij te doen staat! Die mensen zijn het waard om verdedigd te worden, ook al gaat dat misschien even ten koste van de goede sfeer op feestjes. Ik kom weer voor ze op, ik doe het!

Oud-rechercheur Klaas-Jan (KaJé) Dijkema werkte meer dan 40 jaar bij de Groningse politie, waarvan de laatste zes jaar bij het Cold Case Team. Daarnaast is hij auteur van de detectiveromans ‘Dwaallichten en vallende sterren’ en ‘Obsessies’.

Terug naar overzicht

De ACP biedt leden juridische hulp zodat je bij problemen over werk en inkomen verzekerd bent van rechtshulp. Je kunt ook gebruikmaken van de uitgebreide dienstverlening en diverse ledenvoordelen


Ook reageren?

Log hieronder in met je e-mailadres of lidnummer en je wachtwoord. (Hulp bij inloggen)

  • Houd rekening met je voorbeeldfunctie: ook burgers lezen jouw reactie.
  • Behandel iedereen met respect.
  • Kwetsende of aanstootgevende reacties worden verwijderd.
  • Heb je vragen? Mail ons.

 

Wij maken gebruik van cookies om je een optimale gebruikerservaring aan te bieden. We maken gebruik van analytisch cookies om de website en dienstverlening te kunnen verbeteren en cookies van externe partijen. Lees voor meer informatie onze  privacy statement . Klik op de accepteer button om de cookies te accepteren.