ACP Ledendag

ACP Ledendag

De ACP Ledendag is een afwisselende dag met interessante sprekers en boeiende workshops en seminars. De ledendag wordt elk jaar georganiseerd. Om extra kennis op te doen en om collega’s uit heel het land te ontmoeten. De ledendag is bovendien het moment waarop wordt gesproken over wat de vereniging ACP het afgelopen jaar heeft bereikt en wat de ambities zijn voor de komende jaren.

Terugblik ACP Ledendag 2019: 'Non-stop verbonden'

‘Zeer geslaagd’, ‘super’, ‘interessant’, ‘uniek’ en ‘het zet je aan het denken’. Zomaar wat reacties van ACP-leden over onze ledendag op 11 december. Het thema is dit jaar ‘non-stop verbonden’ en met workshops en seminars geven we hieraan uiting. Want dag en nacht, in het weekend en op feestdagen staan jij en je collega's klaar voor de veiligheid in ons land. Zichtbaar op straat of achter de schermen. Non-stop verbonden met het vak.

 

Esmé Rijs wordt aan het begin van de dag unaniem verkozen tot lid van het dagelijks bestuur van de ACP. Haar kinderen, twee jongens, en man zijn ook aanwezig wat het voor haar extra bijzonder maakt. “Het voelt alsof ik opnieuw ‘ja’ zeg tegen de ACP”, zegt Esmé die al jaren in verschillende rollen bij de ACP werkt en dus een bekend gezicht is voor menig ACP-lid. “Ik heb er heel veel zin in om samen met jullie verder te bouwen aan onze vereniging.” Na deze mooie woorden gaat de ledendag met ruim tweehonderd ACP-leden echt van start.

Stress en collegialiteit

Tijdens de workshop ‘Help, ik heb stress’ staat coach Fija van der Weide stil bij de symptomen van stress en hoe mindfulness kan helpen. De onrust in je hoofd verminderen is belangrijk, de impact van langdurige stressklachten met als gevolg een burn-out is groot. “Het licht gaat echt uit”, zegt ACP-lid Joana Gomes geëmotioneerd. Zij kampt zelf met een burn-out en heeft vroege signalen - net als vele anderen - lange tijd genegeerd. ”Van het ene op het andere moment was het klaar voor mij. Het enige wat ik dacht, ‘nu even niets meer’. Je kan ook bijna niets meer, voelt je nutteloos. Dat is moeilijk te accepteren.” Joana volgt nu een vitaliteitsprogramma bij de politie. Zij krijgt de hulp die zij nodig heeft. Wel geeft Joana aan dat er wat betreft preventie nog veel te winnen valt.

Leden van het Team Collegiale Ondersteuning laten in hun workshop zien dat collega’s er voor elkaar zijn in moeilijke tijden. “Na een heftig incident staan wij voor anderen klaar. Door onze ervaring weten we dat elke collega hier anders mee omgaat. Door een collega in een vroeg stadium bij te staan, kan veel ellende worden voorkomen”, vertelt TCO-medewerker Adri Twigt.

Moeilijke kanten van het politiewerk

De voorstelling Rauw, over de moeilijke kanten van het politiewerk, sluit hier goed op aan. Nathalie Smeets over deze theatershow: “We mogen gezien worden in onze goeden kanten, maar ook in de fouten die we maken. Het is belangrijk om oog te houden voor kwetsbaarheid en voor wat niet deugt.” Politiemensen gebruiken vaak humor om de moeilijke kanten van het werk weg te duwen, maar bij Rauw wilden de makers dat nadrukkelijk niet. Het moest ongefilterd zijn. Het stuk snijdt relevante onderwerpen aan, raakt collega’s en helpt om het gesprek op gang te brengen. Bondsbestuurder Aad Gravenkamp: “Ik denk dat het heel goed is dat mensen deze voorstelling meemaken, want het gaat echt over de werkelijkheid van ons vak”.

In een andere zaal neemt Dennis Kruger van The Happy Wanderer - dat zich richt op (medische) trainingen aan veiligheidspecialisten zoals boa’s en politiemensen - leden mee in een interactief ‘skillslab’. Wat kun jij doen bij incidenten met meerdere slachtoffers? Welk slachtoffer help je als eerste? Daarnaast aandacht voor vragen als: Wat is nu afwijkend gedrag? Wat past er niet in het straatbeeld? Wat doet die tas daar? En kijk je er wel of niet in?

Martijn Aslander en de hobbypolitie

Later op de dag probeert stand-up filosoof Martijn Aslander de wereld van de aanwezigen op zijn kop te zetten. Dat lukt hem goed, met zijn bijzondere uitspraken over de inrichting van de politie en de capaciteitsproblemen. ACP-lid Maarten Boeren: “Ik vind het beeld dat hij schetst mooi. We weten dat dingen beter kunnen, maar we doen het gewoon niet. Zo is het wel duidelijk dat hiërarchie in onze organisatie niet werkt en toch houden we eraan vast. En waarom steken we veel geld in bepaalde zaken, terwijl mensen dit misschien gratis willen doen? Ik vind dat mooie inzichten.”

FIOD, VIK en Rechten en Plichten

Rob van het Hof geeft collega’s een kijkje in de keuken van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Met voorbeelden uit de actualiteit laat hij zien hoe de FIOD te werk gaat en dat daarbij de samenwerking met de politie erg belangrijk is. Zo wordt de politie bijvoorbeeld ingezet bij de inbeslagname van goederen en ter beveiliging. Uit de zaal komen vragen, of het afpakken van spullen wel effectief is. Rob geeft aan dat de FIOD zich ook op imagoschade richt: bij exposure is het voor een fraudeur heel lastig om nog door te gaan met zijn illegale praktijken.

Jos Pietsersen praat de leden bij over de werkzaamheden van het team Veiligheid Integriteit en Klachten. ”Wij krijgen opdrachten voor onderzoeken, maar we zijn ook kritisch naar de opdrachtgever. Wij proberen objectief vast te stellen wat er is gebeurd. Ik vind het mooi om te zien dat er echt interactie is met de zaal. Dan zie je dat het onderwerp leeft. Daarnaast is het wel fijn dat wij onze onafhankelijke positie kunnen duiden.”

Ook de workshop ‘Rechten en plichten’ van ACP-juristen geeft nieuwe inzichten. “Ik dacht dat een leidinggevende bepaalt of je ziek bent of niet, maar jij bent degene die daarover gaat”, zegt een van de aanwezigen.

PTSS, een openhartig verhaal

Arthur van der Vlies vertelt deze dag zijn persoonlijke verhaal, over zijn ervaringen bij de politie en het moment dat er iets knapt in hem. Arthur start in 1990 als timide jongen met de politieopleiding. In de jaren die volgen verandert Arthur, na de nodige ingrijpende incidenten. Ervaringen die soms lastig te verwerken zijn, zoals menig collega zal herkennen. Twintig jaar later krijgt Arthur te horen dat hij werkgerelateerde PTSS heeft. In 2011 neemt hij zelf ontslag. Vier jaar later keert hij tegen alle verwachtingen in terug naar de politie. Hij geeft nu lezingen en advies over de impact van politiewerk, waar je op moet letten en waar verbeteringen nodig zijn. “Een indrukwekkend verhaal”, zegt ACP-lid Tinie Veltkamp.

Op naar volgend jaar!

“Voor mij is deze dag geslaagd”, besluit ACP’er Joana Gomes. “Volgend jaar weer.”

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

Sluit je aan