Opgebouwde pensioenrechten

Ervaringscertificaat (EVC-traject)

Met een ervaringscertificaat breng je jouw competenties in kaart. Wil jij de regie nemen over je eigen loopbaan? En weten wat jouw werkervaring waard is? Misschien is een traject voor de Erkenning van Verworven Competenties (EVC) iets voor jou. De Politieacademie, het ROC Friese Poort (mbo) en Libereaux (mbo/hbo) bieden zo’n traject aan. Verschillende politiecollega’s gingen je voor.

Meer informatie:

3 vragen over een EVC-traject

1 - Wat kost een EVC-traject?

Circa € 1.500,- tot € 1.750,-. Deze kosten worden door de werkgever betaald, via het landelijk HR-budget. Voorwaarde is wel dat jij je voor de volle 100 % inzet en dat je het schrijven en vullen van je portfolio in eigen tijd doet.

2 - Wat vraagt een EVC-traject aan inzet en hoeveel tijd heb ik daarvoor?

Gemiddeld investeer je 60 tot 80 uur eigen tijd in het opmaken van een portfolio. Het intakegesprek en het laatste gesprek (criteriumgericht interview) vinden plaats in diensttijd. De doorlooptijd van een EVC-traject is gemiddeld 4 maanden. De ervaringen lopen uiteen. Er zijn collega’s die het hele traject in 6 weken hebben afgerond en collega’s die er 4 maanden of langer over hebben gedaan.

3 - Op welke manier helpt jouw baas in het behalen van je EVC-certificaat?

Je bepaalt zelf of je een EVC-traject doorloopt. Instemming van je leidinggevende heeft de voorkeur, maar is geen must. Het advies is wel om te starten met een Resultaat- en Ontwikkel-gesprek (R&O-gesprek) samen met je leidinggevende. Hierin bespreek je jouw voornemen om een EVC-traject te starten. Tijdens het opmaken van je portfolio kan je leidinggevende bepaalde stukken ondertekenen of hij kan je helpen bepaalde werkervaring op te doen als dat noodzakelijk is voor jouw EVC-traject. Bijvoorbeeld het opmaken van een ontneming, het doen van een briefing, etcetera. Het schrijven van je portfolio doe je zelf. Je wordt daarin wel begeleid door een coach, een portfoliobegeleider.

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

Sluit je aan