politiepensioen

Met pensioen

Met Pensioen

Hoe sta jij er financieel voor? Welke keuzes heb je met je pensioen?

Goede voorbereiding is het halve werk. Laat je daarom goed informeren! Dit kan via MijnABP, of plan een gesprek met een pensioenambassadeur of politievakbond ACP.

Wat kan ik doen MET MIJNABP?

MijnABP is je eigen pensioenpagina waar je al jouw gegevens vindt over je ABP-pensioen. Je kunt hier de volgende zaken regelen of inzien:

  • Inzicht in je financiële situatie - Wil je een beeld krijgen van jouw inkomsten en uitgaven vanaf je pensioenleeftijd? De keuzehulp “Overzicht en Inzicht” helpt je om inzicht te krijgen in je financiële situatie vanaf je pensionering. Aan de hand van jouw inkomsten en uitgaven zie je of je genoeg pensioen hebt opgebouwd als je het nodig hebt. Je ziet of de keuzes voor jouw pensioen haalbaar zijn, zoals eerder stoppen met werken. En wat je kunt doen om keuzes haalbaar te maken.
  • Pensioenvoorstel maken - Deze keuzehulp biedt online begeleiding bij het plannen en aanvragen van je pensioen. Je combineert de gegevens van je politiepensioen met de gegevens van andere pensioenfondsen. Dat kun je eenvoudig zelf doen. Zo krijg je een totaaloverzicht van alle inkomsten en uitgaven op jouw gewenste pensioenleeftijd, en van je eventuele partner. Je ziet wat er gebeurt met jouw pensioenbedrag in verschillende situaties.
  • Pensioenaanvraag - Komt jouw pensioen dichterbij en wil je snel inzicht in jouw pensioenkeuzes en hoe deze uitpakken? In MijnABP plan je jouw pensioen en maak je verschillende pensioenvoorstellen. Dit doe je door stap voor stap je pensioenkeuzes te maken. Zo zie je direct hoe hoog jouw pensioenbedrag is in verschillende situaties. Je kunt zoveel pensioenvoorstellen maken als je wilt. Heb je alles naar wens ingevuld? Vraag dan direct je pensioen aan.

Welke pensioenkeuzes heb ik?

Eerder of later met pensioen? Je kunt het ABP-pensioen laten ingaan vanaf de 1e van de maand dat je 60 jaar wordt, tot uiterlijk vijf jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.

Eerder met pensioen

Wil je eerder met pensioen gaan? Dan wordt jouw pensioen lager. Waarom is dat? Je werkt korter, waardoor je minder pensioen kunt opbouwen. Omdat je eerder stopt met werken, moet het pensioen over een langere periode worden uitbetaald.

Wil je jouw pensioen meer dan 5 jaar eerder laten ingaan dan je AOW-leeftijd? Dan moet je stoppen met werken vanaf de periode dat je jouw pensioen laat ingaan. Hiervoor moet je een intentieverklaring invullen.

Later met pensioen

Wil je later met pensioen gaan? Dan wordt jouw pensioen hoger: je werkt langer door, waardoor je pensioenopbouw hoger is. Wil je jouw pensioen uitstellen tot na je AOW-leeftijd? Dan moet je blijven werken. Anders is het uitstellen van de ingangsdatum van je pensioen niet toegestaan.

Deeltijdpensioen

Je kunt ervoor kiezen om gedeeltelijk met pensioen te gaan, vanaf de 1e van de maand dat je 60 jaar wordt. Gaat een gedeelte van jouw pensioen eerder in dan 5 jaar vóór jouw AOW-leeftijd? Dan moet je voor dat gedeelte stoppen met werken. Daarna geldt die regel niet. Je kiest zelf wat bij jouw situatie past. En je bespreekt dit met jouw werkgever. Wat dit financieel betekent? Dat check je op MijnABP.

Deeltijdpensioen kan een mooie oplossing zijn om geleidelijk wat meer afstand te nemen van werk. Om bijvoorbeeld tijd te hebben voor mantelzorg of zorg voor je (klein)kinderen.

Hoe regel ik mijn pensioen als ik een partner heb?

Je kunt ervoor kiezen om jouw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen anders te verdelen. Maar dat hoeft niet. Je hebt de volgende keuzes:

  • Je kiest voor een standaard pensioen en laat het pensioen zo staan zoals het is. 
  • Je kiest voor een hoger nabestaandenpensioen en daarom verlaag je je ouderdomspensioen.
  • Je hebt minder of geen nabestaandenpensioen nodig. Daarom gebruik je je nabestaandenpensioen voor een hoger ouderdomspensioen. Met het nabestaandenpensioen opgebouwd vanaf 1-7-1999 kun je je ouderdomspensioen verhogen. Het nabestaandenpensioen wordt dan wel lager. Of vervalt.

Keuzes maak je altijd met je partner. Keuzes leiden tot andere pensioenbedragen. Hoeveel het verandert zie je op MijnABP.

Heb je geen partner? Dan verhoogt het ABP het ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd na 1-7-1999. Dit gebeurt automatisch.

Ben je in het verleden gescheiden / uit elkaar gegaan? Dan kan het zijn dat er nabestaandenpensioen voor je ex-partner is gereserveerd. Over dit pensioen kun je geen keuzes maken. Tenzij de ex-partner voor de ingangsdatum van jouw pensioen afziet van het recht op nabestaandenpensioen.

Wanneer is jouw eigen pensioen verhogen met nabestaandenpensioen een goede keuze?

  • Je hebt aan het begin van je pensioen hogere uitgaven omdat je dan (nog) vitaal bent en wilt gaan reizen.
  • Je partner werkt nog en daardoor heb je in het begin minder inkomen nodig. Bovendien geeft het je een fijn gevoel dat je later meer zult ontvangen bijvoorbeeld omdat je niet weet hoe hoog je zorgkosten in de toekomst zullen zijn.

Wanneer is het nabestaandenpensioen verhogen met een deel van jouw eigen pensioen een goede keuze?

  • Jouw partner bouwt zelf onvoldoende pensioen op.
  • Je hebt een lager nabestaandenpensioen omdat je ex-partner een gedeelte van je nabestaandenpensioen zal gaan ontvangen.
  • Jij hebt een beperkte levensverwachting.

Kan ik de hoogte van mijn pensioen tijdelijk verlagen/verhogen?

Je hebt de keuze om eerst een hoger pensioen te ontvangen en daarna een lager pensioen. Of andersom. Om de gevolgen van deze keuze te zien, ga je naar MijnABP.

Waarom kiezen voor een tijdelijk hoger of lager pensioen?

  • Je wilt bij het begin van jouw pensioen wat meer kunnen uitgeven dan op latere leeftijd. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen.
  • Je hebt aan het begin van je pensioen minder inkomen nodig. Bijvoorbeeld omdat je partner nog werkt.
  • Voor sommige deelnemers is deeltijdpensioen een passende keuze.

Wat is de tweeverdienerstoeslag?

ABP-gepensioneerden die vóór 1 januari 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, hebben mogelijk recht op een maandelijkse verhoging van het pensioen.

Hoe werkt dat?

De maandelijkse verhoging is een compensatie, voor een te lage pensioenopbouw bij het ABP van tweeverdieners vóór 1 januari 1995. Als beide partners bij het ABP pensioen opbouwden, beoordeelt het ABP of je recht hebt op een aanvulling. Als dat het geval is, krijg je de aanvulling automatisch. Als één van de partners pensioen opbouwde bij een ander pensioenfonds, weet het ABP niet dat er recht op aanvulling bestaat. In dat geval moet je het zelf aanvragen.

Wanneer mag ik deze aanvulling aanvragen?

Check op de website van ABP of u in aanmerking komt. Het formulier dat gedeeltelijk door het andere pensioenfonds moet worden ingevuld staat ook op deze plek. De voorwaarden zijn:

  • Jij en je partner werkten vóór 1995
  • Je bouwde toen tegelijkertijd met je partner pensioen op
  • Eén van jullie deed dat in die jaren bij het ABP, de andere partner deed dat bij een ander pensioenfonds
  • Inmiddels hebben jullie AOW
  • Of de jongste partner bereikt bijna de AOW-gerechtigde leeftijd

ABP zal alle nieuwe aanvragen in behandeling nemen en iedereen alsnog uitbetalen waar hij of zij recht op heeft.

Thema's pensioen

Hoe oefent de Politievakbond ACP invloed uit op het politiepensioen?

ACP Young

Hoe is het politiepensioen geregeld? Wij vertellen jou er graag over!

Pensioen

Zijn er veranderingen in je leven? Dan heeft dit gevolgen voor jouw pensioen. Welke veranderingen zich voor kunnen doen lees je hier terug.

Vragen politie pensioen

Als je vragen heb over je pensioen, waar kan je dan terecht? Wij geven jou een aantal mogelijkheden!

Goed om te weten dat wanneer je volledig met pensioen bent je minder contributie hoeft te betalen. Via de pensioenalert kun je dit aan ons doorgeven.

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

SLUIT JE AAN