400 miljoen op prinsjesdag is een eerste stap tegen ondermijning

400 miljoen op prinsjesdag is een eerste stap tegen ondermijning

30 aug 2021, Werk

Het kabinet trekt volgend jaar 400 miljoen euro extra uit voor bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, meldt RTL Nieuws. Hiermee lijkt het kabinet een stap te maken na de oproep van de ACP van vorige week.

Voorzitter Gerrit van de Kamp: ‘ Het extra geld voor bestrijding criminaliteit is wat de ACP betreft een eerste stap. Het nieuwe kabinet zal echt nog extra werk  moeten verzetten om de ondermijnende criminaliteit serieus aan te pakken”

De ACP gaat de plannen  bestuderen en gaat ervan uit dat dit een structurele – dus geen eenmalige – investering is  . Een deel van het geld lijkt bedoeld voor tegengaan van ondermijnende criminaliteit.  Daarnaast lijkt het erop dat er geld gaat naar meerdere partijen in de veiligheidsketen. Dat is een stap in de goede richting.

Wetswijzigingen cruciaal

Naast het geld moet er ook echt werk gemaakt worden van het wijzigen van de wetgeving. Bijvoorbeeld door invoering van Anti-maffia wetgeving, naar Italiaans model.  Dat is cruciaal en noodzakelijk als de overheid echt serieus is in de aanpak van de georganiseerde misdaad.

Denk dan bijvoorbeeld aan wetten die het onmogelijk maken een criminele organisatie te leiden vanuit de gevangenis, of het volgen en afpakken van crimineel geld.

Van de Kamp: “Deze wetswijzigingen moeten zo snel mogelijk in gang gezet worden, daarmee kunnen we niet wachten op de komst van een nieuw kabinet.  We moeten nu werken aan een veilige samenleving die niet verder kapot mag worden gemaakt door georganiseerde zware criminaliteit.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN