ABP stapt in 2027 over op het vernieuwde pensioenstelsel

ABP stapt in 2027 over op het vernieuwde pensioenstelsel

11 jul 2023, pensioen

Pensioenfonds ABP geeft aan in 2027 over te stappen op het vernieuwde pensioenstelsel. De datum stond eerder gepland in 2026. Demissionair minister Carola Schouten geeft pensioenfondsen langer de tijd om de regels goed in te voeren. 

Het ABP wil de deelnemers zo snel mogelijk verhuizen naar het vernieuwde pensioenstelsel, maar wil dit ook zorgvuldig en beheerst doen. Het ABP zal het extra jaar gebruiken om de nieuwe processen en systemen beter en uitgebreider te testen.

Nieuwe pensioenregels

Eén van de nieuwe regels gaat bijvoorbeeld over het pensioenbedrag ineens (lumpsum). In het Pensioenakkoord is afgesproken dat mensen op hun pensioendatum de mogelijkheid krijgen om 10 procent van hun aanvullend pensioen in één keer op te nemen. Ze kunnen dat geld bijvoorbeeld besteden aan het aflossen van een hypotheek of de aanschaf van iets moois voor de oude dag. 

Demissionair minister Schouten besloot de ingangsdatum van deze regeling aan te passen van 1 januari 2024 naar 1 juli 2024.  Het wetsvoorstel herziening bedrag wordt namelijk pas vlak voor of net na het zomerreces behandeld en pensioenuitvoerders hebben minimaal zes tot negen maanden nodig om hun deelnemers goed te informeren. Daarnaast moeten pensioenuitvoerders voldoende tijd krijgen om de verandering in te voeren. 

Niet altijd voordelig 

De ACP adviseert mensen zich goed te laten informeren over het pensioenbedrag ineens. Een groot gedeelte van de 10 procent gaat namelijk rechtstreeks naar de Belastingdienst. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor de hoogte van je pensioenuitkering en kunnen toeslagen komen te vervallen. 

Meer informatie

Wet toekomst pensioenen 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN