ACP: Vuurwerkverbod moet gaan over afsteken, bezit, kopen en verkopen

ACP: Vuurwerkverbod moet gaan over afsteken, bezit, kopen en verkopen

14 jan 2020, veilig en gezond werken

Een vuurwerkverbod lijkt binnen handbereik nu ook de VVD en het CDA hun steun hiervoor hebben uitgesproken. Politie en politiebonden vroegen al geruime tijd om deze maatregel. Aan die oproep lijkt nu gehoor te worden gegeven. Wat de plannen van het kabinet exact worden, moet in februari duidelijk worden. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “Het is belangrijk dat niet alleen het afsteken, maar ook het bezit, kopen en verkopen wordt verboden.”

De ACP pleit er sinds 2017 jaarlijks voor om niet langer met een verbod te wachten. We steunden met politie en vele andere organisaties een advertentie met oproep tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, we spraken onze teleurstelling uit over een beperkt verbod en vroegen met de Coalitie voor Veiligheid om meer politieke daadkracht in 2020. Dat zelfs de vuurwerkbranche inmiddels aangeeft achter een gedeeltelijk vuurwerkverbod te staan, is voor de ACP een teken aan de wand.

Verantwoordelijkheid nemen

Volgens Gerrit van de Kamp is een verbod op gevaarlijk vuurwerk de enige juiste beslissing: “De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen. Als werkgever moet zij ervoor zorgen dat politiemensen en hulpverleners onder zo veilig mogelijke omstandigheden hun werk kunnen doen. Daarnaast is een verbod de meest verstandige stap om burgers rond de jaarwisseling veiligheid te bieden.”

Geweldspieken

Het belang van een verbod op gevaarlijk vuurwerk groeit de afgelopen jaren. Er komt steeds meer vuurwerk met de kracht van explosieven op de markt, er zijn forse geweldspieken rond de jaarwisseling, waarbij brandstichting en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners en agenten alleen maar toeneemt. Deze jaarwisseling registreerde de politie ruim 9.300 incidenten, waaronder veel vuurwerkgerelateerde incidenten (evenals voorgaande jaren).

Gerrit van de Kamp: “De politie moet met weinig mensen enorm veel werk verzetten. Ook met een verbod zal er nog vuurwerk en vuurwerkgeweld zijn. Maar we hopen op veel kleinere schaal. De meeste mensen zullen zich aan een verbod houden. Zeker als siervuurwerk nog wel is toegestaan. Dat betekent dat handhaving makkelijker wordt bij de incidenten die er nog wel zijn.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN