ACP wil tests bij reële kans op corona-besmetting door verdachte

ACP wil tests bij reële kans op corona-besmetting door verdachte

2 apr 2020, corona

Collega’s moeten duidelijkheid kunnen krijgen over mogelijke besmetting met het coronavirus door contact met een verdachte. De ACP heeft daarover contact gezocht met de korpsleiding en de minister. Het meest in het oog springende voorbeeld zijn de zogenoemde ‘corona-hoesters’ en ‘-spugers’. Maar uiteraard zijn er ook andere manieren van besmetting mogelijk bij fysiek contact of nabijheid.

Voorzitter Gerrit van de Kamp: “Het gebeurt regelmatig dat politiemensen worden bedreigd door figuren die zeggen dat zij besmet zijn met het coronavirus. Vaak nadat deze collega’s zijn bespuugd of in hun gezicht gehoest. Zij zitten nu in onzekerheid omdat er niet wordt getest. Dat kan grote impact hebben op hen en hun families. Er moet dus getest worden na contact met mogelijk besmette verdachten.”

De ACP wil dat de korpsleiding er bij de wetgever op aandringt dat het snel bij wet mogelijk wordt om verdachten verplicht op het coronavirus te testen. Daarnaast willen we dat collega’s direct getest kunnen worden als door contact met een verdachte een reële kans op besmetting bestaat.

De ACP vindt het goed dat corona-spugers en -hoesters door het OM nu al hard worden aangepakt. Van de Kamp: “Dat is het enige juiste signaal. We kunnen niet over onze kant laten gaan dat mensen die risico’s nemen in dienst van ons allemaal op een dergelijke manier worden bedreigd en geïntimideerd”.

Update 3-4-2020

Vandaag maakte minister Grapperhaus bekend dat er wordt gewerkt  aan een noodwet die het mogelijk maakt om bij zogenoemde ‘coronaspugers’  direct wangslijm af te kunnen nemen van een verdachte. Daardoor kan snel worden vastgesteld of iemand besmet is met het coronavirus.
Volgens de minister is het de bedoeling dat de noodwet binnen enkele weken wordt goedgekeurd door het parlement. Inmiddels heeft de ACP ook overleg gehad met de korpsleiding over het testen van collega’s in verband met mogelijke besmetting. De politie is in overleg met de GGD-en om hiervoor meer testen beschikbaar te krijgen, zodat collega’s die geconfronteerd zijn met een ‘coronaspuger’ getest kunnen worden zodra zij ziekteverschijnselen krijgen die kunnen duiden op Covid-19.

Lees hier meer informatie

Update 14-4-2020

Er is een beperkte hoeveelheid tests beschikbaar gesteld. Collega’s kunnen worden getest als zij een incident meemaken met een vermoedelijke coronapatiënt en vervolgens klachten krijgen. Meer informatie hierover vind je op het korpsnet.

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN