Ambtenarenbonden willen compensatie prijsstijgingen

Ambtenarenbonden willen compensatie prijsstijgingen

15 sep 2022,

De vakcentrales voor het overheidspersoneel hebben het kabinet deze week opgeroepen ambtenaren te compenseren voor de extreem gestegen kosten van levensonderhoud. Ministers moeten hun verantwoordelijkheid als werkgever waarmaken door hun medewerkers snel (extra) inkomensverbeteringen te bieden, aldus onder andere ambtenarencentrale CCOOP waarbij ook de ACP is aangesloten.

Voor het politiepersoneel zou de financiële compensatie een aanvulling zijn op de inkomensparagraaf in de politie-cao 2022-2024, ondertekend op 8 juni van dit jaar. De daarin vastgelegde afspraken zorgen voor een blijvende loonsverhoging van gemiddeld 9,5 procent in 2,5 jaar tijd. Dat is echter een geleidelijk proces. De eerste stap was een verhoging van het maandsalaris van alle medewerkers met € 100 euro vanaf 1 januari 2022, de tweede een procentuele salarisverhoging van 2 procent vanaf 1 juli jongstleden. De volgende stap is een loonstijging van 3 procent vanaf 1 januari 2023.

Schrijnende situaties

Leden van de politiebonden waren op zich goed te spreken over het bereikte onderhandelingsresultaat en het daarin geboden inkomensperspectief tot medio 2024. Alleen de laatste drie maanden zijn de prijzen op het gebied van levensmiddelen en energie zo hard door blijven stijgen (12 procent inflatie in augustus) dat extra voorzieningen urgent zijn geworden.

Met een zekere regelmaat informeren ACP-leden of de bonden al plannen hebben om de koopkracht van politiemedewerkers te stutten en schrijnende situaties (noodgedwongen naar de voedselbank) te voorkomen. Vooralsnog is dus gekozen voor een gezamenlijke oproep van alle ambtenarenbonden aan het kabinet.

Zorgen delen

Dreig je zelf door stijgende kosten van levensonderhoud in de financiële problemen te komen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de voorzieningen die de werkgever daarvoor biedt, bijvoorbeeld het Sociaal Fonds die behalve financiële steun ook advies kan geven en doorverwijzen naar andere hulpverleners en instanties. Meer informatie over het Sociaal Fonds vind je op het intranet van het korps.

Schroom ook niet om contact op te nemen met de onafhankelijke stichting NIBUD - die je inzicht kan geven in je inkomsten en uitgaven en wijzen op mogelijke toeslagen - en Geldfit, via de landelijke hulplijn 0800-8115 voor hulp bij geldzorgen. Ook Stichting Leden voor Leden, onderdeel van de ACP, helpt leden en hun gezin bij financiële, sociale en emotionele nood. Maak vooral gebruik van de hulplijnen en voorzieningen die er zijn.

KLIK HIER om de brief van de ambtenarenbonden te downloaden

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN