Bescherming tegen doxing

Bescherming tegen doxing

15 jul 2021,

Door: ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp

De nieuwe cao voor het lopende jaar is afgesloten. Een bijzonder onderdeel van deze cao is dat we - bovenop de arbeidsvoorwaarden - afspraken hebben gemaakt over het strafbaar stellen van doxing. Om politiemensen beter te kunnen beschermen in hun privéomgeving.

Dreigtelefoontjes, fysiek geweld en verspreiding van adresgegevens van politiemensen op internet. Het lijkt schering en inslag de laatste tijd. Al sinds het begin van de coronaperiode nemen dit soort gevallen van het zogenoemde doxing hand over hand toe. Vanuit de ACP maken we ons hier al tijden hard voor. Er moet nu echt iets gebeuren om ervoor te zorgen dat belaagde agenten betere bescherming en ondersteuning krijgen.

De laatste jaren bereiken ons steeds meer schrijnende verhalen van leden die te maken krijgen met doxing. Zij worden in hun privéleven gevolgd, bedreigd en onder druk gezet en dat gaat ver. Heel erg ver. Confrontaties met een motorbende. Collega’s die beveiliging krijgen vanwege stalkende, verwarde buurtbewoners. Een collega van wie de voordeur is opgeblazen. Het zijn slechts een aantal voorbeelden. En het is natuurlijk de omgekeerde wereld dat verhuizen soms de enige mogelijkheid is om dit soort praktijken te stoppen.

Tot nu toe kon de overheid maar moeilijk doeltreffend optreden tegen doxing. Met de gemaakte afspraken komt daar nu verandering in. De concrete maatregelen die kunnen worden genomen om politiemensen en hun gezin te beschermen worden nu uitgewerkt. In de Tweede Kamer is op 27 mei een motie aangenomen die minister Grapperhaus verplicht om vóór het zomerreces te komen met een wetsvoorstel om doxing strafbaar te stellen.

We zijn er nog niet. Maar het begin is er. De ACP blijft hier bovenop zitten. We houden je de komende weken en maanden op de hoogte over de voortgang van dit dossier.

Deze column is eerder gepubliceerd in het ACP-bondsmagazine Politiebericht. Inmiddels heeft demissionair minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) het wetsvoorstel ingediend om intimidatie door het delen van privégegevens strafbaar te stellen.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN