’Boerkaverbod’

’Boerkaverbod’

1 aug 2019, Werk

Door: Jos Pietersen, ACP-bondsbestuurder

Het zal ook jullie niet zijn ontgaan, met ingang van 1 augustus 2019 geldt de Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’. Weten jullie nog hoe dit traject is begonnen? Met het idee van een boerkaverbod van de PVV vier kabinetten geleden. Niemand durfde zijn vingers daaraan te branden en nu is dit het geworden. Een politiek compromis met alle haken en ogen van dien.

Op ons politie-intranet en in andere media zijn de blogs, opinies, mededelingen en aankondigingen over dit onderwerp schering en inslag. Kennelijk weten we niet precies wat we hiermee moeten. Ook de politie niet. Deze wet, dit eindproduct, is ook niet het idee van de politie. Maar ja, het is nu wel onze taak om te (gaan) handhaven. Met een handelingskader van elf pagina’s (inclusief OM-richtlijn) worden we met een haast onuitvoerbare klus ‘opgezadeld’.

Je kan de publiciteit al voorspellen. We gaan het nooit goed doen. Of we doen ons werk niet, of we discrimineren. Besef dat het niet gaat om een ‘boerkaverbod’, maar om wetgeving over gedeeltelijk gezichtsbedekkende kleding. Ook de integraalhelm, bivakmuts et cetera vallen hieronder. Nu we er iets mee moeten – die scheiding der machten is er gelukkig en de wetgever heeft bepaald – is de vraag hoe?

Ik snap wat er allemaal wordt gezegd door of namens onze leiding. Ook dat het lastig is. Wat is nu de stand van zaken? Als iemand een bureau binnenkomt met gezichtsbedekkende kleding, dan moeten we deze persoon wegsturen, de overtreding stoppen. Terwijl iemand met een hulpvraag komt of aangifte wil doen? Je zou je ook kunnen afvragen of je iemand dan niet staande moet houden of zelfs moet aanhouden voor een strafbaar feit. Toch? Als de hulpvraag acuut en urgent (?) is, moeten we professioneel optreden! Dat moeten we altijd, maar wat is dat dan in dit soort situaties? Hoe gaan we nu optreden bij de nikab?

Je kunt je afvragen waar deze wetgeving nu over gaat. Hoe komt dit soort wetgeving toch tot stand? Politiek, weet wat je vraagt van de maatschappij en instanties. Waarom moeten wij, in dit geval de politie, ‘de strijd aangaan’ met problemen die door de wetgever zelf worden gecreëerd? Politieleiding, laat aan de collega’s zien wat je in het voortraject hebt gedaan om invloed uit te oefenen op deze problematiek. Of is dat niet gedaan? Dan wordt deze suggestie onuitvoerbaar.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN