Bouwen aan een duurzame toekomst bij de politie

Bouwen aan een duurzame toekomst bij de politie

30 mei 2022, Succesvol ouder worden op je werk

De maatschappij vraagt meer politiepersoneel. Maar met de (vervroegde) uitstroom van oudere werknemers en het kleinere aantal nieuwe collega’s, is het steeds moeilijker hieraan te voldoen. Daarnaast moeten oudere werknemers steeds langer doorwerken. Medewerkers met onmisbare ervaring in het politievak. Een belangrijke groep die we moeten koesteren, om hun kennis en kunde te behouden. Wat kunnen we doen om deze werknemers tot hun pensioen gezond en met plezier actief aan het werk te houden? Projectmanager Johan Lemans gaat namens politievakbond ACP op zoek naar het antwoord op deze vraag, met het project ‘Succesvol ouder worden op je werk’.  De Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Politie (SAOP) financiert het project. Op welke manier kunnen oudere leden gezond hun loopbaan voltooien? Het onderzoek hiernaar kunnen we natuurlijk alleen doen met de mensen om wie het gaat. Samen met een aantal ondernemende gepensioneerde en actieve politiemedewerkers ‘bouwden’ we kort geleden aan hun eigen toekomst. 

Succesvol ouder worden op je werk

Het is dinsdag 17 mei als in Baarn de zaal ‘Energie’ wordt omgetoverd in een mini-Legowereld.
Grote bakken met Lego-steentjes en -poppetjes sieren de anders zo lege tafels. Projectmanager Johan Lemans en projectmedewerkers Saskia Bodelier en Annelies Groenhof verwelkomen de deelnemers aan de eerste Lego-bouwsessie van het project (Lego - Serious Play). Nadat iedereen zijn plekje heeft gevonden, richten zich al wat nieuwsgierige blikken op het kleine zakje Lego voor hen op tafel. Saskia neemt het woord en leidt de dag in. “Veertig procent van de 55-plussers valt uit,” vertelt ze ernstig. “De politie wil dit opvangen.” Ze geeft aan dat de wens is dat politiemedewerkers vitaal en met plezier hun werk kunnen blijven doen. Project ‘Succesvol ouder worden op je werk’ gaat hiermee aan de slag. De nadruk in het project ligt op het betekenisvol invullen van de laatste jaren op je werk tot aan je pensioenleeftijd. Welke middelen heeft een politiemedewerker hiervoor nodig van zijn leidinggevende of organisatie? Wat kan de politiemedewerker zelf hieraan bijdragen? Dit initiatief is eerder tijdens de algemene ledenvergadering van ACP Plus met enthousiasme ontvangen. Via deze link is hierover een artikel te lezen.

Politiewerk: een mooi vak

Er volgt een voorstelrondje, waarbij iedereen aangeeft wat het politiewerk leuk maakt. Alle deelnemers luisteren vol aandacht naar elkaar. Een aantal meningen overlappen: naast je collega staan en iets voor hem of haar betekenen. Elke dag is anders. Midden in de samenleving staan en opkomen voor zwakkeren en het verschil maken. Saskia vraagt dan tot ieders verrassing om van het zakje Lego dat voor hen ligt, in vijf minuten een eendje te maken. Ze moeten alle steentjes uit het zakje gebruiken. “Niets is fout,” benadrukt ze. Als de tijd voorbij is, vertelt iedereen waarom zijn of haar eendje het mooiste is. Saskia legt uit dat je door het bouwen actief meedoet en in beeldspraak gaat praten. Je leert het verhaal erachter te vertellen en beter te verwoorden wat je wilt zeggen. 

Betekenisvol werk

Al gauw blijkt dat het eendje maar een opwarmertje was. “Wat houdt jouw werk betekenisvol?” vraagt Saskia. “Of als je gestopt bent met werken: wat maakte het betekenisvol?” Vervolgens geeft ze aan dat elke deelnemer dit in een kwartier mag uitbeelden door met de vele Lego-steentjes uit de zaal iets te bouwen. Sommigen denken eerst na, voordat ze aan de slag gaan. Anderen beginnen direct met hun bouwwerk. En dan, bij de bespreking van elk model, komen de verhalen los. Een deelnemer verwoordt zijn werk onder meer als “een spiegel voorhouden aan de mensen die op de rand van de samenleving leven.” Voor een ander maakt het “met hart en ziel in de maatschappij je werk doen” het werk betekenisvol. Wat vaak terugkomt, is het verschil maken, contact met mensen en de zorg voor elkaar. Er zijn ook gepensioneerden die aangeven nog steeds actief bezig te zijn. Zo sloot een van de deelnemers zich aan bij de groene boa's en heeft daarnaast privé ook een zeer actief leven. Het is mooi om te zien hoe de Lego helpt bij het verwoorden en delen van ieders gedachten. 

Verder bouwen: behoefte en belemmeringen

Onder de indruk van het delen van alle ervaringen — waarvan sommige ook persoonlijke, gaan de deelnemers aan de slag met de volgende opdracht: bouw in vijf minuten wat je nodig hebt om je werk betekenisvol te maken. Hiervoor bouwen ze verder aan hun eerdere bouwwerk. Uit de daaropvolgende verhalen komt naar voren dat er behoefte is aan meer collega’s op straat, aan meer mensen en middelen. Ook benoemt iemand dat “het belangrijk is om de conditie op peil te houden, zowel fysiek als mentaal”. Een deelnemer spreekt over de behoefte aan daadkracht en zorg voor mensen met een burnout of depressiviteit. In de laatste opdracht van de ochtend verbeelden ze in vijf minuten met Lego wat de belemmeringen zijn voor hun betekenisvolle werk. “We kunnen onze ervaring en kennis niet delen,” is een opmerking die naar voren komt. “We verliezen veel als we steeds opnieuw het wiel moet uitvinden,” benoemt een ander. De gesprekken die tijdens de ochtendsessie op gang komen, geven een goed beeld van wat er speelt en leeft bij de deelnemers. Ook de middagsessie heeft een positief resultaat. Hierover volgt binnenkort meer. Alle informatie en verhalen vormen een groot deel van de bouwstenen, waarmee project ‘Succesvol ouder worden op je werk’ graag wil bouwen aan de toekomst: een hogere duurzame inzetbaarheid van politiemedewerkers, die met plezier en vitaal hun betekenisvolle werk kunnen doen.  

Meer weten en zelf meebouwen?

Wil je weten hoe de middagsessie is verlopen? Houd dan het nieuws op onze website of de projectpagina in de gaten en sluit je aan bij Politienetwerk: hét platform van en voor politiemensen. Daar komt binnenkort een pagina voor project ‘Succesvol ouder worden op je werk’, waar we ook meer foto’s delen van de Lego-bouwsessie. 

Ben je een 55-plusser en heb je ook zin om samen met collega’s mee te denken over ‘Succesvol ouder worden op je werk’ in een volgende inspiratievolle Lego-bouwsessie? Heb je interesse in dit project en wil je hierover in gesprek? Neem dan contact op met Johan Lemans, via j.lemans@acp.nl.         

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN