24 nov 2021, cao
De gezamenlijke politiebonden sturen een brandbrief naar de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid voor in het Begrotingsdebat Justitie en Veiligheid op 24 november.
Aanleiding van de brief is de extra structurele bezuiniging van 300 miljoen euro per jaar op de politiebegroting. Als we het capaciteitsprobleem niet nog veel verder willen laten oplopen dan het nu is, moet deze bezuiniging van tafel. Dit is weer een signaal dat acties bij de politie ook in het nieuwe cao-traject onvermijdelijk zijn.
300 miljoen tekort
De politie heeft onlangs de wens ingediend voor een noodzakelijke investering van 650 miljoen euro voor de komende kabinetsperiode. Ook heeft de politie begin 2021 al aan de minister laten weten op een structureel tekort af te steven van 300 miljoen euro per jaar.
Onderzoek naar tekort
Vanwege het dreigende tekort heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid een onderzoek laten uitvoeren, dat deze cijfers bevestigt.
Volgens de politiebonden is het noodzakelijk dat dit tekort vanaf 2022 structureel wordt opgelost door een EXTRA budget aan de politie toe te kennen. Dit is dus AANVULLEND op het bedrag van 650 miljoen euro. Het is cruciaal dat dit EXTRA budget structureel beschikbaar komt om te voorkomen dat er fors binnen de politie moet worden bezuinigd.
2300 politiemensen
Het bedrag van 300 miljoen euro staat gelijk met 2300 FTE aan politiemensen. Dit is niet realistisch en ook niet uit te leggen aan politiemensen, en vooral ook bij ondersteuning waar ze door deze bezuinigingen zwaar getroffen lijken te worden. De collega’s moeten zich nu al in bochten wringen om de bezetting rond te krijgen.
De politiebonden roepen de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid dan ook dringend op om dit probleem bij het begrotingsdebat structureel op te lossen.
Politiemensen die met hart en ziel werken aan de veiligheid van de burgers van dit land verdienen dat.
Gezocht: cao-nieuwsagenten!
In de aanloop naar nieuwe cao-onderhandelingen bouwen de politiebonden aan een netwerk van nieuwsagenten. We zoeken collega’s die actief willen bijdragen aan het verspreiden van informatie over wat een cao eigenlijk is, hoe zo’n afsprakenpakket tot stand komt en welke actuele ontwikkelingen er te melden zijn. Verlopen de onderhandelingen met de werkgever niet naar wens, dan krijgen cao-nieuwsagenten vanaf een gegeven moment ook actienieuws te verspreiden. De snelheid en zorgvuldigheid waarmee dat gebeurt zijn zeer bepalend voor het slagen van vakbondsacties – en daarmee voor het opvoeren van de druk op de werkgever.
11 augKoopkrachtbehoud blijft cao-strijdpunt bij de politie
Op donderdag 6 juli hebben de politiebonden de werkgever de uitkomsten overhandigd van hun werkvloerpeiling op koopkrachtgebied. In twee weken tijd maakten vijfduizend politiemedewerkers via die enquête duidelijk dat ze in aanvulling op de lopende cao een flinke extra inflatiecorrectie van het korps/de overheid verwachten, hetzij dit jaar nog, hetzij uiterlijk medio 2024. Zestig procent
7 julVerlanglijstjes voor effectief thuiswerken
Zo’n 2.200 politiemensen hebben tussen 23 mei en 5 juni meegedaan aan een digitale enquête van de politiebonden over hun ervaringen en wensen op het gebied van thuiswerken. Bruikbare input bij de gesprekken die de bonden met de werkgever voeren over een landelijk pakket aan voorzieningen ter ondersteuning van thuiswerken. De komst van zo’n regeling is een van de afspraken in de politie-cao 2022-2024.
29 junOuderenbeleid politie: aangepast takenpakket voor oudere collega’s en andere voorzieningen
Wat zijn de mogelijkheden voor oudere werknemers bij de politie om tot aan het einde van hun loopbaan veilig en gezond te kunnen blijven werken? De ACP krijgt regelmatig vragen van politiemensen over ouderenbeleid op de werkvloer. Binnen de politiesector zijn verschillende voorzieningen die gelden voor oudere collega’s. Wij hebben het op een rij gezet voor je.
23 junWerkvloerpeiling koopkracht 2023
De huidige politie-cao zorgt voor een blijvende verhoging van de politiesalarissen met gemiddeld 9,5 procent tussen begin 2022 en begin 2024. Inmiddels is duidelijk dat dat niet voldoende is om politiemensen te vrijwaren van koopkrachtverlies. De inflatie blijft hoog, terwijl de cao nog loopt tot 1 juli volgend jaar. Hoe moeten de politiebonden daarop reageren? Laat het ons weten in onze digitale werkvloerpeiling! Dat kan tot 2 juli 2023.
22 jun