Brede coalitie dagvaardt de Staat om AOW-gat

Brede coalitie dagvaardt de Staat om AOW-gat

21 mrt 2013, aow en vroegpensioen

Verschillende vakbonden, waaronder de ACP, en andere belangenorganisaties hebben de Nederlandse Staat gisteren (woensdag 20 maart) gezamenlijk voor de rechter gedaagd. Dit met het doel dat de Staat het ?AOW-gat? repareert (zie ook gerelateerd nieuws onderaan dit artikel).

?Vervroegd gepensioneerden worden met een enorme rekening opgezadeld. Neem bijvoorbeeld politiemedewerkers die met 60 jaar zijn gestopt met werken en erop rekenden op hun 65ste AOW te krijgen. Zij hebben nu een groot probleem. Wij hopen dat de rechter erkent dat de Staat hierdoor in gebreke blijft?, aldus een woordvoerder van de ACP.

Overbruggingsregeling

De eisers stellen dat de Nederlandse overheid de verhoging van de AOW-leeftijd niet had mogen invoeren zonder een goede overbruggingsregeling. AOW-gerechtigden opschepen met onvoorziene inkomenstekorten die kunnen oplopen tot duizenden euro?s is volgens hen onrechtmatig. Volgens de eisers maakt de Staat daardoor inbreuk op het eigendomsrecht, zoals dat is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarnaast wordt de groep mensen met een ?AOW-gat? gediscrimineerd ten opzichte van vergelijkbare groepen. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel, zoals vastgelegd in allerlei Europese verdragen.

Zorgen

De bonden ontvingen de afgelopen maanden honderden verontruste meldingen van mensen die door het kabinet Rutte-Asscher worden geconfronteerd met een ?AOW-gat?. ?Deze mensen zijn zeer bezorgd over hun oude dag. De overheid moet hen daarom geruststellen en met een duidelijke overbruggingsregeling komen. Het voorstel van de staatssecretaris dat er nu ligt, is veel te mager. Slechts een hele kleine groep van het totaal aantal gedupeerden wordt hierdoor gecompenseerd. Wij staan voor een goed pensioen.?
De organisaties die de Nederlandse Staat dagvaarden zijn (op alfabetische volgorde): Abvakabo FNV, Politievakbond ACP, ACOM, AFMP/FNV, ANPV, AOB, GOVIMHB, CNV Publieke Zaak, CNV Vakmensen, FNV Bouw, FNV Bondgenoten, FNV Kiem, Juvox, Marver/FNV, NPB, NVJ, VBM, FNV Vakcentrale, Stichting BeGAG

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN

Nieuw telefoonnummer

De ACP heeft een nieuw telefoonnummer.

We zijn bereikbaar op 085 066 4100