19 jun 2018, pensioen
Ons burgerinitiatief voor een fatsoenlijk (vroeg)pensioen is door de commissie voor verzoekschriften en burgerinitiatieven deels afgewezen. Daardoor is het onzeker of het überhaupt besproken wordt in de Tweede Kamer. “Onbegrijpelijk”, noemt een woordvoerder namens de politiebonden het besluit. “De roep om een fatsoenlijke (vroeg)pensioenregeling is groot. Tienduizenden mensen spreken hiervoor hun steun uit. Allerlei initiatieven om door te dringen tot de politiek zijn keer op keer gestrand. Dat dit weer dreigt te gebeuren, is voor veel politiemedewerkers het zoveelste bewijs dat politiek Den Haag hen laat zitten.”
De voorzitters van de politiebonden – de initiatiefnemers van het burgerinitiatief – willen zo snel mogelijk duidelijkheid over de gevolgen van het besluit van de commissie voor behandeling door de Tweede Kamer.
In een voorstel aan de Tweede Kamer laat de commissie weten dat het burgerinitiatief voldoet aan de minimaal vereiste 40.000 handtekeningen. Wat betreft de inhoud stelt de commissie echter dat ‘het onderwerp van het burgerinitiatief de afgelopen twee jaar vaker heeft geleid tot een uitspraak in de vorm van een motie of anderszins – die niet kon rekenen op een Kamermeerderheid. Zij is derhalve van mening dat het burgerinitiatief ten aanzien van het 2-jaarscriterium (de voorwaarde dat het onderwerp van een burgerinitiatief de afgelopen 2 jaar niet mag zijn behandeld door de Tweede Kamer, red.) niet ontvankelijk kan worden verklaard.’
De politiebonden zijn het daar niet mee eens. Enkele afzonderlijke onderdelen van het burgerinitiatief, zoals flexibilisering van de AOW-leeftijd, zijn inderdaad besproken in de Tweede Kamer. Voor het gros van de voorstellen van de politiebonden geldt dat echter niet.
De Tweede Kamer heeft daarnaast eerder gedebatteerd over de vraag of er ‘zware beroepen’ kunnen worden aangewezen die in aanmerking zouden moeten komen voor een vroegpensioenregeling. Juist omdat dit soort voorstellen gestrand zijn, besloten de politiebonden het anders aan te pakken.
Niet politiek Den Haag maar sectoren zélf moeten kunnen bepalen of sprake is van een zwaar beroep. Zodoende kan per sector worden bekeken of een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken gerechtvaardigd is. Het voorstel van de politiebonden met het burgerinitiatief is dan ook: ruim de wettelijke drempels op die eerder stoppen met werken in de weg staan. Concreet de volgende vier ingrepen:
De commissie voor verzoekschriften en burgerinitiatieven adviseert de Tweede Kamer nu om de commissies voor Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken te laten bepalen of zij het burgerinitiatief al dan niet in behandeling nemen. Wat dit echter concreet gaat opleveren en hoelang het gaat duren voordat de bonden daar meer over horen, blijft volstrekt onduidelijk.
De politiebonden willen daarom op korte termijn in gesprek met de commissie voor verzoekschriften en burgerinitiatieven voor een nadere toelichting en beraden zich op vervolgstappen. “Wij laten het hier niet bij zitten. Het afspreken of overeind houden van vroegpensioenregelingen voor specifieke beroepsgroepen, zoals de politie, is de werkgevers en bonden de afgelopen tien jaar nagenoeg onmogelijk gemaakt door een serie politieke maatregelen. De oplopende AOW-leeftijd begint zich in steeds meer sectoren te wreken. Daar kun je niet doof en blind voor blijven. Het is aan de politiek om te herstellen wat zij hebben veroorzaakt.”
Het bereiken van afspraken over een fatsoenlijke (vroeg)pensioenregeling is een cruciaal gespreksonderwerp binnen de onderhandelingen voor een nieuwe CAO Politie. De onderhandelingen op dit onderwerp dreigen vast te lopen zonder politieke invloed.
Politiepensioenen worden verhoogd
Het ABP verhoogt met ingang van 1 juli de pensioenen met 2,39%. Daarmee corrigeert het pensioenfonds de prijsstijgingen (het koopkrachtverlies) tussen september 2020 en september 2021. ABP speelt zo snel in op een belangrijke ontwikkeling binnen de pensioenen. Per 1 juli geldt namelijk een versoepelde wetgeving die ervoor heeft gezorgd dat fondsen de pensioenen kunnen
30 junWat wil jij weten over je pensioen?
Wandelen met Wendie “Ik heb bij meerdere werkgevers gewerkt en ook bij verschillende pensioenuitvoerders pensioen opgebouwd. Maar hoe en wat, ik weet het niet. Ik heb ooit een klein pensioen in één keer laten uitkeren en wel eens een pensioen willen meenemen naar een nieuwe uitvoerder, maar hoe het precies zit? Geen idee”, zegt en
17 meiVerkiezingen Verantwoordingsorgaan ABP
Weet je dat jij een stem hebt in jouw pensioen? In het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP komen per 1 juli 2022 alle zetels vrij. Daarom zijn er deze maand verkiezingen. Vanaf 4 april kun je stemmen. Vanuit de ACP staan Jan Smit (voor de gepensioneerden) en Bessel van den Hazel (voor de werkenden) op de kandidatenlijst. Stem op deze mannen!
1 aprHoe staat het met de terugkeer van het vroegpensioen?
Er moeten weer sociale voorzieningen komen waardoor mensen met zware beroepen – zoals politiemensen – op tijd kunnen stoppen met werken en in relatief goede gezondheid van hun opgebouwde pensioen kunnen genieten. Dat is een van de hoofdafspraken in het landelijk pensioenakkoord dat de werkgevers, de werknemers en de regering in juli 2019 hebben gesloten. Hoe staat het tweeënhalf jaar later met het waarmaken van die afspraak?
7 janAftopping is bedreiging voor het Pensioenakkoord
Net als bij de vorige verkiezingen in 2017 wordt de salarisgrens waarmee je belastingvrij pensioen kunt opbouwen ter discussie gesteld. De politiek begeeft zich daarmee op glad ijs en zaagt daarmee aan de poten van het nieuwe pensioenstelsel, nog voor het goed en wel van kracht is, zegt de VCP. In de verkiezingsprogramma’s lees je
11 mrt