23 apr 2020, ptss
Er komt een nieuw stelsel rond beroepsziekten en dienstongevallen bij de politie. Daar heeft de ACP samen met de andere politiebonden stevig op aangedrongen. Want politiemensen die letsel oplopen tijdens het werk worden nu nog te vaak geconfronteerd met problemen rond de afhandeling van hun dossier en begeleiding tijdens hun ziekteproces. Een nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat daarin verandering komt. De eerste contouren zijn nu geschetst.
De politiebonden hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de problemen die vooral politiemensen met PTSS ervaren als het gaat om de (na)zorg en gepleit voor een andere aanpak. Helaas bleken de problemen hardnekkig. Daarom hebben de bonden in de CAO Politie 2018-2020 afgesproken dat er een evaluatie zou plaatsvinden van de huidige regels (en de uitvoering daarvan) die het korps gebruikt om dienstongevallen, beroepsincidenten en beroepsziekten te beoordelen. Die evaluatie met ervaringen van (oud-)politiemensen vond eind vorig jaar plaats.
Uit de evaluatie kwam duidelijk naar voren dat het huidige beleid vooral focust op de formele erkenning van een beroepsziekte of beroepsincident, het vaststellen van aanspraken en de procedures die daarmee samenhangen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “Onze juristen herkennen dat beeld. Te vaak mondt de afhandeling van dit soort dossiers uit in een juridische strijd. Dat is een extra zware belasting voor de politiemedewerkers om wie het gaat, terwijl zij het al moeilijk genoeg hebben. Daarnaast verloopt de re-integratie vaak moeizaam. Wij hebben dit al vaker aangekaart. Het is van groot belang dat er iets verandert.” Ook de Nationale Ombudsman heeft dit nogmaals benadrukt vorige maand.
Door de evaluatie liggen de eerste contouren voor een nieuw stelsel er nu. De belangrijkste uitgangspunten:
KLIK HIER voor de brief aan de Tweede Kamer waarin je meer over de contouren van het nieuwe stelsel kunt lezen.
De werkgever heeft de komende tijd overleg met de politiebonden en de COR over de verdere uitwerking van de contouren van het nieuwe stelsel. Ook zullen afspraken worden gemaakt over de uitvoering daarvan en hoe om te gaan met lopende zaken. Want - zoals gezegd - beleid staat of valt met hoe het in de praktijk tot uiting komt. Partijen streven ernaar om het stelsel eind dit jaar te hebben uitgewerkt.
Politieman Menno over impact van geweld
‘De verontwaardiging is groot, maar daar blijft het altijd bij’ “Vanuit de politiek wordt veel geroepen, alleen verandert er niets. Onbegrijpelijk. Bijna 92 procent van de hulpverleners kwam vorig jaar in aanraking met agressie of geweld.” Zelf is Menno tijdens een dienst op zijn motor aangereden door twee verdachten in een vluchtauto. Deze situatie en
21 sepDe gevolgen van PTSS rauw in beeld
Op donderdag 8 juni is vanaf 22.20 uur op NPO2 de documentaire Alleen thuis met een dienstwapen van regisseur Hester Overmars te zien. Met de documentaire wil KRO-NCRV een lans breken voor de politiemensen die door hun werk in psychische problemen zijn geraakt. LET OP: de documentaire kan – zeker door mensen in vergelijkbare situaties – als confronterend worden ervaren.
8 jun‘Hij is een lifesaver voor ons gezin’
Begin deze maand publiceerden wij het verhaal van een (oud-)politieman en zijn partner over de impact van politiewerk dat bij hem leidde tot PTSS en de daaropvolgende zware strijd. Het blog riep mooie en aangrijpende reacties op, van onder anderen Loek (37) en partner Melissa (38) die hun verhaal willen delen. Waarom? Omdat zelfs anno 2022 gevoelige onderwerpen als PTSS moeilijk bespreekbaar blijken, mensen vrij snel hun oordeel klaar hebben en hulp niet altijd direct wordt geboden.
29 decEffect buddyhond voor agent met PTSS
Kort na ons bezoek aan Hulphond Nederland ontvangen wij het mooie nieuws dat de stichting in gesprek is met de politie om te komen tot afspraken over het trainen van hulphonden voor getraumatiseerde politiemensen. Dankzij gesprekken met (oud-)collega’s en een proef met buddyhonden binnen het korps is de meerwaarde daarvan recent aangetoond.
25 oktAls de sirenes blijven loeien
‘Als jij nu springt, dan neem je mij mee en ik wil nog niet dood.’ Angelique probeert een man te weerhouden van een zelfmoordpoging en houdt daarbij zijn hand vast. Op dat moment dringt het tot Angelique door, het gaat verre van goed met haar. Zij werkt dan negen jaar bij de politie en verschillende aangrijpende incidenten leiden ertoe dat Angelique ziek wordt. Jaren later blijkt zij PTSS te hebben. Haar verhaal en dat van een aantal andere (oud-)politiecollega’s lees je in het boek Als de sirenes blijven loeien. De ACP sprak Angelique over het boek en haar eigen ervaringen.
10 mei