Corona noodzaakt werkgever om werkdruk aan te pakken

Corona noodzaakt werkgever om werkdruk aan te pakken

4 nov 2020, corona

Door corona kan de politie niet langer meer om de capaciteitsproblemen heen. De korpsleiding laat per eenheid een plan maken om de acute nood tegen te gaan. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp ziet een kantelpunt: “Corona slaat enorme gaten in een toch al onderbezet korps. Veel politiemensen zijn ziek geworden of moeten in quarantaine. Er is te weinig werk gemaakt van plannen om de werkdruk aan te pakken. Maar nu moet er wel actie worden ondernomen.”

Van de Kamp: “Na jaren van besluiteloosheid, is de werkgever ingehaald door de realiteit. De tekorten zijn de politie ver boven het hoofd gegroeid. Er zijn op dit moment teams waar zelfs de noodhulp het met de helft van het aantal mensen moet doen. Terwijl steevast alles in het werk wordt gesteld om in ieder geval daar voldoende politiemensen te hebben.” Het stelt de politie de komende tijd voor een immense opdracht: ervoor zorgen dat mensen die 112 bellen kosten wat kost nog geholpen kunnen worden. Veel ander politiewerk zal noodgedwongen op een laag pitje komen te staan.

Aan politiemensen zal het niet liggen. Van de Kamp: Iedereen met een blauw hart moet en wil er staan. Het is een hechte beroepsgroep die ervan doordrongen is dat ze het ook in deze tijd met elkaar moeten rooien. Van de besluitvormers verwachten we niets anders dan dat ze dat mogelijk maken en voorlopig alleen het hoogst noodzakelijke vragen.” De ACP benadrukt dat het voor de toekomst noodzakelijk blijft dat er door politiek en bestuur fundamentele keuzes worden gemaakt én doorgevoerd.

Terugblik

De capaciteitsproblemen bij de politie hebben een lange geschiedenis. Al decennia was duidelijk dat er een vergrijzingsgolf aankwam. Er werd niet op geacteerd. In 2012 voorspelde de ACP voor het risico dat met de vorming van de Nationale Politie de balans zoek zou raken tussen het aantal taken en de capaciteit. Het veranderde niets. Vijf jaar later (in 2017) vroeg de ACP om tenminste 1000 extra agenten op te leiden- nu het nog kon. Dat advies werd in de wind geslagen. De bonden stelden vast dat het aanpakken van de werkdruk dan maar als bijlage aan de CAO moest worden gehangen. Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid wilde er persoonlijk voor instaan dat de CAO en de bijlage daadwerkelijk uitgevoerd werden. De uitvoering van de CAO kreeg vorm, maar het aanpakken van de werkdruk verliep stroef. Zelfs een alarmerende persconferentie in november 2019 heeft kabinet en werkgever niet kunnen bewegen om stappen te nemen. Uiteindelijk ging de minister eind september op zoek naar out-of-the-box oplossingen die direct effect zouden hebben. De komende weken rest de werkgever niets anders dan woorden om te zetten in daden.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN