De case van Cees: ‘Hulp bij ongeval met dienstvoertuig?!’

De case van Cees: ‘Hulp bij ongeval met dienstvoertuig?!’

11 feb 2021, legal en services

De ACP biedt politiemensen hulp bij een ongeval met een dienstvoertuig en als er sprake is van een beroepsincident. Wat veel collega’s en leidinggevenden niet weten, is dat alle 18.000 dienstvoertuigen van de politie verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid en daarbij ook een zogeheten SVI-dekking kennen. Waarom iedereen die zich in een dienstvoertuig van A naar B begeeft van de regeling op de hoogte moet zijn, lees je in onderstaand artikel.

Cees Appels is dé letselspecialist van Politievakbond ACP. Hij ondersteunt jaarlijks tientallen collega's in letselzaken. Dat klinkt wat afstandelijk, maar in veel gevallen ondersteunt Cees collega's met (ernstige) lichamelijke en geestelijke verwondingen in het halen van hun recht.

Goede verzekering wagenpark politie (met SVI-dekking)

“Het wagenpark van de politie is uitstekend verzekerd", zegt Cees. "Dat doet de organisatie om risico's af te dekken, maar ook om collega’s die letsel oplopen als ze met een dienstvoertuig reizen de mogelijkheid te geven om hun letselschade te claimen.” De 18.000 dienstvoertuigen waar hierboven over wordt gesproken bestaan uit: auto's, scooters en motoren van de politie. Krijg jij als collega een ongeval, dan kun je de letselschade verhalen onder de zogenoemde SVI-dekking.

Wat is SVI-dekking?

SVI-dekking betekent dat alle inzittenden van een voertuig die op deze manier is verzekerd in voorkomende gevallen recht hebben op vergoeding van letselschade. Mist een collega de bocht in een dienstvoertuig en eindigt hij of zij tegen een boom, dan zou de de vraag kunnen zijn: Wie kan ik aansprakelijk stellen voor de geleden letselschade? De gemeente? Met deze verzekering hoeft een collega daar helemaal niet over na te denken. Of de gemeente deze gevaarlijke bocht nu al jaren negeert (of niet), de SVI-dekking zorgt ervoor dat letselschade kan worden verhaald op de verzekeraar.

Bekendheid met de regeling?

Cees: “Vreemd genoeg zijn weinig politiemensen op de hoogte van deze regeling. Zowel de collega’s die letsel oplopen als hun leidinggevenden zijn vaak onbekend met het bestaan van deze dekking. Uiteraard zijn er wel regels verbonden aan het gebruik ervan. De werkgever moet de schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar melden en je moet binnen drie jaar claimen. Doe je dit niet, dan vervalt de dekking.” Omdat de regeling weinig bekend is binnen de Nederlandse politie slaan leidinggevenden hier niet op aan en maken ook weinig collega's er gebruik van. Daardoor lopen veel politiemensen een schadevergoeding mis. “Dat gebeurt zelfs in gevallen waarin sprake is van ernstig lichamelijk letsel”, aldus Cees. Vraag onze letselexpert Cees daarom vooral naar de (on)mogelijkheden in jouw situatie.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN