11 feb 2021, legal en services
ACP biedt politiemensen hulp bij een ongeval met een dienstvoertuig en/of als er sprake is van een beroepsincident. Wat veel collega’s en leidinggevenden niet weten is dat alle 18.000 dienstvoertuigen van de politie verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid en daarbij ook een SVI-dekking kennen. Waarom iedereen die zich in een dienstvoertuig van A naar B begeeft van de regeling op de hoogte moet zijn, lees je in onderstaande artikel.
Cees Appels is dé letselspecialist van de ACP. Hij ondersteunt jaarlijks tientallen collega’s in letselzaken. Dat klinkt wat afstandelijk, maar in veel gevallen ondersteunt Cees collega’s met (ernstige) lichamelijke en geestelijke verwondingen in het halen van hun recht.
Cees: “Het wagenpark van de politie is uitstekend verzekerd. Dat doet de organisatie om risico’s af te dekken, maar ook om collega’s die letsel oplopen terwijl ze in of op een dienstvoertuig reizen de mogelijkheid te geven om hun letselschade te claimen.” De 18.000 dienstvoertuigen waar hierboven over wordt gesproken bestaan uit: auto’s, maar ook scooters en motoren. Krijg jij als collega een ongeval dan kun je de letselschade verhalen onder de zogenoemde SVI-dekking.
SVI-dekking betekent dat alle inzittenden van een voertuig die op deze manier verzekerd is, in voorkomende gevallen, recht hebben op vergoeding van letselschade. Mist een collega de bocht in een dienstvoertuig en eindigt hij of zij tegen een boom, dan zou de de vraag kunnen zijn: wie kan ik aansprakelijk stellen voor de geleden letselschade? De gemeente? Met deze verzekering hoeft een collega daar helemaal niet over na te denken. Of de gemeente deze gevaarlijke bocht nu al jaren negeert (of niet), de SVI-dekking zorgt ervoor dat letselschade verhaald kan worden op de verzekeraar.
Cees: “Vreemd genoeg zijn weinig politiemensen op de hoogte van deze regeling. Zowel de collega’s die letsel oplopen als ook hun leidinggevenden zijn onbekend met het bestaan van deze dekking. Er zijn regels verbonden aan het gebruik ervan. De werkgever moet de schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar melden en je moet binnen drie jaar claimen. Doe je dit niet dan vervalt de dekking.” Omdat de regeling weinig bekend is binnen de Nederlandse Politie, slaan leidinggevenden hier niet op aan en maken ook weinig collega’s er gebruik van. Daardoor lopen veel politiemensen een schadevergoeding mis. “Dat gebeurt zelfs in gevallen waarin sprake is van ernstig lichamelijk letsel”, aldus Cees.
De ACP heeft sinds kort op de homepagina van de website de mogelijkheid om je als politieman- of vrouw bij ons te melden na een aanrijding met een dienstvoertuig. Cees onderzoekt dan samen met jou de (on)mogelijkheden om aanspraak te maken op de SVI-dekking.
Vijf vragen over hulp bij letselschade
Iedereen heeft weleens pech. Soms is het een ongeluk in een klein hoekje, soms een groot incident. Er kan dan letselschade ontstaan. Als dit binnen diensttijd gebeurt, dan kun je als ACP-lid terecht bij jouw vakbond: de ACP. Maar wat doe je als dit buiten diensttijd gebeurt? Cees Appels en Marleen van Binsbergen zijn binnen de ACP hard bezig om voor die zaken een letselschade-afdeling op orde te brengen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder letselschade en wanneer kun je bij de bond terecht? Letselschade-expert Cees Appels legt het aan de hand van 5 vragen uit.
22 junJurist helpt ACP-lid met claim schadevergoeding na dienstongeval
Eind 2010 houdt Bart een verdachte aan die onder invloed is van drank en drugs. Er ontstaat een vechtpartij en Bart raakt gewond aan één oog. Het incident wordt jaren later aangemerkt als dienstongeval. Bart heeft recht op een schadevergoeding, alleen de afwikkeling daarvan verloopt minder soepel dan hij verwacht. Hij schakelt daarom de ACP in voor hulp.
30 mrt