Diploma Basispolitiemedewerker (N3) blijft optie voor student ‘oud politieonderwijs’

Diploma Basispolitiemedewerker (N3) blijft optie voor student ‘oud politieonderwijs’

9 mrt 2021, acp young

Politiestudenten die hun opleiding zijn gestart voor 1 januari 2021, behouden de mogelijkheid deze af te ronden als Basispolitiemedewerker (N3) in plaats van Allround Politiemedewerker (N4). Dit gebeurt alleen wanneer studenten stranden in de laatste fase (N4) van de opleiding, maar wel alle onderdelen op niveau 3 hebben afgerond. Zij stromen dan uit als agent en hoeven er niet voor te vrezen dat zij voortijdig met lege handen de Politieacademie en daarmee voorgoed de Politie moeten verlaten.

Dat heeft de werkgever op aandringen van de ACP inmiddels bevestigd. Studenten die de extra mbo 4-modules écht niet halen, behouden dus  de mogelijkheid om aan de slag te gaan bij de Politie. Een diploma Basispolitiemedewerker (N3) wordt uiteraard niet zomaar verstrekt. Wanneer iemand niet kan meekomen tot Allround Politiemedewerker (N4) wordt eerst samen met de student bekeken wat er nodig is om hem/haar toch naar dit diploma te brengen. Mocht dit echt niet lukken dan krijgt de student – mits hij /zij alle onderdelen op niveau 3 afrondt – een diploma Basispolitiemedewerker (N3).

Volledige mbo 4-politieopleiding

Op aandringen van de politiebonden werd vorig jaar besloten politiestudenten van de lichtingen 1841 tot en met 2041 een volledige mbo 4-politieopleiding aan te bieden. Dit in plaats van de oorspronkelijke ‘knip’ in de opleiding. Daarbij stroomden aspiranten na twee jaar en vier maanden uit als agent (N3). Op een later moment zouden zij terugkeren naar school voor de laatste modules die nodig waren om zo alsnog het diploma tot Allround Politiemedewerker (N4) te behalen.

Ontzettend mooi dat de bonden dit hebben geregeld, geeft een heel aantal studenten aan. Maar wat nu als ik onverhoopt alsnog in die laatste fase strand? Op aandringen van de ACP is nu dus bevestigd dat studenten dan alsnog een diploma Basispolitiemedewerker (N3) behalen. Op die manier stromen zij uit als agent.

Ook eigen verantwoordelijkheid

Volgens de Politieacademie hoeven studenten zich echter geen zorgen te maken. Er worden voldoende mogelijkheden geboden aan studenten om de opleiding op niveau 4 te behalen. Uiteraard vraagt dit ook een inspanning van studenten zelf. Maar mocht het niveau écht te hoog zijn, dan behoort een niveau 3-diploma dus alsnog tot de opties.

Contact

Bij de ACP kwamen verschillende bezorgde studenten op de lijn. We zijn blij dat er inmiddels een duidelijke reactie van de werkgever ligt en daarmee ruis is weggehaald. Heb jij ook vragen over jouw opleiding of het politieonderwijs in het algemeen? Neem contact met ons op. Via MijnACP of via ons ledencontactcentrum via 085 066 4100 of via ledencontact@acp.nl.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN