Droombaan bij de politie

Droombaan bij de politie

15 sep 2022, Succesvol ouder worden op je werk

Hoe fijn is het om de laatste jaren tot aan je pensioen zinvol en leuk werk te doen? Wat is de droombaan bij de politie voor vijfenvijftigplussers? Deze vragen stonden 28 juli centraal bij de 55+-dag van de Eenheid Den Haag. Een energiek gezelschap van mannen en vrouwen stond te popelen om ervaringen en tips uit te wisselen. Het is (half september) de Week van de Loopbaan. Een goed moment om de ervaringen van deze dag te delen. 

Zinvol en leuk werk

Het is de 55+-dag van de eenheid in Den Haag. Projectteamleden van het ACP-project 'Succesvol ouder worden op je werk' zijn aanwezig voor het organiseren van een inspiratievolle bijeenkomst. Het doel is erachter te komen hoe politiemedewerkers hun droombaan voor zich zien. En hoe zij hun (werk)tijd het liefst invullen tot ze met pensioen gaan. Zinvol en leuk werk doen tot aan je pensioen, is volgens de meeste deelnemers fijn. "Maar niet altijd te realiseren", geven ze tegelijk aan. Wat zijn dan de drempels? Soms zit de cultuur in de weg, soms de eigen dienstverlenende houding, soms een nieuwe generatie met een andere werkfocus. Ruub Petow is de dagvoorzitter. Hij is oud-politieman en nog steeds vrijwilliger bij de politie. Ruub weet als dagvoorzitter de deelnemers op het puntje van hun stoel te krijgen. De ochtendsessie draait om een uitgebreide kennismaking en het in gesprek gaan met elkaar. Hij sluit de ochtend af met een treffend citaat van een deelnemer:

"Er is veel mogelijk bij de politie, maar …
je moet wel zelf de slingers ophangen!"

Hoe ziet jouw ideale baan bij de Politie eruit?

Dit vormt een mooi bruggetje naar het middagprogramma. Welke slingers ga je ophangen, oftewel: wat wil jij doen met je loopbaan? Saskia, Annelies en Marjan - projectteamleden van 'Succesvol ouder worden op je werk' - besteden hier aandacht aan met een workshop. Ze stellen de uitdagende vraag: “Hoe ziet jouw ideale baan bij de politie eruit?" 

Dit lijkt een makkelijke vraag, maar is niet voor iedereen zo eenvoudig te beantwoorden. Daarom vindt de workshop plaats in een creatieve werkvorm (Lego Serious Play), waarbij hoofd en handen samenwerken en creatieve oplossingen mogelijk worden. Dat geeft mooie resultaten: binnen anderhalf uur formuleren alle deelnemers hun droombaan. Ze delen hun antwoorden en komen tot een gezamenlijke conclusie.

Droombaan: zingevend werk

De meeste deelnemers zien zichzelf in hun droombaan werken bij de politie. Anderen zien dit terug in de privésfeer, vrijwilligerswerk of in een andere werkomgeving. Opvallend te noemen is dat de eerder genoemde dienstverlenende houding vaak terugkomt in de loopbaanwensen. Ook als het gaat om werk buiten de politieorganisatie. Het is duidelijk: veel aanwezige politiemensen vinden zingeving belangrijk in hun werk. Ook na vertrek uit de organisatie blijft dit een belangrijk onderdeel van hun leven. Een deelnemer zegt hierover:

"Als wijkagent sta ik tussen de mensen.
Dat werk wil ik nog jaren blijven doen."

Concrete resultaten

De groep is aangenaam verrast dat ze in zo’n korte tijd tot zulke concrete resultaten komen. Het is voor hen duidelijk geworden welke draai ze aan hun loopbaan willen geven. Nu de slingers alleen nog ophangen! 

Het is goed om eens na te denken over jouw droombaan. Een ontdekkingstocht naar je sterke punten kan je helpen bij het vormgeven van je baan, tot hij bij jou en jouw vaardigheden past. Dat wordt ook wel ‘jobcrafting’ genoemd. En geldt dat alleen voor de meer ervaren werknemers? Nee, zo’n zoektocht kan voor elke werknemer en in elke leeftijdsfase van belang zijn. 

We bedanken de organisatie van deze 55+-dag voor de tijd en ruimte om samen te werken aan een succesvolle loopbaan voor vijfenvijftigplussers in de Eenheid Den Haag!

Succesvol ouder worden op je werk

Op onze ACP-website, projectpagina en via Politienetwerk houden we je op de hoogte over het project ‘Succesvol ouder worden op je werk’. Een project gefinancierd door de Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Politie (SAOP). Via de link https://www.acp.nl/politienetwerk/ kun je je aansluiten bij Politienetwerk ㅡ hét platform van en voor politiemensen ㅡ en de pagina voor ‘Succesvol ouder worden op je werk’. Heb je interesse in dit project en wil je hierover in gesprek? Neem dan contact op met projectleider Johan Lemans, via j.lemans@acp.nl.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN