Een verknalde Oud & Nieuw

Een verknalde Oud & Nieuw

28 dec 2018, gehoorschade

Door: Aron (eenheid Limburg/ACP Jong)

Nog elke dag word ik herinnerd aan een incident tijdens de jaarwisseling 2017/2018.

Ik werk nu ruim zeven jaar bij de politie. De afgelopen vijf jaar draai ik standaard met Oud & Nieuw een (horeca)nachtdienst. Ook vorig jaar. Rond middernacht loop ik samen met een collega richting het horecaplein in Weert. Ineens worden wij verrast door een immense knal en lichtflits. Ik voel meteen dat ik voor enkele seconden ‘doof’ ben aan mijn linkerzijde. Dat geldt ook voor mijn collega.

Het dove gevoel gaat gelukkig weg. Een ding is zeker, de schok- en drukgolf maken duidelijk dat het om uiterst zwaar vuurwerk gaat. Meteen komt iemand naar ons toegelopen. ‘Is dit nog normaal?’, wordt ons gevraagd. Nee, dit is niet normaal. Degene die het vuurwerk heeft gegooid, kunnen we niet meteen achterhalen en we gaan door met onze dienst. Rond een uur of 6.00 lig ik thuis in bed en merk ik pas echt de gevolgen van de knal; een irritante suis- en pieptoon in mijn linkeroor. Nou ja, denk ik op dat moment, dat zal wel verdwijnen. Niet dus.

Tot op de dag van vandaag heb ik last van oorsuizen, door de oorarts tinnitus genoemd. De verdachte is gelukkig na onderzoek uiteindelijk aangehouden. De politierechter in Roermond heeft vorige maand een werkstraf van honderd uur, waarvan vijftig voorwaardelijk, opgelegd. De werkgever heeft dit incident bovendien aangemerkt als beroepsincident. Dit betekent dat alle kosten die ik maak door de opgelopen gehoorschade worden vergoed.

Gecombineerd met een licht gehoorverlies is dit mijn herinnering aan mijn start van 2018. Op Nieuwjaarsdag in het ziekenhuis in plaats van bij familie te zijn, om vervolgens weer de volgende nachtdienst in te kunnen gaan. Of het gooien van vuurwerk in het publiek een bewuste actie tegen ons als politie is geweest? Geen flauw idee. Dit maakt mijn letsel er ook niet minder om.

Vuurwerk? Voor mij hoeft het niet meer. Illegaal vuurwerk? Al helemaal niet! Ik zie er tegenop. Toch sta ik op 31 december weer gewoon paraat voor een nachtdienst in ons uitgaansgebied.

 


De ACP heeft een stappenplan opgesteld over hoe te handelen als je gehoorschade hebt opgelopen. Doorloop het stappenplan en kijk of je (als ACP-lid) hulp nodig hebt van de ACP bij jouw aanspraak op de benodigde voorzieningen. 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN

Nieuw telefoonnummer

De ACP heeft een nieuw telefoonnummer.

We zijn bereikbaar op 085 066 4100