11 apr 2022, Succesvol ouder worden op je werk
Tijdens de algemene ledenvergadering van ACP Plus kreeg het nieuwe project Succesvol ouder worden (op je werk) een dik applaus. “Eindelijk, dit had al veel eerder moeten gebeuren”, zeiden de nog werkende en reeds met pensioen zijnde politiemedewerkers. Het project dat haar kick off had bij een publiek van ruim 200 ACP Plus leden viel in goede aarde.
Uitlatingen die daarbij hoorden waren onder andere; we voelen ons nu vaak gediscrimineerd op basis van onze leeftijd, er wordt door de organisatie slordig omgegaan met onze kennis en ervaring, de wijze waarop we ruimte krijgen ons werk net even anders in te vullen, hangt vaak van de leidinggevende af, et cetera. Kortom, het gevoel dat er werk aan de winkel is, wordt breed gedeeld!
Alle armen gingen tijdens de bijeenkomst de lucht in als antwoord op de vraag wie vindt dat hij/zij betekenisvol werk verricht. Politiemensen zijn trots op hun vak, willen ontzettend graag zinvol werken maar vinden dat ze onvoldoende waardering krijgen.
De medewerkers van het project Succesvol Ouder Worden gaan niet alleen de laatste wetenschappelijke inzichten benutten waar het gaat om duurzame inzetbaarheid van werknemers en experts inzetten. Zij gaan vooral ook op een leuke manier (denk aan Storytelling, Lego Serious Play) het gesprek aan met de doelgroep over mogelijkheden (‘toolbox’) die benut kunnen worden om met plezier te blijven werken tot aan het moment van pensioen en misschien zelfs wel daarna.
Goed is te bemerken dat het project al mag rekenen op veel steun. Zo is de vragenlijst, uitgedeeld tijdens de bijeenkomst, door een meerderheid van de aanwezigen ingevuld en hebben meerdere mensen aangegeven zich vrijwillig te willen inzetten om het project mee door te ontwikkelen.
We starten met de eerste Lego Serious Play bijeenkomsten (aanpak met lego) op 3 en 17 mei. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor 55+ leden die mee willen bouwen aan hoe we succesvol en betekenisvol ouder worden. Meer informatie? Bel met 06-12297212
Aanpak agressie en geweld tegen politie en de effecten daarvan
Geweld tegen politiemensen is een toenemend probleem en de gevolgen zijn groot. Niet alleen voor de medewerkers zelf, maar ook voor hun directe omgeving en de effectiviteit van de politie als geheel. De ACP heeft zich in de loop der jaren actief ingezet om dit geweld aan te pakken en de omstandigheden voor agenten te verbeteren. Maar wat is er tot op heden bereikt en waar liggen nog uitdagingen?
18 mrtPolitie overtreedt Arbowet bij bescherming agenten
Bron: Nieuwsuur 17 maart 2025 De politie houdt zich al meer dan tien jaar niet aan de wettelijke regels die verplichten om agenten te beschermen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De Arbeidsinspectie tikte de organisatie hierover meerdere keren op de vingers, ook zeer recent nog. Agenten in de noodhulp, motoragenten en forensisch rechercheurs: agenten lopen allemaal
18 mrtAanpak problemen C2000, wat merk jij ervan?
De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet dat de politie stappen zet om de problemen met het communicatiesysteem C2000 aan te pakken. Er is meer aandacht voor voorlichting en instructies aan politiemensen over het gebruik van C2000 in uitdagende omstandigheden, zoals verminderde dekking of uitval. De vraag blijft: merken politiemensen hier in de praktijk daadwerkelijk iets van? Politievakbond ACP blijft, samen met de Arbeidsinspectie, de voortgang kritisch volgen.
11 mrtEnquête aangepast werk in laatste loopbaanfase politie
Sinds mei 2020 kunnen politiemedewerkers richting het einde van hun loopbaan aangepast werk krijgen als dat de kans vergroot dat ze gezond hun pensioen halen. Hoe bekend is deze afspraak tussen de werkgever en de bonden uit de politie-cao 2018-2020 en hoe goed pakt de huidige regeling uit? Deze week start de werkgever daarover een enquête onder de collega’s van 57 jaar en ouder. De ACP en andere politiebonden roepen hun leden op mee te doen en op die manier mogelijke verbeteringen in gang te zetten.
11 febLaat organisatoren zelf opdraaien voor kosten extra politie-inzet
Festivals, wedstrijden en andere grote evenementen brengen spektakel, spanning en bakken met geld op. Maar terwijl organisatoren en sportbonden profiteren van volle stadions en uitverkochte festivals, draaien politiemensen overuren om de boel veilig te houden. En wie betaalt daarvoor? De belastingbetaler. Dat is niet alleen oneerlijk, het is ook onhoudbaar. Het is tijd om de rollen om te draaien: wie gebruikt, betaalt. Politievakbond ACP roept op tot het verhalen van de kosten voor extra politie-inzet bij risicovolle evenementen op de organisatoren. Grote evenementen met een verhoogd risico op geweld, de meerkosten voor extra politiemensen gaan niet langer ten koste van de belastingbetaler, maar worden doorberekend aan de partijen die ervan profiteren.
5 feb