Gehoorschade door vuurwerk?

Gehoorschade door vuurwerk?

21 dec 2021, veilig en gezond werken

Ongeregeldheden afgelopen maanden hebben opnieuw laten zien wat de vernietigende kracht is van zeer zwaar vuurwerk. Het is daarom extra belangrijk dat politiemensen tijdens de jaarwisseling en inzet bij demonstraties (en rellen) gehoorbescherming dragen. Na vragen van een aantal collega’s over de beschikbaarheid van (op maat gemaakte) oordoppen heeft de ACP hierover gesproken met de werkgever.

In aanloop naar de jaarwisseling van 2019/2020 zijn agenten voorzien van geavanceerde gehoorbescherming. Er is toen ook werk gemaakt van op de persoon aangemeten otoplastieken (gehoorbescherming die je kan aansluiten op de dynamische headset van de portofoon). Toch ontving de ACP onlangs signalen van politiecollega’s dat op maat gemaakte oordoppen niet meer aangevraagd zouden kunnen worden. Ook waren er vragen over de bescherming die de ‘standaard’ (niet op maat gemaakte) otoplastieken bieden. De ACP die zich al lange tijd inspant voor voldoende beschermingsmiddelen - waaronder gehoorbescherming - heeft hierover dan ook direct duidelijkheid gevraagd aan de werkgever.

Gehoorbescherming

De werkgever geeft aan dat de beschikbare otoplastieken afdoende bescherming bieden tegen zwaar vuurwerk. Dat los van comfort er geen verschil bestaat in gehoorbescherming tussen de generieke en op maat gemaakte oordoppen. Ook is vanuit de werkgever aangegeven dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de aanvraag voor nieuwe otoplastieken bij de ME-organisaties (DROS) is neergelegd. Dit zou echter onvoldoende zijn gedeeld met politiemensen op de werkvloer, waardoor in bepaalde eenheden nieuwe collega’s nog geen op maat aangemeten otoplastieken hebben ontvangen of kunnen bestellen. De werkgever heeft toegezegd om daar verbetering in aan te brengen. Ook zal de berichtgeving hierover op het korpsnet worden aangepast, zodat voor iedere collega de aanvraagprocedure helder is.

Ervaar jij desondanks problemen met het aanvragen van op maat gemaakte gehoorbescherming of ervaar jij problemen met de beschikbare oordoppen? Vermeld dit dan altijd bij de ICT-servicedesk van de politie, zodat de werkgever weet wat eventuele knelpunten zijn om deze te kunnen verhelpen. Maak jij een melding aan bij de ICT-servicedesk, laat het ons dan ook weten zodat wij een duidelijk beeld houden bij wat er speelt.

Gehoorschade

Heb jij wel gehoorbescherming gekregen maar draag je deze niet, dan loop je het risico dat eventuele gehoorbeschadiging niet wordt aangemerkt als dienstongeval of beroepsincident. Het is dan ook ontzettend belangrijk om tijdens de jaarwisseling of inzet bij demonstraties (en rellen) oordoppen te dragen. Loop jij onverhoopt toch gehoorschade (of ander letsel) op tijdens je werk, door bijvoorbeeld vuurwerk? Voorkom extra zorgen en laat je bijstaan door een van onze juristen via Legal & Services (KLIK HIER om direct door te gaan naar de website van L&S).

Wij wensen alle collega’s veilige diensten toe. Pas goed op elkaar!

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN