‘Hij is een lifesaver voor ons gezin’

‘Hij is een lifesaver voor ons gezin’

29 dec 2022, Blog

Begin deze maand publiceerden wij het verhaal van een (oud-)politieman en zijn partner over de impact van politiewerk dat bij hem leidde tot PTSS en de daaropvolgende zware strijd. Het blog riep mooie en aangrijpende reacties op, van onder anderen Loek (37) en partner Melissa (38) die hun verhaal willen delen. Waarom? Omdat zelfs anno 2022 gevoelige onderwerpen als PTSS moeilijk bespreekbaar blijken, mensen vrij snel hun oordeel klaar hebben en hulp niet altijd direct wordt geboden.

“Mijn man Loek kreeg zes jaar geleden de diagnose dienstgerelateerde PTSS. Daarna bleef hij bij de politie werken, alleen het kantelpunt volgde snel. Het ging niet meer. Vlak daarvoor, tegen het eind van zijn werk bij de politie door deze ziekte, leerde ik hem kennen. Ik ken hem niet anders als de persoon die hij toen was, een man met paniekaanvallen die zijn emoties niet goed kan reguleren. Het ene moment blij en het andere moment heel boos”, begint Melissa rustig haar verhaal. “Hoog in zijn emotie en vrij onvoorspelbaar daarin voor mij als partner. Die boosheid vond ik in het begin heel moeilijk, maar daar kan ik nu beter mee omgaan.”

Een lieve man en vader

Toch wil Melissa - die namens haar man hun verhaal deelt - boven alles benadrukken dat Loek een hele lieve man en lieve vader is. “Hij is geen PTSS, hij heeft PTSS. Samen kom je tot oplossingen om het zo goed mogelijk dragelijk te houden. Zo hebben we onze weg gevonden. We praten er binnen het gezin open over. De kinderen begrijpen wat het betekent om PTSS te hebben en kunnen het ook goed uitleggen aan hun vriendjes.”

Schaamte

Maar er blijft een schaamte bij mensen om over onderwerpen als PTSS te praten, merkt Melissa op. “Er hangt een zweem van negativiteit omheen. Mensen hebben al snel hun oordeel klaar. Wat de politie betreft, daar is bovendien best een machocultuur. Je zegt daarom niet snel in een groep dat iets je heeft aangegrepen en dat het niet goed gaat. Loek ervaarde zijn werk ook altijd als normaal. Hij had immers zelf gekozen voor de politie. Alleen hij heeft er natuurlijk niet voor gekozen om PTSS te krijgen door het werk”, zegt Melissa met kracht in haar stem.

Contact met veteraan

Loek zijn PTSS komt door een opeenvolging van heftige incidenten tijdens zijn diensten als politieman. Vanuit zijn werk bij de politie kreeg hij na de diagnose gedurende korte tijd hulp vanuit het Veteraneninstituut, alleen dat verliep volgens Melissa niet lekker. “Hij heeft heel weinig vertrouwen in hulpverlening. Gelukkig heeft hij nu contact met een veteraan vanuit defensie die ook PTSS heeft. Dat doet hem echt goed. Ze voelen elkaar perfect aan.

Hulphond

"Daarnaast hebben we sinds een jaar een buddyhond, de driejarige labrador Aybo. Hij is een lifesaver voor het hele gezin. Aybo brengt Loek sneller terug in de werkelijkheid, krijgt hem sneller rustig na een paniekaanval of boosheid. Loek komt nu ook weer wat vaker buiten.”

Melissa en Loek weten samen met de kinderen goed om te gaan met PTSS. Sindsdien heeft zij zich ten doel gesteld om het leven met PTSS meer bespreekbaar te maken.

Gerelateerd nieuws

BLOG: Een te zware wedstrijd

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN