Hulp bij de avondklokrellen

Hulp bij de avondklokrellen

26 jan 2021, veilig en gezond werken

De afgelopen drie dagen stonden politie collega’s volop in de wind. In verschillende Nederlandse steden zijn er rellen uitgebroken rond het ingaan van de avondklok. De rellen vragen het uiterste van politiemensen en de politieorganisatie. Politiemensen kunnen bij de werkgever en de vakbond terecht. Hierbij een overzicht van wat er speelt en waar je terechtkunt voor welke hulp.

Bij de ACP hebben we aandacht voor de fysieke en mentale gezondheid van politiemensen. We geven signalen door, zijn aanwezig in Tv-programma’s, vragen aandacht voor de persoon achter het uniform en dagen de maatschappij uit hun steun uit te spreken voor politiemensen. Uitgangspunt daarbij is: collega’s helpen weer veilig thuis te komen en hen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Geen woorden, maar…

Er wordt gesproken over het taakstrafverbod in de Tweede Kamer. De rest van de politici staan vooraan om het geweld rond het ingaan van de avondklok te veroordelen. Dezelfde politiek die een vaccinatie van collega’s en een rechtvaardige cao politie geen prioriteit vindt hebben. De ACP wijst politici op die tegenstrijdigheid en lobbyt voor geen woorden, maar daden. Als veiligheid belangrijk is en hetzelfde geldt voor politiemensen, dan moet de politiek minder praten en meer doen.

Vaccinatie (Spoedmelding SZW)

De politiebonden hebben gepleit voor het vaccineren van politiemensen, nadat het zorgpersoneel is gevaccineerd. De grootschalige inzet van politiemensen, waarbij er in sommige gevallen contact is met grote groepen burgers, pleit voor haast maken met vaccineren. Het is ongewenst dat politiemensen verworden tot superverspreiders dat is nog los van de risico´s die ze lopen voor hun eigen gezondheid en die van hun familie, vrienden en collega´s. Inmiddels hebben de politiebonden een spoedmelding gedaan bij de inspectie SZW waarin ze aangeven dat er sprake is van onverantwoorde blootstelling aan het Corona-virus voor executieve collega’s en pleiten voor handhaving van de zorgplicht van de werkgever.

Goede nazorg en ruimte voor gesprek

Het handhaven van de avondklok vraagt iets van individuele politiemensen. Voor sommigen betekent dit (ook) een geestelijke belasting. De ACP krijgt signalen van leden in de trant van: ‘In 23 jaar ME-dienst heb ik nog nooit zo iets heftigs meegemaakt.’ In de verschillende eenheden zijn er ervaren en gemotiveerde politiemensen beschikbaar om collega’s te ondersteunen vanuit het team collegiale ondersteuning. Heb je hier behoefte aan? neem dan contact op met de collega’s van het TCO. Ook kun je terecht bij ‘stichting leden voor leden’ voor een goed gesprek. Ook adviseren we de werkgever, op basis van eerdere ervaringen, om de nazorg goed te organiseren.

Gewond geraakt? Wij helpen je

Ben je gewond geraakt tijdens de avondklokrellen (van spierscheuring tot ernstigere klachten) dan kun je bij de ACP terecht voor hulp. Onder dit bericht – en op onze homepage – vind je een aanmeldformulier. Je hebt in zo´n geval recht op een volledige vergoeding van je schade. De ACP helpt politiemensen (leden en niet leden) hier gratis bij. Daarnaast kun je uiteraard ook bij ons terecht voor juridische hulp en advies voor (bijna) alles wat je werk en inkomen raakt.

De politieorganisatie wordt getest. We zijn trots op hoe de politie zich staande houdt door het harde werken van zoveel collega´s. Soms zichtbaar, vaak ook minder zichtbaar. Samen houden jullie Nederland veilig. Wij staan achter jullie, vraag elkaar en ons om hulp als het nodig is.

Formulier letselschade door avondklokrellen

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN