Ik voel me bekeken

Ik voel me bekeken

19 jun 2020, Werk

Blog Aron, Operationeel Expert GGP

De huidige gebeurtenissen in de wereld doen iets met me. Ze doen iets met me als mens, maar ook als politieman. Laat ik voorop stellen dat ik tegen racisme ben. Ook ik zie dat er helaas wel racisme is binnen Nederland. Ik ben er echter van overtuigd dat wij als Nederlandse politie integriteit hoog in het vaandel hebben staan. Wij doen naar eer en geweten ons werk. Maar natuurlijk maken wij ook wel eens fouten. Wij zijn ook maar mensen. Fouten maken is menselijk en hier kunnen we van leren.

Ik krijg echter het gevoel dat ik mijn anders daadkrachtige optreden begin aan te passen door de gebeurtenissen in de wereld. Maar ook door de manier waarop de politie in Nederland af en toe wordt belicht. Vorige week was ik op straat bezig met een aanhouding van een persoon met een migratie-achtergrond. Ik merkte dat er veel omstanders bij kwamen staan. Ik voelde meteen dat ik werd bekeken en meende ook dat er werd gefilmd. Ik voelde meteen de drang om mijn handelen aan t e passen op het feit dat er mensen stonden te kijken. Daar waar ik normaliter daadkrachtig optreed, waarschuwde ik nu een paar keer extra, voor het geval er gefilmd werd en daar maar een gedeelte op te zien zou zijn. Ik zag het al voor me dat ik de dag erna op Facebook of Dumpert zou staan. Uiteindelijk is alles redelijk rustig verlopen, maar ik merkte dat het wel iets met me deed.

Twee weken geleden had ik bij een burenconflict een persoon met een migratieachtergrond aangehouden voor een mishandeling. In eerste instantie kregen we een melding van een mishandeling. Mogelijk zou er al sprake zijn van een onderliggend burenconflict. Er werd aangifte gedaan en we besloten 1 van de partijen aan te houden en over te brengen naar het politiebureau. Ons was alleen de naam van die persoon bekend. Aan de hand van zijn naam kon ik zijn achtergrond of huidskleur niet weten. Maar gezien de verdenking van het strafbare feit waren we voornemens over te gaan tot aanhouding. Door die persoon werd mij in de politieauto en bureau constant verweten dat hij was aangehouden vanwege zijn huidskleur. Ik heb diegene echt duidelijk geprobeerd te maken dat ik zijn huidskleur niet eens wist toen we hadden besloten tot aanhouding over te gaan, dit had ik niet aan zijn naam kunnen zien. Ik kon het echter niet tussen zijn oren krijgen. Ik was per definitie volgens hem een racist en hij werd wederom gediscrimineerd. Ik probeer zoveel mogelijk met een goed gesprek op te lossen en te bemiddelen. Maar deze persoon stond er totaal niet voor open om hier een gesprek met me over aan te gaan.

We doen zo ons best als Nederlandse politie…

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN