Kerstloop in strijd tegen kinderkanker

Kerstloop in strijd tegen kinderkanker

22 dec 2020, sponsoring

In de dagen voor en na kerst lopen politieman Wilko Koster (53) en zijn gepensioneerde collega Hans Eenjes (67) het Pieterpad. In de helft van het gebruikelijke aantal etappes. Ze willen geld inzamelen voor een stichting opgezet rond de vierjarige Eva. Bij veel politiemensen bekend van een eerdere actie, waarbij Eva overladen werd met verjaardagskaarten.

Zo’n zes jaar geleden draaide Wilko een zomerweek politiediensten op Terschelling. Hij werkte er samen met Sharrol Pattiwael en de twee hielden via Facebook contact. De jaren erna zag Wilko er de foto’s van Sharrols pasgeboren dochter Eva en het bericht dat die dochter was getroffen door een zeldzame vorm van botkanker: het Ewingsarcoom. Maanden van zware chemo’s volgden. “Haar ouders leefden al die tijd tussen hoop en vrees”, zegt Wilko. Wijkagenten in Zwolle-Noord hoorden dat Eva voor haar derde verjaardag graag kaartjes wilde en zij zorgden via social media voor een stortvloed van duizenden kaarten en honderden cadeaus. Wilko: “Politiemensen zijn doeners. Als ze kunnen helpen, dan doen ze dat.”

Lopen voor Stichting EVA

Na Eva’s derde verjaardag gebeurde waar iedereen vurig op had gehoopt. Haar behandeling sloeg aan en ze werd schoon verklaard. “Dan denk je, nu is het klaar”, zegt Wilko. Zo niet de ouders van Eva. Die richtten in augustus 2020 Stichting EVA op, om geld voor onderzoek naar het Ewingsarcoom te financieren. Dat bleek hard nodig, want met ‘slechts’ 30 tot 35 patiënten in Nederland (waarvan de meeste 10 tot 20 jaar oud) is er nauwelijks aandacht voor deze vorm van kanker.

Wilko wist meteen dat hij meer voor de stichting wilde doen dan geld doneren. “Ik werk nu als vitaal coach, maar zat daarvoor in het blauw. Dan weet je hoe heftig, intens en intensief het werk kan zijn. We maken als politiemensen veel mee. Het helpt dan om het thuis veilig en prettig te hebben. Als het op beide vlakken onrustig is, wordt het heel moeilijk.” Wilko heeft met zijn detachement al vele malen de Vierdaagse gelopen. Maar die ging dit jaar door corona niet door. Dus besloot hij om voor de stichting het Pieterpad te gaan lopen. Hij trainde op dat moment Hans Eenjes en vroeg hem om een etappe mee te lopen. Wilko lacht: “Hans reageerde meteen met ‘Ben je gek, ik loop helemaal mee!’”

Op de toppen van hun kunnen

Het Pieterpad is bijna 500 kilometer lang. Normaal gesproken staan daar 26 etappes voor. Maar Wilko en Hans willen het in 16 etappes afleggen. Zelfs Wilko heeft nog nooit zoveel gelopen in zo’n korte tijd. “Wat we gaan doen is echt van een hoger niveau. We doen het op de toppen van ons kunnen.” Wilko en Hans trainen 5 keer per week voor hun tocht, waarvan 1 keer bepakt met zware rugzakken. Alles komt volgens Wilko aan op het stellen van een doel en daarvoor gaan. “Het is mindset en focus. Het doel geeft energie, maar je zult het wel moeten halen. Hans en ik hebben al tegen elkaar gezegd dat we hoe dan ook gaan lopen. Of het nu regent, vriest of sneeuwt.”

Ze starten iedere dag om 9.00 uur starten en gaan door tot ongeveer 16.00 uur. Daarna wordt het donker en kunnen ze de rood-witte markeringen van het Pieterpad niet meer volgen. Het komt neer op ongeveer 6 à 7 uur lopen per dag. De korte dagen en de kou maken het een beproeving. “In de zomer is het heerlijk lopen in je polo met korte mouwen. Nu hebben we regenkleding aan.” Wilko neemt een thermoskan mee, maar het meeste drinken zal koud zijn. Dat drinkt minder makkelijk, maar het is wel nodig. Twee procent vochtverlies is tien procent prestatieverlies, weet de vitaalcoach. “Dan word je licht in je hoofd en ga je zwalken.” De twee lopen 30 tot 35 kilometer per dag en leggen het Pieterpad af in omgekeerde
richting. Op 12 december starten ze en ze gaan door tot 3 december. Met kerst zijn ze een paar dagen thuis en vanaf 27 december lopen ze de laatste vier etappes. Groningen is hun thuis. “Dat moet de grote finale worden.”

Ontbijt met spek

De eerste mails over de kerstactie van Wilko en Hans zijn er al uit. Wilko informeerde in een keer alle detachementen die normaal de Vierdaagse lopen. “Nu de horeca door corona gesloten is, zijn we op zoek naar ondersteuning zoals overnachtingen en mensen die ons op de route aan eten en drinken kunnen helpen.” In Limburg verspreidde zijn mail zich snel en kreeg hij de meest hartverwarmende reacties. Een collega mailde hem: “Hoi Wilko, Je bent van harte welkom op 11 december. Ik zorg dat er warm eten klaarstaat. Jullie kunnen bij mij slapen en ’s ochtends is er ontbijt met spek en gebakken eieren. We gaan jullie uitzwaaien en ik heb een collectebus op het bureau gezet.”

“Het was voor iedereen een vervelend jaar door corona”, zegt Wilko. “Maar het is niet het enige. Er zijn kinderen die strijden voor hun leven. Dat gaat gewoon door en dat verdient ook aandacht.”

Inzamelactie
Vanuit sponsoring draagt de ACP bij aan deze actie. Wil je ook geld doneren of op een andere manier helpen? Klik op deze GOFUND-link. Of kijk op www.stichting-ewingsarcoom.com.

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN