Landelijk Bureau Vermiste Personen: wie en wat gaat daarachter schuil?

Landelijk Bureau Vermiste Personen: wie en wat gaat daarachter schuil?

1 mei 2019, Werk

“Je ziet families opklaren als ze duidelijkheid krijgen over een dierbare die soms al jaren wordt vermist. Zij kunnen dan eindelijk een moeilijke en onzekere periode afsluiten. Het geeft hen rust”, stellen de collega’s van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) in Driebergen. Samen met politiemedewerkers in de eenheden zetten zij zich dagelijks in om vermissingszaken op te lossen. Van vermiste personen tot onbekende doden.

Rond de 40.000 mensen worden jaarlijks als vermist opgegeven in Nederland; jonge weglopers bijvoorbeeld die binnen enkele uren terug zijn en mensen die lange tijd vermist blijven. Daar waar sommige vermissingen volop aandacht krijgen van de media, blijft het overgrote deel van vermissingszaken en het werk dat de politie daarin verricht voor de buitenwereld onzichtbaar. Behalve voor de achterblijvers en de collega’s die zich vastbijten in deze zaken.

Impact

“Ons werk omvat zaken met een behoorlijke impact. De onzekerheid die mensen blijft achtervolgen, omdat zij niet weten wat er is gebeurd. Gezinnen die door een langdurige vermissing van een dierbare uit elkaar vallen. Nabestaanden die in de schulden belanden. Alle ellende die er achteraan komt, daar staan mensen niet bij stil. Een vermissing gaat gepaard met veel emoties, veel verdriet”, vertelt Axel Corten, specialist vermiste personen van het LBVP. Zijn collega’s beamen dat.

Gedragsdeskundige en vermissingsexpert Carlo Schippers uit Zoetermeer: “Ik las onlangs een artikel in de Volkskrant over de inzet van politiehelikopters. Hierin werd benoemd dat het afgelopen jaar 56 mensen werden gered dankzij luchtsteun. Het gaat over mensen. Daar moet je niet lichtzinnig mee omgaan. Alles moet uit de kast worden getrokken om vermissingszaken op te lossen. Het kan van levensbelang zijn.”

Spin in het web

Het Landelijk Bureau Vermiste Personen houdt zich, samen met politiecollega’s in de eenheden, dagelijks bezig met vermissingszaken. Collega Neeltje Wagenaar licht toe: “Wij zijn samen met de specialisten uit de eenheden team 24/7 bereikbaar, draaien piketdiensten voor advies. Het is mooi dat we collega’s kunnen ondersteunen. Ook geven wij, in afstemming met collega’s in de eenheden, een Amber Alert uit (wanneer gevreesd wordt voor het leven van een ontvoerd of vermist kind, red.) of Vermist Kind Alert (wanneer geen sprake is van levensgevaar maar er wel ernstige zorgen zijn om het welzijn van het vermiste kind, red.).” Carlo vult aan: “Het is belangrijk dat wij adequaat omgaan met dit systeem. Wij moeten voorkomen dat de landelijke waarschuwingsberichten te vaak of onterecht worden ingezet, waardoor ze mogelijk hun effect verliezen.”

Langdurige vermissingen

Daarnaast beheert het LBVP in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut de DNA-databank voor vermiste personen. Axel: “Deze databank speelt een belangrijke rol bij onderzoek naar langdurig vermiste personen. Het vergroot de kans op duidelijkheid over het lot van een vermist persoon. Wij werken nu bijvoorbeeld samen met de Koninklijke Landmacht, de bergings- en identificatiedienst, die honderd graven opent op Ereveld Loenen. Aan de hand van DNA-materiaal kan hopelijk de identiteit worden vastgesteld van mensen die als gevolg van oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Elke zaak die wij samen met collega’s uit de eenheden en andere organisaties kunnen oplossen en waarmee wij families duidelijkheid kunnen geven, dat maakt ons werk dankbaar en bijzonder.”

LBVP in het kort

De collega’s van het Landelijk Bureau Vermiste Personen ondersteunen de eenheden bij vermissingszaken, adviseren over de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen waaronder Amber Alerts, registreren/monitoren vermissingen, beheren de DNA-databank Vermiste Personen en onderzoeken de mogelijkheden op het gebied van ICT en innovatie. Ook adviseert het LBVP bij internationale vermissingen, waarvoor contact wordt onderhouden met Interpol en Sirene. Wil je meer weten over het LBVP of over vermissingen? Kijk op https://www.politie.nl/themas/vermissing.html

Deze maand vraagt de politie speciale aandacht voor langdurige vermissingen, onder andere via de campagne ‘Ride to Find’. Een mooi initiatief!

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het ACP-bondsmagazine Politiebericht (maart 2019)

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN