Miljoenennota: Begroting politie nu al achterhaald

Miljoenennota: Begroting politie nu al achterhaald

16 sep 2020, Werk

Het budget dat het kabinet in de miljoenennota vrijmaakt voor de politie en veiligheid is volstrekt onvoldoende om de problemen die zich daar voordoen het hoofd te bieden. Dat concludeert de ACP na het bekijken van de stukken. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “Het is copy-paste 2019. Dat de werkelijkheid ingrijpend is veranderd, klinkt hier niet in door.”

Het wordt niet altijd gezien en gewaardeerd, maar de politie speelt een belangrijke rol bij de handhaving van coronaregels en treedt op bij (groeiende) maatschappelijke onrusten. Wat niet mag worden vergeten, is dat het politiewerk daarnaast blijft doorgaan. De criminaliteit blijft zich ontwikkelen en er is te weinig politiecapaciteit om daartegen in het verweer te komen. Toch is stilzitten geen optie.

Doorwoekerende zware criminaliteit

Het doorwoekeren van ondermijning en daarbij horende corruptie is een van de belangrijkste zaken waar volgens de ACP dringend meer geld voor beschikbaar moet komen. “Het is betonrot die het fundament van de samenleving en onze veiligheid aantast”, zeg Van de Kamp. “ Het kabinet investeert hier wat geld in, maar volstrekt niet voldoende. Kijk alleen al naar de miljarden die omgaan in de drugswereld. Van wat het kabinet daartegenover zet, liggen zware criminelen geen seconde wakker.”

Positie in de wijk

De ACP wijst ook op de wijkagent, ooit een van de paradepaardjes van de Nederlandse politie. Een recent rapport bevestigt wat politievakbonden al tijden aangeven: wijkagenten worden voortdurend ingezet voor ander politiewerk en kunnen daardoor niet meer in positie komen. Het zorgt ervoor dat problemen niet meer kunnen worden aangepakt waar ze oppoppen, in de wijken. Van de Kamp: “De economie krijgt met corona zware klappen te verduren. We moeten zien te voorkomen dat de onderwereld een alternatief wordt voor grote groepen mensen die het moeilijk hebben in de bovenwereld. Dat vraagt om extra inspanningen van de politie.”

Aangiftebereidheid moet omhoog

Ook hamert de ACP op de aangiftebereidheid. Die moet weer omhoog. Burgers moeten zich geholpen blijven voelen en de politie moet daarmee de beschikking krijgen over (minder) gemankeerde criminaliteitscijfers.

Nieuwe kabinetsperiode

Met de Coalitie voor Veiligheid wil de ACP vol inzetten op een moderne en stevige veiligheidsagenda voor de nieuwe kabinetsperiode. Van de Kamp: “Er komen onomstotelijk grote bedreigingen op ons af. Dan zijn er drie primaire reacties: vluchten, bevriezen of tot actie overgaan. Van de eerste twee hebben we vanuit de politiek genoeg voorbeelden gezien. Het wordt nu tijd voor een actief veiligheidsbeleid.”

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN