Nog altijd onveilige situaties door C2000

Nog altijd onveilige situaties door C2000

18 jun 2021, veilig en gezond werken

Nog steeds zijn niet overal de problemen met communicatiesysteem C2000 opgelost. Zo worden in ieder geval politiecollega’s in de eenheid Oost-Brabant tot op de dag van vandaag regelmatig geconfronteerd met storingen en onvoldoende tot geen bereik. Dat bleek ook tijdens een testsurveillancerit in het betreffende gebied, in aanwezigheid van ACP-vakbondsadviseur Ramon Meijerink. De ACP en burgemeesters uit de betrokken regio’s dringen aan op een oplossing op korte termijn. Hiervoor zijn meer middelen nodig vanuit de regionale en landelijke politiek.

Vrij snel na de vernieuwing van C2000 begin vorig jaar deelden politiemensen hun zorgen over gebreken die het systeem vertoonde. De ACP liet toen aan betrokken partijen en via de media weten dat kinderziektes in een nieuw systeem vaak voorkomen, maar dat dit niet uit te leggen is aan politiecollega's die al meer dan tien jaar problemen ervaren met C2000. Dat het de lifeline is van collega’s op straat en de meldkamer, waarop ze moeten kunnen vertrouwen.

De ACP onderhield nauw contact hierover met collega’s en zette de signalen over C2000 door naar de landelijke meldkamer samenwerking (LMS), waar keihard werd gewerkt om de problemen in kaart te brengen en op te lossen. Minister Grapperhaus beloofde na druk vanuit onder andere de ACP beterschap aan de Tweede Kamer. Er zou meer zorg en aandacht komen voor het nieuwe C2000-systeem.

Daarmee was de kous niet af voor de ACP. Er bleven namelijk meldingen binnenkomen van politiemensen die zich zorgen maakten over C2000-storingen, soms meermaals per dag. Samen met de landelijke meldkamer samenwerking werd steeds een poging gedaan om de problemen op te lossen. Dat leidde tot wisselende successen. Toch zocht begin dit jaar wederom een verontruste politiecollega contact met ACP-vakbondsadviseur Ramon.

Slechte verbindingen
De collega vertelde dat hij in het buitengebied van Brabant werkt, waar de verbindingen met C2000 dusdanig slecht zijn dat de veiligheid van het team en die van inwoners niet gewaarborgd kan worden. Daarom heeft het team ook contact gezocht met de regionale burgemeesters om beklag te doen. Betrokken partijen zoals de LMS en de eenheid zouden op de hoogte zijn van problemen met C2000. Dit zorgde desondanks niet voor een urgente verbetering. Sterker nog, het team maakte tijdelijk minder melding van problemen met C2000, omdat beloofd was dat er in 2022 verbetering zou plaatsvinden. Dit resulteerde erin dat de geplande verbeteringen, zoals het plaatsen van nieuwe of aangepaste zendmasten, werden stopgezet. Andere eenheden kregen ineens meer prioriteit. Het team vroeg zich af of de ACP hierin iets kon betekenen.

Test tijdens surveillance
ACP-vakbondsadviseur Ramon besloot daarom op 20 april mee te gaan met een collega van basisteam de Kempen (Noord-Brabant). Rond 7.00 uur was Ramon welkom op het team en reden de collega en hij een ronde door een groot deel van het gebied. Tijdens de rit in een noodhulpvoertuig (Mercedes B-klasse) waren beiden uitgerust met een reguliere portofoon, waar de collega’s dagelijks mee moeten werken. “Direct bij het instappen van de auto op de binnenplaats viel bij beide portofoons de verbinding met de meldkamer weg. De werkgever heeft hierover werkinstructies afgegeven. Daarin staat dat je in het voertuig je portofoon niet moet gebruiken, alleen de mobilofoon. Maar ook de mobilofoon bleek in dit geval soms slecht verbinding te kunnen maken met de meldkamer. Daarnaast waren collega’s niet of amper te verstaan”, vertelt Ramon. “Vervolgens hebben we de portofoons op verschillende plekken buiten het politievoertuig getest, om te zien of communicatie dan nog wel gewaarborgd was. Maar ook buiten kwam de piep met de melding van geen verbinding tig keer voorbij. Als alternatief voor een slechte bereikbaarheid is er de app push to talk, dus probeerden we dat. Maar ja, aangezien op verschillende plekken geen of amper bereik was met een mobiele telefoon bood ook dit geen oplossing.”

Meer inzet en daadkracht nodig
Het was na deze rit wel duidelijk dat de veiligheid van politiemensen en burgers in dit gebied inderdaad niet gewaarborgd kan worden. Politievakbond ACP zocht voor dit team uit of een oplossing voor de korte termijn mogelijk is. Helaas bleek dit niet haalbaar.

Door de burgemeesters uit het betreffende surveillancegebied werd na onderzoek een brief gestuurd naar verschillende departementen in Den Haag, waarin specifieke locaties aangewezen worden met dekkingsproblemen. De technische afdeling van de LMS deelde vervolgens ook zorgen over de veiligheid van politiemensen en burgers door aanhoudende problemen met C2000 zoals in de eenheid Oost-Brabant. Niet alleen daar, maar op meerdere plekken in Nederland.

Om te komen tot korte termijn oplossingen is meer inzet en daadkracht nodig vanuit de regionale en landelijke politiek. Ook zullen de politie en de landelijke meldkamer samenwerking alle benodigde middelen ter beschikking moeten krijgen om orde op zaken te stellen.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN