24 jan 2023,
Ben jij een tweedejaars aspirant en vind je het onterecht dat jij in december geen flexibiliteitsbonus uitbetaald hebt gekregen? Mail de ACP dan zo snel mogelijk je NAW-gegevens, zodat wij OP TIJD namens jou een bezwaarschrift kunnen indienen tegen dat besluit van de werkgever. Meld je je VOOR AANSTAANDE VRIJDAG (27 januari) 12:00 UUR, dan kunnen wij je juridische mogelijkheden geheid op die manier veilig stellen.
KLIK HIER om je NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) zo snel mogelijk door te geven. Vermelding van je bondsnummer is handig maar niet noodzakelijk. Dat geldt in deze fase ook voor het toevoegen van een kopie van je loonstrook van december 2022.
Lukt het niet om je voor 27 januari 12:00 uur bij de ACP te melden, doe het dan zo snel mogelijk DAARNA. De deadline van vrijdag 27 januari 12:00 uur is gekozen op basis van de eerst mogelijke datum dat de salarisstroken bekend gemaakt kunnen zijn door plaatsing in YouForce (16 december 2022). Vanaf die dag begint de wettelijke bezwaartermijn van (maximaal) zes weken te lopen.
Mocht jouw salarisstrook na 16 december 2022 in YouForce zijn geplaatst, dan kun je je ook na vrijdag 12:00 uur dus nog bij de ACP te melden. Dat kan tot en met maandag 30 januari 12:00 uur als het salarisbesluit op maandag 19 december 2022 in YouForce is geplaatst. Het kan tot en met dinsdag 31 januari 12:00 uur als het salarisbesluit op dinsdag 20 december 2022 in YouForce is geplaatst. Na 1 februari is het indienen van bezwaarschriften tegen salarisbesluiten uit december in de regel niet meer mogelijk.
Hoe zit het ook alweer?
In de politie-cao 2022-2024 is afgesproken dat collega’s in een uitvoerende functie tot en met schaal 9 in 2022, 2023 en 2024 een tegemoetkoming krijgen voor hun extra onregelmatige inzet in deze jaren van onderbezetting binnen het korps. Tweedejaars aspiranten vallen buiten deze afspraak. Velen vonden dat in december geen prettige verrassing en stuurden de bonden verontwaardigde reacties over deze ongelijkheid.
Individuele juridische acties
Voldoende reden voor de bonden om met de werkgever in gesprek te gaan over een aanvulling op de cao-afspraak. Mocht het onverhoopt niet lukken een bevredigende collectieve regeling af te spreken, dan kunnen de belangen van de gedupeerde aspiranten behartigd worden door het aanspannen van individuele juridische procedures.
Bezwaarschrift
De eerste stap op die weg is het indienen van een bezwaarschrift tegen de salarisstrook van december met de ontbrekende flexibiliteitsbonus. Dat moet volgens de wet gebeuren binnen zes weken na ontvangst van het omstreden besluit (= de salarisstrook). Voor alle zekerheid gaat de ACP ervan uit dat er vanaf 16 december salarisstroken bekend geworden kunnen zijn. In dat geval moeten bezwaarschriften dus uiterlijk op 27 januari 2023 worden ingediend. De uiterste bezwaardatum is zes weken na 21 december oftewel woensdag 1 februari.
Opties veilig stellen
Belangrijk: het indienen van een bezwaarschrift is de basis voor eventuele verdere toekomstige acties – bijvoorbeeld naar de rechter kunnen stappen. De ACP adviseert tweedejaars aspiranten deze mogelijkheden OP TIJD veilig te laten stellen door de bond: bij voorkeur op 27 januari (voor 12:00 uur) en uiterlijk op dinsdag 31 januari (voor 12:00 uur).
KLIK HIER om je NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) zo snel mogelijk door te geven. Vermelding van je bondsnummer is handig maar niet noodzakelijk. Dat geldt in deze fase ook voor het toevoegen van een kopie van je loonstrook van december 2022.
Pop-ups ACP en NPB binnen Landelijke Eenheid
Er speelt veel binnen de Landelijke Eenheid (LE). Ontwikkelingen waarover ook geregeld door de media wordt bericht. De NPB en ACP kunnen zich goed voorstellen dat dit medewerkers bij de LE niet onberoerd laat. Daarom houden de twee politiebonden enkele pop-ups op locatie waar je zonder afspraak terecht kunt. Vakbondsadviseurs Annelot Tigchelaar en Angela Vos
20 mrtPolitiebonden: klacht over C2000 naar Arbeidsinspectie
De politiebonden zien zich gedwongen bij de Arbeidsinspectie een klacht in te dienen over de enorme risico’s die de Nationale Politie medewerkers laat lopen doordat ze anno 2023 nog altijd met het haperende en dus onbetrouwbare communicatienetwerk C2000 moeten werken. Op maandag 13 maart hebben ze hun verontwaardiging daarover uiteengezet in een brief aan politieminister
15 mrtUit het veld geslagen door geweld
De sfeer is grimmig. Zodra relschoppers bivakmutsen opzetten of hun gezicht bedekken met een sjaal is direct duidelijk dat het uit de hand loopt. Riet voert samen met haar collega’s van de bereden politie charges uit om de ME te ontlasten, terwijl zij bekogeld worden met stenen, vuurwerk en ander materiaal. Dan klapt haar hoofd naar voren en raakt zij kort haar bewustzijn kwijt. Bijna twee jaar later is Riet nog bezig met haar herstel. Lees hier een interview met haar.
14 mrtVitaliteitsbudget nu beschikbaar!
In de politie-cao 2021 hebben de werkgever en de bonden afgesproken dat politiemedewerkers vanaf 2023 jaarlijks een bedrag krijgen om te besteden aan producten of diensten die goed zijn voor hun fitheid en vitaliteit. Dat vitaliteitsbudget is nu beschikbaar, ook – en dat is een aanvulling op de oorspronkelijke afspraak – voor alle aspiranten.
28 feb‘Als je ze nodig hebt, dan zijn ze er’
“Als je ze nodig hebt, dan zijn ze er”, zegt Milan. Hij is één van de personen die direct reageerde na onze oproep om mooie en ontroerende ervaringen met de politie met ons te delen. Hij blikt daarbij terug op een stressvolle situatie in een nacht, vorig jaar zomer. Heb jij nou ook een positieve ervaring met de politie? Zet het kort op de mail (communicatie@acp.nl) of vul eenvoudig een formulier in op onze webpagina Steun de politie. Want hoe mooi dat wij dit soort verhalen met elkaar breder onder de aandacht kunnen brengen.
24 feb