4 jan 2022, veilig en gezond werken
Begin vorige week is in Hapert een zogenoemde ‘advanced gap filler’ geplaatst op een zendmast. Dit zou ervoor moeten zorgen dat dekkingsproblemen van C2000 in specifieke gebieden sneller kunnen worden opgelost. Na alle inspanning van Politievakbond ACP samen met politiemensen heeft de werkgever besloten om de komende drie maanden een pilot te draaien met de ‘advanced gap filler’.
Jaar na jaar komen klachten over het communicatiesysteem C2000 binnen bij de ACP. Politiecollega’s uit verschillende eenheden laten weten herhaaldelijk geconfronteerd te worden met storingen en onvoldoende tot geen bereik als zij aan het werk zijn. De ACP vindt dat onverantwoord en heeft zich daarom vanaf de allereerste signalen van politiemensen vastgebeten in het vinden van een oplossing. Er is vanaf dat moment veel werk verzet door collega’s van de landelijke meldkamer samenwerking (LMS), alleen dat leidde nog niet overal tot een oplossing. Zo kwamen collega’s uit de eenheid Oost-Brabant vorig jaar bij de ACP op de lijn.
ACP-vakbondsadviseur Ramon Meijerink werkte 14 jaar bij de politie en had ook niet altijd goede ervaringen met C2000. Toen hij vanuit de ACP hoorde dat collega’s nog steeds niet altijd overal kunnen vertrouwen op hun lifeline, schrok hij daarvan. Ramon: “Te bedenken dat er nog altijd collega’s zijn die zonder goede verbindingen naar meldingen worden gestuurd, met alle risico’s van dien. Totaal niet verantwoord.” Daarom maakte Ramon (namens de ACP) samen met politieman Peter de Leeuw van de Brabantse basiseenheid De Kempen eerder dit jaar zelfs een melding bij de Arbeidsinspectie.
Mede door druk vanuit de ACP is er nu ruimte gekomen om een pilot te draaien met de zogenoemde ‘advanced gap filler’. Deze zender is om te beginnen geplaatst binnen het Brabantse dekkingsgebied van basisteam De Kempen. De eerste technische metingen en signalen van politiemensen in dit gebied zijn positief. Ramon: “Vanuit de vakbond houden we de voortgang van de proof of concept (pilot) scherp in de gaten. Mocht deze proef binnen het eerste kwartaal van 2022 positief worden afgesloten, dan zullen wij de werkgever ondersteunen om deze methode zo snel mogelijk landelijk toe te passen.”
Gratis workshops om je inzetbaarheid te onderhouden
Het politievak vraagt veel van een mens, welke functie je ook vervult binnen het korps. Daarom is het belangrijk lichaam én geest in optimale conditie te houden. Politiemedewerkers kunnen dat (onder andere) doen via het korpsprogramma Samen Inzetbaar. Geef je vandaag nog op voor een of meer van de vele workshops die vanaf begin september
31 augC2000: Arbeidsinspectie tikt politie op de vingers
De Arbeidsinspectie wil na uitvoerig onderzoek naar de klachten rond het communicatienetwerk C2000 de Nationale Politie een eis tot naleving van de Arbowet opleggen. De werkgever krijgt nu eerst de tijd om te reageren op de bevindingen. ACP-vakbondsadviseur Ramon Meijerink: “De Arbeidsinspectie is heel concreet in welke maatregelen de politie zou moeten treffen. Wij gaan ervan uit dat ook de werkgever de bevindingen waardeert en hiermee aan de slag gaat.”
27 julOnlusten in Frankrijk – Onderzoek naar de oorzaken is net zo noodzakelijk als de inzet van de politie
De European Police Union (EPU) , een coalitie van 13 politievakbonden waaronder Politievakbond ACP, roept op tot een grondig onderzoek naar de oorzaken die leidden tot dagen van geweld in Parijs en elders in Frankrijk. “Het dodelijke schot van een politieagent kan een trigger zijn geweest, maar de oorzaken liggen dieper en moeten grondig worden
6 julPolitiebonden eisen extra investeringen in Bewaken en beveiligen
De politiebonden hebben politieminister Yesilgoz dringend verzocht met spoed een investeringsplan te maken voor het stelsel Bewaken en beveiligen en per direct de noodzakelijke eerste bedragen beschikbaar te stellen. Ze herkennen veel in het kritische rapport ‘Bewaken en beveiligen’ dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid op 1 maart publiceerde – en ook in de aanbevelingen van de Raad.
28 mrtVitaliteitsbudget nu beschikbaar!
In de politie-cao 2021 hebben de werkgever en de bonden afgesproken dat politiemedewerkers vanaf 2023 jaarlijks een bedrag krijgen om te besteden aan producten of diensten die goed zijn voor hun fitheid en vitaliteit. Dat vitaliteitsbudget is nu beschikbaar, ook – en dat is een aanvulling op de oorspronkelijke afspraak – voor alle aspiranten.
28 feb