25 nov 2021, veilig en gezond werken
De Amsterdamse politie heeft in september de omstreden pilot met preventief fouilleren in vijf wijken van de hoofdstad ‘zeer goed en professioneel’ uitgevoerd. Dat concluderen de politiebonden in een brief aan burgemeester Halsema en eenheidschef Paauw. Volgens de waarnemers van de bonden hadden ook de drie burgerwaarnemers op elke controledag geconstateerd dat de politie aselect te werk ging en etnisch profileren dus uitgesloten was.
De sfeer op de vijftien controledagen was volgens de waarnemers van de bonden (ervaren politiemensen) in de regel ‘goed tot zeer goed’. Alle betrokkenen toonden veel vertrouwen in de politie en het optreden ter plekke. ‘In het algemeen,’ aldus de politiebonden in hun brief aan burgemeester Halsema, ‘kan worden gesteld dat er voldoende legitimatie is voor de inzet van het middel preventief fouilleren.’ Het meemaken van de controles had bij de burgerwaarnemers het vertrouwen in de politie vergroot.
‘Checks en balances’
Voor alle duidelijkheid onderstrepen de bonden in hun brief dat ze niet tegen controle op het werk van de politie zijn. ‘Integendeel! In een rechtsstaat hoort het politiewerk dagelijks onderwerp te zijn van waarneming en beoordeling. Op een instituut dat beschikt over het geweldsmonopolie en andere ingrijpende bevoegdheden die de burger kunnen raken, dient vanuit een systeem van ‘checks en balances’ altijd voldoende toezicht te worden gehouden. Ongeacht of dat uit vertrouwen of wantrouwen gebeurt.’
Vertrouwensbeginsel
Tegelijkertijd vinden de bonden ook dat dit toezicht een taak van het bevoegd gezag is en niet door de politiek mag worden toevertrouwd aan burgerwaarnemers. Dat laatste is een schending van het vertrouwensbeginsel van de politie, aldus de bonden in hun brief, en kan tot ongewenste navolging leiden. ‘Kortom, het is wat ons betreft niet wenselijk om de inzet van burgerwaarnemers te institutionaliseren en/of te verplichten. Mocht de politie het noodzakelijk vinden om burgers bij hun acties te betrekken – om welke reden dan ook – dan moet het initiatief bij de politie zelf liggen.’
Oproep aan Halsema
De bonden roepen burgemeester Halsema op de politie haar vertrouwen te geven. ‘Het is een professionele organisatie, die uw vertrouwen verdient. Mochten er vragen zijn over de uitvoering van het politiewerk, dan heeft de politie voldoende methodieken en feedback georganiseerd om dit zowel intern als extern bespreekbaar te maken.’
Lees hier de brief van de politiebonden aan burgemeester Halsema en eenheidschef Paauw.
Enthousiasme voor project Succesvol ouder worden
Tijdens de algemene ledenvergadering van ACP Plus kreeg het nieuwe project Succesvol ouder worden (op je werk) een dik applaus. “Eindelijk, dit had al veel eerder moeten gebeuren”, zeiden de nog werkende en reeds met pensioen zijnde politiemedewerkers. Het project dat haar kick off had bij een publiek van ruim 200 ACP Plus leden viel in goede aarde.
De medewerkers van het project Succesvol Ouder Worden gaan niet alleen de laatste wetenschappelijke inzichten benutten waar het gaat om duurzame inzetbaarheid van werknemers en experts inzetten. Zij gaan vooral ook het gesprek aan met de doelgroep over mogelijkheden die benut kunnen worden om met plezier te blijven werken tot aan het moment van pensioen en misschien zelfs wel daarna.
Politiebonden bepleiten herpositionering Landelijke Eenheid
Het derde rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de taakuitvoering binnen de Landelijke Eenheid geeft opnieuw een zorgelijk beeld van falend leiderschap. De ACP en NPB waarschuwen al jaren voor de risico’s en spanningen die dat oplevert voor de medewerkers van cruciale opsporingsdiensten. Ze zijn er zo langzamerhand niet gerust op dat kritische
25 janUitzondering ATW geen oplossing voor capaciteitstekort politie
De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB zien dat vooral collega’s in de uitvoering nog nauwelijks tijd krijgen om hun rust te pakken. Het lijkt er sterk op dat het korps te pas en te onpas grijpt naar artikel 2:5 van de Arbeidstijdenwet (ATW) om capaciteit te kopen. De bonden wijzen de werkgever er herhaaldelijk op dat medewerkers niet structureel overvraagd kunnen worden en willen duidelijkheid van het korps.
17 janPilot extra zender voor dekkingsproblemen C2000
Begin vorige week is in Hapert een zogenoemde ‘advanced gap filler’ geplaatst op een zendmast. Dit zou ervoor moeten zorgen dat dekkingsproblemen van C2000 in omliggende gebieden sneller kunnen worden opgelost. Na alle inspanning van Politievakbond ACP samen met politiemensen heeft de werkgever besloten om de komende drie maanden een pilot te draaien met de ‘advanced gap filler’.
4 janGehoorschade door vuurwerk?
Ongeregeldheden afgelopen maanden hebben opnieuw laten zien wat de vernietigende kracht is van zeer zwaar vuurwerk. Het is daarom extra belangrijk dat politiemensen tijdens de jaarwisseling en inzet bij demonstraties (en rellen) gehoorbescherming dragen. Na vragen van een aantal collega’s over de beschikbaarheid van (op maat gemaakte) oordoppen heeft de ACP hierover gesproken met de werkgever.
21 dec