Politiemensen krijgen meer ruimte voor rouwverlof

Politiemensen krijgen meer ruimte voor rouwverlof

8 nov 2021, veilig en gezond werken

Rouwverlof is (vooralsnog) niet in de wet vastgelegd. Wel worden er in verschillende sectoren cao-afspraken over gemaakt, zoals bij de politie. Een rouwproces is immers ingrijpend en zowel het korps als de politiebonden vinden het belangrijk dat je de ruimte en tijd krijgt om je verdriet te verwerken. Wat zijn de afspraken over rouwverlof bij de politie? 

Je hebt als politiemedewerker de mogelijkheid om verlof op te nemen bij familie in de eerste en tweede graad:

Familie in de eerste graad

Bij het overlijden van een partner of een familielid in de eerste graad - zoals je partner, kinderen en (schoon)ouders - is het rouwverlof bij de politie tweemaal de arbeidsduur per week. Dit verlof kan in overleg met de leidinggevende worden opgenomen in de vier weken na de dag van het overlijden van de partner of een familielid.

Familie in de tweede graad

Bij het overlijden van familieleden in de tweede graad - zoals grootouders, kleinkinderen, broers of zussen - krijg je verlof van eenmaal de arbeidsduur per week. Ook is gekeken naar mogelijkheden in situaties waarbij collega’s geen aanspraak kunnen maken op rouwverlof, maar wel het verlies van een dierbare te verwerken hebben.

In overleg met leidinggevende

De afspraken over hoe om te gaan met rouw(verlof) op het werk zijn uitgewerkt in een handreiking (handelingsperspectief ‘rouw op de werkvloer’). Onder anderen geestelijk verzorgers bij de politie hebben hieraan een bijdrage geleverd. Je bepaalt in overleg met je leidinggevende hoe je het rouwverlof inzet.

Verdriet verwerken

Enkele jaren terug kregen politiemedewerkers doorgaans slechts een paar dagen vrij om zaken rond de uitvaart te regelen. De politiebonden vonden dat onvoldoende en wilden een uitbreiding van het rouwverlof, zodat collega’s die geconfronteerd worden met het overlijden van hun partner of een familielid meer ruimte krijgen om afscheid te nemen van hun dierbare. De werkgever ging hiermee akkoord en de nieuwe regeling is eind 2021 in werking getreden.

Meer informatie

De regeling rond rouwverlof is vastgelegd in het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp). Op het korpsnet - op de pagina ‘buitengewoon verlof’ - staat meer informatie over rouwverlof op de werkvloer.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN