Politiepensioenen worden verhoogd

Politiepensioenen worden verhoogd

30 jun 2022, pensioen

Het ABP verhoogt met ingang van 1 juli de pensioenen met 2,39%. Daarmee corrigeert het pensioenfonds de prijsstijgingen (het koopkrachtverlies) tussen september 2020 en september 2021. ABP speelt zo snel in op een belangrijke ontwikkeling binnen de pensioenen. Per 1 juli geldt namelijk een versoepelde wetgeving die ervoor heeft gezorgd dat fondsen de pensioenen kunnen verhogen.

Een verhoging van de ABP-pensioenen is sinds 2008 niet meer voorgekomen. Hierdoor is de koopkracht van gepensioneerden flink achteruitgegaan. Maar ook voor werkenden geldt dat er geen verhoging heeft plaatsgevonden op het pensioen. Deze indexering heeft dan ook grote impact op hun later te ontvangen pensioen. 

Verhoging van 2,39%
De pensioenen worden verhoogd met een prijsindex die geldt voor de periode van september 2020 tot september 2021. De prijsindex bedroeg over deze periode 2,39%. De pensioenen worden direct verhoogd. Ontvangt u een pensioen van het ABP? Dan ontvangt u in juli al het verhoogde bedrag en een nabetaling. 

Verantwoordingsorgaan positief over indexatie
Natuurlijk compenseert deze verhoging per juli niet de gemiste indexaties uit het verleden. Maar het is een goed teken dat, nu de regels om te indexeren zijn versoepeld, het ABP de pensioenen van alle deelnemers op het eerst mogelijke moment ook verhoogd. Het verantwoordingsorgaan, waar Jan Smit zitting in heeft, heeft positief geadviseerd over de indexatie.

Grote inflatie
Iedereen merkt het in de portemonnee dat het leven de afgelopen tijd vele malen duurder is geworden. Eind dit jaar zal het ABP beoordelen of de pensioenen in 2023 verder verhoogd kunnen worden. Het zou wenselijk zijn wanneer onze pensioenen zich mee blijven ontwikkelen met de oplopende prijzen. De financiële positie van eind oktober 2022 en de prijsstelling in 2022 worden daarin meegenomen. Of en welke verhoging hierbij past bepaalt het ABP door naar de belangen van alle groepen deelnemers te kijken. 

Lees meer over pensioen

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN