Politievakbond ACP: verbod op bezit, verkoop en afsteken van vuurwerk geeft wat meer lucht

Politievakbond ACP: verbod op bezit, verkoop en afsteken van vuurwerk geeft wat meer lucht

4 dec 2020, veilig en gezond werken

Politievakbond ACP is tevreden dat het kabinet heeft besloten ook het bezit van vuurwerk dit jaar te verbieden. “Volgens ons is dit verbod, naast het verbod op het afsteken van vuurwerk hard nodig om goed te kunnen handhaven. Het is nu zaak goed te kijken wat er moeten gebeuren met mensen die opgepakt zijn met vuurwerk”, aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Op 13 november werd duidelijk dat de verkoop en het afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling eenmalig wordt verboden. Zowel de zorg, hulpdiensten (waaronder de politie) en de burgemeesters hadden bij het kabinet om een verbod gevraagd nu de werkdruk mede door corona al torenhoog is. “Van politiemensen weten we dat ze het meest op zien tijdens het werken met oud en nieuw. Mensen zijn die nacht enorm onvoorspelbaar. Het aantal geweldsincidenten -waarvan er veel vuurwerkgerelateerd zijn-  is vaak van enorme omvang. Voor de veiligheid van onze mensen, maar ook van de burgers is het daarom heel fijn dat het nu duidelijk is dat zowel het afsteken, verkopen als het bezitten gewoon niet is toegestaan, zegt Gerrit van de Kamp

 Lucht

Het verbod op het bezit van vuurwerk zal hoogstwaarschijnlijk op 15 december van kracht gaan. Gerrit van de Kamp: “Ook al is dit verbod hard nodig, we zijn wel bang dat het de onrust in de samenleving zal vergroten. Je ziet nu al dat de problemen met illegaal vuurwerk toenemen, zoals in Urk, Arnhem en Roosendaal. Mensen vinden dat er teveel van ze wordt afgenomen en zijn niet meer voor rede vatbaar. Ze moeten echter inzien dat we ze niet willen pesten, maar dat we er juist voor willen zorgen dat de zorgmedewerkers en hulpverleners hun werk goed kunnen blijven doen. De ziekenhuizen kunnen naast alle patiënten met covid-19 niet ook nog een grote groep vuurwerkslachtoffers behandelen. Ook moeten we eraan denken dat de dampen van vuurwerk normaal al slecht zijn voor de gezondheid, maar voor corona-slachtoffers die last hebben van hun longen helemaal. Voor hen is het van groot belang dat er zo weinig mogelijk vuurwerk afgestoken wordt. Dit verbod is er dan ook voor om iedereen letterlijk en figuurlijk wat meer lucht te geven.”

Straffen

De ACP wil dat dat er voor mensen die de komende weken toch vuurwerk afsteken passende straffen komen. “Wij denken dan bijvoorbeeld aan huisarrest of een meldplicht die wordt doorgetrokken naar volgende jaren. En wanneer mensen toch dingen vernielen of geweld plegen zouden ze zelf de volledige schade moeten vergoeden”, aldus Gerrit van de Kamp.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN