Politievakbonden lanceren Gezamenlijk Meldpunt Discriminatie

Politievakbonden lanceren Gezamenlijk Meldpunt Discriminatie

3 okt 2022, veilig en gezond werken

Politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe lanceren per 1 oktober een Gezamenlijk Meldpunt Discriminatie. Zo willen zij inventariseren hoe groot het probleem van discriminatie is binnen de politie en of we genoeg doen om dit uit de organisatie te bannen. Met het meldpunt ondersteunen de vakbonden het statement van de Nationale Politie dat voor uitsluiting, racisme en discriminatie geen plaats is binnen de politie.

De documentaire ‘De blauwe familie’ heeft veel losgemaakt. Het liet zien dat uitsluiting, discriminatie en racisme binnen de politie (nog steeds) bestaat. De korpsleiding tolereert dit niet en heeft hierop samen met het korpsleidingmanagementteam, de centrale ondernemingsraad en de vier politievakbonden een statement uitgevaardigd. Dit geeft aan dat voor uitsluiting, discriminatie en racisme geen plaats is binnen de politie en dat deze norm gehandhaafd gaat worden door sancties en desnoods ontslag. 

Het onderwerp wordt door de politie serieus opgepakt omdat men beseft dat de impact van deze feiten enorm groot is voor de collega’s en hun gezinnen. Zo is er een landelijk coördinator aangesteld voor de bestrijding van uitsluiting, discriminatie en racisme binnen de organisatie. Komt er regie op de ontwikkeling van een landelijk eenduidige afdoening van zaken en komen er handelingsperspectieven voor leidinggevenden die een cruciale rol hebben op het gebied van preventie, signaleren en respons. Collega’s die te maken hebben (gehad) met uitsluiting, discriminatie of racisme kunnen hun verhaal doen bij leidinggevenden, vertrouwenspersonen of de landelijke ombudsfunctionaris. Daarnaast is er een Luisterend Oorlijn gestart waar collega’s, én hun gezinsleden, hun verhaal kwijt kunnen. Doorverwijzing naar specialistische hulpverlening binnen de politie is mogelijk.

De gezamenlijke politievakbonden ondersteunen het statement van de Nationale Politie en roepen je op om je vooral te melden wanneer je met een dergelijke situatie te maken hebt (gehad). We willen graag inventariseren hoe groot het probleem is en of we met ons allen wel genoeg doen om uitsluiting, discriminatie en racisme bij de politie uit te bannen. Bel hiervoor tijdens kantooruren het Gezamenlijke Meldpunt Discriminatie van de vier politievakbonden op 070 – 31 55 114. Buiten kantooruren kan je een voicemailbericht inspreken. Ook als je geen lid bent van één van de vier politievakbonden nodigen we je uit om te melden wat jou is overkomen. Melding maken mag ook anoniem tenzij je aangeeft ondersteuning in de vorm van belangenbehartiging te willen. In dat geval wordt je in contact gebracht met een contactpersoon van je eigen vakbond.

 

Ontwikkelingstraining collega's in de knel

Via een persoonlijke ontwikkelingstraining willen vakbonden en Nationale Politie de werksituatie op deze gebieden veiliger maken. Dit najaar kunnen politiecollega’s op kosten van de Vakbonden en Nationale Politie meedoen aan een training in het omgaan met ongewenst gedrag op de werkvloer.

Als politiemedewerkers ongewenst gedrag, discriminatie of buitensluiting melden, krijgen ze vaak geen of onvoldoende gehoor. Dit kan leiden tot uitval of zelfs het verlaten van de organisatie. Een zorgwekkende situatie, vinden vakbonden en Nationale Politie.

Natuurlijk moet een veilige werksituatie worden gecreëerd door in te grijpen aan de kant van de daders en via leiderschap in de organisatie. Maar tegelijkertijd willen vakbonden en Nationale politie medewerkers die slachtoffer zijn van een onveilig werkklimaat ondersteuning bieden.

Dit is de aanleiding voor een speciale persoonlijke ontwikkelingstraining onder de titel Collega’s in de knel. Medewerkers doen tijdens deze training kennis en inzichten op, die bijdragen aan hun mogelijkheden om voor zichzelf en elkaar op te komen.

Ervaar jij ook pestgedrag, ongewenste intimiteiten of machtsmisbruik van collega’s of leidinggevenden? Heb je het gevoel onvoldoende gehoor te krijgen of er alleen voor te staan? Blijf jij uit angst zwijgen over wat jou is overkomen? Is je werkplezier je ontnomen, voel je je onmachtig en vind je het lastig om grip te krijgen op je situatie? Dan is deze training echt voor jou bedoeld.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN