14 apr 2019, ptss
Wat kun je als leidinggevende doen om bij te dragen aan het herstel van een collega met PTSS? Daarover schreef Hanneke de Bruyne, plaatsvervangend teamchef in de Achterhoek (eenheid Oost-Nederland), als onderdeel van haar ‘Master Tactisch Leidinggeven’ in 2018 haar thesis oftewel scriptie. Sindsdien wordt deze breed gedeeld binnen de politie.
“Binnen de politie bestaan de nodige, vooral ook beleidsmatige, documenten die een visie geven op de ziekte PTSS binnen de politie en richting bieden. Met mijn thesis wilde ik vooral praktische handvatten bieden specifiek aan leidinggevenden. Mijn eigen behoeften daarin waren een belangrijke motivatie om hiermee aan de slag te gaan”, vertelt De Bruyne.
De Bruyne won met haar thesis, waarvoor zij onder andere gesprekken voerde met politiemedewerkers, in september 2018 de scriptieprijs van de Politieacademie. Vanaf dat moment kwam er het nodige op haar af. “Ik had niet verwacht dat mijn scriptie zo’n impact zou hebben. Natuurlijk wist ik dat er meer collega’s zijn die net als ikzelf gemotiveerd zijn om het beter te doen. Het is mooi om te zien dat er ruimte is om het met elkaar te hebben over de rol die je als leidinggevende kunt spelen in het herstel van collega’s.”
Al is PTSS bespreekbaar gemaakt en wordt de ziekte (h)erkend, de dagelijkse praktijk blijkt weerbarstiger. Collega’s hebben sociale steun nodig. Dat gaat verder dan de hulp van specialisten. Op zo’n moment is een leidinggevende een centrale figuur. Toch zijn er nog steeds hardnekkige vooroordelen die moeten worden doorbroken. Een daarvan gaat over herstel. “Het is mogelijk voor collega’s om te herstellen. Het is zelfs zo dat als je er op tijd bij bent, herstel snel kan gaan. Daarin hebben de betrokken collega’s en hun leidinggevenden een rol.”
> Download hier de scriptie Omgaan met PTSS
Politiemensen worden vaak zwaarder belast dan andere beroepsgroepen. Dat kan gevolgen hebben voor hun psychische en lichamelijke gezondheid. Bovendien blijft het risico op ziekteverzuim en PTSS bij de politie groeien door werkdruk en leeftijdsopbouw. Het is in het belang van de collega én de werkgever dat PTSS vroegtijdig wordt herkend. Daarom werkt de ACP samen met organisatie Pronos aan een PTSS-screener. Deze screener moet eraan bijdragen dat collega’s zichzelf op termijn anoniem kunnen testen op PTSS-klachten, zodat zij vroegtijdig aan de bel kunnen trekken als dat nodig blijkt. Meer weten? Klik snel door naar een artikel over deze screener en wat jij daarin mogelijk kunt betekenen voor je collega’s.
‘Hij is een lifesaver voor ons gezin’
Begin deze maand publiceerden wij het verhaal van een (oud-)politieman en zijn partner over de impact van politiewerk dat bij hem leidde tot PTSS en de daaropvolgende zware strijd. Het blog riep mooie en aangrijpende reacties op, van onder anderen Loek (37) en partner Melissa (38) die hun verhaal willen delen. Waarom? Omdat zelfs anno 2022 gevoelige onderwerpen als PTSS moeilijk bespreekbaar blijken, mensen vrij snel hun oordeel klaar hebben en hulp niet altijd direct wordt geboden.
29 decEffect buddyhond voor agent met PTSS
Kort na ons bezoek aan Hulphond Nederland ontvangen wij het mooie nieuws dat de stichting in gesprek is met de politie om te komen tot afspraken over het trainen van hulphonden voor getraumatiseerde politiemensen. Dankzij gesprekken met (oud-)collega’s en een proef met buddyhonden binnen het korps is de meerwaarde daarvan recent aangetoond.
25 oktAls de sirenes blijven loeien
‘Als jij nu springt, dan neem je mij mee en ik wil nog niet dood.’ Angelique probeert een man te weerhouden van een zelfmoordpoging en houdt daarbij zijn hand vast. Op dat moment dringt het tot Angelique door, het gaat verre van goed met haar. Zij werkt dan negen jaar bij de politie en verschillende aangrijpende incidenten leiden ertoe dat Angelique ziek wordt. Jaren later blijkt zij PTSS te hebben. Haar verhaal en dat van een aantal andere (oud-)politiecollega’s lees je in het boek Als de sirenes blijven loeien. De ACP sprak Angelique over het boek en haar eigen ervaringen.
10 meiDaniëlle over haar strijd tegen en door PTSS
“De term PTSS is goed bekend, alleen veel mensen weten nog altijd niet wat het inhoudt om PTSS te hebben. De impact daarvan. En in hoeverre kun je ook tegenwoordig nog aangeven dat het niet goed met je gaat? Openheid hierover is ontzettend belangrijk”, stelt Daniëlle Visser-Van den Brink. Zij is een van de (oud-)politiecollega’s die haar verhaal deelt in het boek Als de sirenes blijven loeien, in de hoop dat PTSS meer een gezicht krijgt.
10 meiCvV wil nationaal fonds voor veteranen en andere veiligheidsprofessionals met PTSS
De Coalitie voor Veiligheid (CvV) wil dat werknemers bij politie-, brandweer-, handhaving, zorg, DJI, douane- en defensie kunnen rekenen op steun wanneer zij een beroepsziekte als posttraumatische stress (PTSS) of lichamelijk letsel oplopen. Te vaak is het nog onzeker of zij die steun krijgen. Bovendien komt steun vrijwel in alle gevallen van hun werkgever, terwijl
5 mei