PZP: Veiligheid en gezondheid voorop

PZP: Veiligheid en gezondheid voorop

15 jul 2024, pzp

 PZP vindt het belangrijk dat politiemedewerkers veilig en gezond kunnen werken en beroepsrisico’s worden voorkomen. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, financiert PZP - vanuit het premieoverschot - verschillende projecten die zich richten op deze pijlers. De preventiewerkgroep PZP is nauw betrokken bij deze projecten. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

 

Oogbus

Oogbus

In 2015 en 2016 konden politiemedewerkers van 50 jaar of ouder zich aanmelden om aan een screening deel te nemen van de oogbus van het oogziekenhuis in Rotterdam. Tijdens deze screening was er een oogmeting, om te kijken of mensen misschien een (beeldscherm)bril nodig hadden. Een optometrist keek nauwkeurig naar de ogen of er een mogelijke oogafwijking aanwezig was, om erger te voorkomen. En er werd aanvullende informatie meegegeven, zoals de voordelen van meer bewegen en het houden van voldoende pauzes. Door middel van het beantwoorden van een vragenlijst en de oogtesten samen, werd onderzocht hoe groot de oogproblematiek was. Ongeveer een kwart van de personen die gescreend zijn, had oogproblematiek, zoals verminderd zicht en werd doorverwezen naar een huisarts, oogarts, of opticien.

Gehoormetingen

In kader van het project veilig en gezond werken is aan medewerkers binnen de politie een gehoortest op locatie aangeboden. Op deze manier wilde de preventiegroep antwoord geven op de vraag of vroegtijdige gehoorschade te ontdekken was. Deze pilot is vroegtijdig gestopt, omdat er voor specifieke risicogroepen, zoals motorrijders, al aandacht werd gegeven door de werkgever. De gehoormetingen kregen wel een vervolg in Hart & Oor waarmee in 2022 in Amsterdam werd gestart.

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Het Preventief Medisch Onderzoek is een onderzoek gebaseerd op het PAGO advies uit de RI&E gecombineerd met welzijns- en lifestyle elementen, zoals stress, slaapgedrag en voedingsgedrag. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van een vragenlijstonderzoek en wordt onder andere het BMI, , cholesterol en bloedvetten, de bloeddruk,  buikomvang en vetpercentage gemeten. Het doel van het PMO is om de medewerker individueel te adviseren over zijn/haar persoonlijke fysieke en mentale fitheid, te adviseren hoe die fitheid te behouden ofwel, indien nodig, te helpen die te herstellen. Bij Hart & Oor worden ook tegelijkertijd gehoormetingen gedaan.

Project Hoxacat

Politiemedewerkers kunnen te maken krijgen met kortdurende hoge geluidsbelasting, bijvoorbeeld door vuurwerk of een schot van een vuurwapen. Dit kan schade geven aan het gehoor, wat knaltrauma wordt genoemd. Politiemedewerkers met een knaltrauma worden zo nodig en op vrijwillige basis medicatie voorgeschreven. Bij defensie is er een vergelijkbaar protocol maar zo nodig en op vrijwillige basis aangevuld met hyperbare zuurstoftherapie. Daar worden medewerkers binnen 24 tot 72 uur na een incident, waarbij er een beschadiging is ontstaan van het gehoor, in een hyperbare tank geplaatst met zuurstof behandeld (HBOT). Deze intensieve behandeling bestaat uit tien sessies in tien dagen. Deze behandeling in de hyperbare zuurstoftank kan in combinatie met medicatie in de meeste gevallen de  gehoorbeschadiging verminderen en soms zelfs geheel herstellen. Defensie en politie onderzoeken samen of de behandeling net zo effectief is wanneer men vijf dagen lang twee keer per dag de tank in gaat. Politiemensen die een knaltrauma oplopen en dit op tijd aangeven bij hun leidinggevende/bedrijfsarts kunnen op dit moment ook gebruik maken van deze hyperbare zuurstoftherapie. Ook hier geldt de 24 tot 72 uurs grens voor alle slachtoffers. De preventie werkgroep monitort dit onderzoek en bekijkt of deze vorm van therapie structureel moet worden ingevoerd bij de politie.

Hoxacat

Oncopol

Politiemedewerkers met de diagnose kanker kunnen bij ‘Oncopol’ terecht. Dit programma startte in 2017 en begeleidt medewerkers met maatwerkprogramma's op sport-, voeding- en mentaal gebied. Politiemedewerkers werken vaak minimaal zes maanden met sportartsen, oncologietherapeuten, psychologen, fitnesstrainers oncologie, ergotherapeuten en diëtisten om zo fit mogelijk (fysiek en mentaal) de behandeling in te gaan, te doorstaan en van te herstellen en vervolgens op een goede manier terug te keren naar de werkvloer. Inmiddels hebben bijna 7000 politiemensen het programma gevolgd.

DUST (decision under stress training)

Dust PZP

Politiemedewerkers (nu nog op de Politieacademie) leren tijdens de decision under stress training snel controle over fysiologie toe te passen in een stressvolle VR-context wat hen helpt om beslissingen te nemen onder druk. De agenten worden in een fictief, maar emotie-activerend reality spel geplaatst, waarin beslissingen die moeilijk te maken zijn onder stress, gemeten worden. De game is ontwikkeld door de Radboud Universiteit als trainingstool in de politieacademie en als bijscholing voor politieagenten. Gaat de politiemedewerker goed om met de stress, dan laat het spel steeds meer details van de omgeving zien. Deze manier van stressreductie wordt dit jaar getest door 300 politiestudenten. De preventiewerkgroep PZP bekijkt naar aanleiding van de resultaten of het een product is dat een vast onderdeel zou moeten worden van de integrale beroepsvaardigheidstrainingen van de politie.

Slaappilot

De slaappilot was erop gericht om erachter te komen of het zinvol is politiemedewerkers die kampen met complexe slaapproblematiek via de bedrijfsarts door te verwijzen naar een expert op het gebied van slaapproblemen. De verwachting was dat hierdoor ziekteverzuim kon worden voorkomen en het herstel van verzuimende politiemedewerkers met slaapproblematiek bevorderd werd. Na een jaar werd echter duidelijk dat er te weinig medewerkers doorverwezen werden, waarna besloten werd de pilot niet meer door te zetten. Wel is het voor medewerkers die baat hebben bij slaaptherapie, nog steeds mogelijk om hier ondersteuning bij te krijgen. Hiervoor kunnen politiemedewerkers terecht bij hun bedrijfsarts.

Dit is een bewerkt eerder gepubliceerd artikel uit het PZP-magazine.

Meer informatie:

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN