Reactie werkgever certificering politie tijdens coronacrisis

Reactie werkgever certificering politie tijdens coronacrisis

27 mrt 2020, corona

De werkgever komt tegemoet aan de oproep van de ACP om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan met certificering tijdens de coronacrisis.

De werkgever laat een aantal toetsen en opleidingen in aangepaste ‘corona-vrije’ vorm doorgaan. En er wordt gewerkt aan noodregelgeving om de certificering van collega’s te kunnen verlengen als zij niet op tijd hun toetsen kunnen afleggen. In de loop van volgende week komt hier meer duidelijkheid over.

Eenduidige richtlijnen

Om ervoor te zorgen dat collega’s veilig kunnen deelnemen aan de toets momenten die in aangepaste vorm doorgaan, roept de ACP de werkgever op om landelijk eenduidige richtlijnen te hanteren over hoe er ‘corona-vrij’ getoetst en geëxamineerd moet worden. Dat is belangrijk om te voorkomen dat er op verschillende plekken een eigen invulling aan wordt gegeven, waardoor alsnog besmettingsgevaar zou kunnen ontstaan.

Maatregelen

Hieronder een overzicht van de maatregelen voor de komende tijd.

IBT Trainingen
Alle lessen en trainingen waarin fysiek contact of nabijheid onvermijdelijk is, zijn nu opgeschort. Het is daarom waarschijnlijk dat niet alle medewerkers in staat zullen zijn om 32 IBT-trainingsuren te behalen. Hierover is de Inspectie SZW reeds ingelicht.

IBT Toetsen
De schietvaardigheidstoetsen gaan in aangepaste vorm vooralsnog wél door, omdat deze met een veilige fysieke afstand kunnen worden afgenomen. De huidige certificeringen lopen tot 1 juli.
Het streven is om voor 1 juli iedereen weer getoetst te hebben. Tegelijkertijd onderzoekt de werkgever de mogelijkheid van tijdelijke verlenging van certificeringen voor het geval dat er geen schiettoetsen meer kunnen worden afgenomen en de opschorting van de toetsen geweldsbeheersing en toets aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden blijft voortduren.

BOA Examens
De examens voor de BOA’s zijn vooralsnog opgeschort tot 6 april 2020. Collega´s die niet op tijd de huidige BOA akte kunnen verlengen en hierdoor de opsporingsbevoegdheid dreigen te verliezen, kunnen op grond van de beleidsregels BOA een tijdelijke ontheffing van de bekwaamheidseis aanvragen.

De ontheffingsmogelijkheid is alleen voor BOA’s die al in dienst zijn en niet voor nieuwe BOA-aanstellingen.

BOA Beëdigingen
Beëdigingen van BOA’s zijn opgeschort tot 6 april 2020. Alleen bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld als de bedrijfsvoering van de BOA werkgever in de knel komt, is een ´corona veilige beëdiging´ mogelijk. Bij een ´corona veilige beëdiging´ wordt het aantal aanwezigen tot een minimum beperkt en wordt er zoveel mogelijk afstand gehouden.

HOvJ Opleiding
Voor wat betreft de basisopleiding HOvJ wordt er bij de Politieacademie aan gewerkt om dit zo snel mogelijk online inhoud en vorm te geven.

HOvJ Examens
De HOvJ-examens gaat de Politieacademie de komende tijd zelf afnemen op een corona veilige manier. Ook zittende HOvJ’s die niet aan het 100 puntensysteem kunnen voldoen, kunnen op deze manier worden geëxamineerd.

ME
De regeling Mobiele Eenheid 2007 verplicht tot 40-trainingsuren voor leden van de ME. De minister kan de Korpschef echter toestemming geven om voor bepaalde of onbepaalde tijd af te wijken van deze eis. Het proces voor het aanvragen van een afwijking van de eis voor 2020 is in gang gezet.

Hondengeleiders
Op grond van de regeling politiehonden is de certificering van een hond en hondengeleiders 2 jaar en 3 maanden geldig. Herkeuring moet binnen 2 jaar plaatsvinden. Dit is in de huidige omstandigheden niet mogelijk. De werkgever onderzoekt een noodregeling voor het aanpassen van de herkeuringstermijn voor het geval dat de huidige situatie voortduurt.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN