30 mrt 2021, Werk
Politiemedewerkers (met en zonder basispolitiediploma) die zich hadden aangemeld voor de nieuwe 2-jarige basispolitieopleiding PO21 mogen deze alsnog niet volgen. De werkgever ziet zich genoodzaakt om in 2021 praktisch alleen externe kandidaten toe te laten tot de opleiding. Met als reden: de krappe opleidingscapaciteit en de bezetting binnen de verschillende afdelingen.
Citaat lid x:
Ik werk als politiemedewerker en wacht al tijden op een kans om door te stromen naar een executieve functie. Ik heb me daarom aangemeld voor de nieuwe politieopleiding en deed mee in de procedure. Plotseling hoorde ik niks meer en toen kwam het slechte nieuws. Ik werd afgewezen. Een enorme teleurstelling en ik snap het ook niet. Er zijn grote tekorten en ik zou collega’s graag helpen na het halen van mijn diploma.
Werkgever in overleg met COR
De werkgever bevestigt het verhaal en geeft aan in overleg te gaan met de COR. Er geldt alleen een uitzondering voor politievrijwilligers en Ath-medewerkers met aanspraken vanuit de reorganisatie.
Aparte kwalificatietrajecten
Voor diverse groepen medewerkers is men al wel bezig met het maken van aparte kwalificatietrajecten. Dan gaat het bijvoorbeeld over de N3-generalisten in het Overgangsbeleid en Surveillanten met een N2-politiediploma. Maar medewerkers wachten al een tijd op de kwalificatietrajecten die daarvoor als voorwaarde gelden. Leden geven aan dat ze klaar zijn met wachten en dat die trajecten nu moeten gaan starten. Inmiddels is er een ultimatum verstuurd naar de werkgever.
Niet uit te leggen
De ACP vindt dat dit niet goed uit te leggen valt. De medewerkers worden nu de dupe van de tekorten die de afgelopen jaren zijn ontstaan. De oplossing is dan niet om loyale en ervaren medewerkers te blokkeren maar juist om hen waar dat maar even kan kansen te bieden. Dit voorkomt ook dat medewerkers vertrekken en het probleem nog groter wordt.
Het is nu wachten op het gesprek van de werkgever met de COR.
Meld je bij de ACP
De ACP vraagt leden nu echter alvast zich te melden als zij ook een afwijzing hebben ontvangen voor het starten met de N4-basispolitieopleiding. Zodat we kunnen zien hoe groot het probleem is en zo nodig om leden in te schakelen bij vervolgstappen.
11 extra verbeterpunten voor de VIK
Afgelopen november verscheen er een zeer kritisch rapport over de VIK, waarin willekeur en langdurige onduidelijkheid werd geconstateerd. Bovendien wordt de impact onderschat die een disciplinair onderzoek heeft op collega’s De ACP heeft op deze evaluatie gereageerd naar de korpsleiding en komt met 11 verbeterpunten, bovenop de aanbevelingen uit het onderzoek. Wat wil de politievakbond
25 mrtPolitiewerk en Corona *update naar aanleiding van de avondklok*
Maart 2020 verscheen op deze website een artikel over Corona waarin antwoord werd gegeven op de vraag : ‘Waar kun je terecht met vragen over je persoonlijke situatie die o.a. arbeidvoorwaarden en rechtspositie raken?’ Naar aanleiding van het instellen van de avondklok (vanaf zaterdag 23/1) door het kabinet hierbij een update van het eerdere artikel.
21 janBovenwettelijk verlof kan eenmalig worden uitbetaald
Bovenwettelijk verlof dat niet is opgenomen in 2020, kun je (deels of helemaal) laten uitbetalen. Hiervoor moet je uiterlijk 10 januari 2021 een aanvraag indienen via een keuzeformulier van de werkgever. Uitbetaling volgt dan met het salaris van april 2021. Doe je niets? Dan gaan je uren automatisch mee naar 2021. Werkgever, OR en politiebonden waren
2 decCorona noodzaakt werkgever om werkdruk aan te pakken
Door corona kan de politie niet langer meer om de capaciteitsproblemen heen. De korpsleiding laat per eenheid een plan maken om de acute nood tegen te gaan. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp ziet een kantelpunt: “Corona slaat enorme gaten in een toch al onderbezet korps. Veel politiemensen zijn ziek geworden of moeten in quarantaine. Er
4 novLoopbaanbeleid seniorfunctie verder verbeterd
Op 13 oktober zijn de werkgever en de bonden het eens geworden over verbeteringen in het zogenoemde Overgangsbeleid allround politiemedewerker (MBO 4): de bevordering van de huidige generalisten (schaal 7) naar een seniorfunctie (schaal 8) over een reeks van jaren. Afgesproken is dat deze operatie sneller wordt uitgevoerd, dat zij niet ten koste gaat van de horizontale loopbaanopties van collega’s die al een seniorfunctie vervullen en dat ook al eerder doorgestroomde surveillanten uitzicht krijgen op doorstroom naar een seniorfunctie.
15 okt