Respect voor politie

Respect voor politie

9 apr 2020, corona

Door: ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp

Komend paasweekend zal er weer volop gesurveilleerd moeten worden in parken, natuurgebieden en op stranden om te handhaven op het samenscholingsverbod. En al zijn er tijdens deze coronacrisis minder woninginbraken en verkeersongevallen, het werk van politiemensen gaat door. Zo zien we een toename in cybercrime en babbeltrucs, spanningen door overlast in wijken en relationele problemen die leiden tot huiselijk geweld. Het politiewerk wordt in deze tijd niet minder, het wordt anders. Ik vind het mooi om te zien hoe innovatief collega’s zijn en hoe snel er geschakeld wordt.

Want waar anderen vaak een stap achteruitzetten, zetten politiemensen ook nu een stap vooruit. Ook zij houden de samenleving net als de collega’s in de zorg en andere vitale beroepen draaiende. Zij lopen daarbij onvermijdbare risico’s in contact met (mogelijke) coronapatiënten. Tegelijkertijd zijn er mensen die daar misbruik van maken en collega’s hinderen in hun werk. Die politiemensen willens en wetens in het gezicht spugen en hoesten. Respectloos! Ik kan mij daar enorm kwaad over maken. Niet alleen de collega’s zelf zitten daardoor in onzekerheid, het heeft ook een enorme impact op hun familie. Wij hebben er bij de werkgever op aangedrongen dat verdachten verplicht op het coronavirus worden getest. Daar wordt nu werk van gemaakt. Ook willen wij dat collega’s kunnen worden getest als door contact met een verdachte een reële kans op besmetting bestaat. Menig collega heeft ons laten weten daaraan behoefte te hebben. De werkgever heeft ons toegezegd daarover in gesprek te gaan met de GGD.

Samen met de andere bonden hebben wij tweemaal per week overleg met de werkgever over de ontwikkelingen rond corona en gevolgen daarvan voor de politie. Ook weten we elkaar te vinden als de noodzaak daartoe is. Wij hebben het inmiddels over tal van zaken gehad, ingegeven door vragen en reacties van collega’s. Over beschermingsmiddelen, hoe om te gaan met verlof in deze tijd als een collega bijvoorbeeld geen opvang kan vinden voor de kinderen of als een familielid zorg nodig heeft, over trainingen en certificering. Ondertussen gaan de onderhandelingen door over een nieuwe vroegpensioenregeling en terugdringing van de capaciteitsproblemen. Daarnaast staan we regelmatig in contact met collega's die achter de schermen hard werken aan een oplossing voor C2000. In het belang van de veiligheid en gezondheid van politiemensen en een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen. Juist ook in crisistijd.

Respect voor de mannen en vrouwen die in deze hectische periode met grote impact klaarstaan voor de maatschappij. Let goed op jezelf en elkaar. Sterkte aan de mensen die besmet zijn met het coronavirus en hun familie. En al is het dit jaar heel anders door de maatregelen tegen corona, ik wens iedereen een goed en gezond Pasen toe. Ik hoop van harte dat politiemensen en boa’s hun handen komend weekend niet vol hebben aan het optreden tegen mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN