Sociaal Fondsen Politie: Hulp voor collega’s die financieel klem zitten

Sociaal Fondsen Politie: Hulp voor collega’s die financieel klem zitten

1 nov 2022, Interview

“Een flink aantal mensen in onze samenleving heeft geldzorgen. Daar zitten natuurlijk net zo goed politiecollega’s bij”, zegt Judith Eleveld. Zij is voorzitter van het Landelijk Overleg Sociaal Fondsen bij de politie en hoopt vurig dat het taboe rond financiële problemen wordt doorbroken. Dat collega’s die klem zitten niet blijven worstelen maar eerder om hulp vragen. Elke eenheid, de Politieacademie en het Politiedienstencentrum hebben een eigen fonds waar je terecht kan voor advies en steun.

“Dit is een erebaan voor mij, ik mag hier namens de leden van deze fondsen zitten”, zo begint Judith haar verhaal in het Huis voor Veiligheid in Baarn, de uitvalsbasis van de ACP en NPB. Gaandeweg het gesprek wordt duidelijk hoeveel waarde zij hecht aan het principe van de dertien sociaal fondsen binnen de politie: 'van, voor en door collega's'.

Onafhankelijk en solidair

De sociaal fondsen bij de politie, een collegiaal vangnet, zijn onafhankelijk. De mensen die iets doen binnen de fondsen doen dat uit solidariteit, op vrijwillige basis, en werken allemaal bij de politie. Judith (die dit ook vrijwillig oppakt naast haar werk bij de Landelijke Eenheid): “Zoals politiemensen op straat naast elkaar staan, elkaar rugdekking bieden, staan ze hierin ook naast elkaar om collega’s met financiële zorgen of problemen te helpen. Per situatie bekijken we wat de collega aan hulp nodig heeft. Het is echt maatwerk. We geven advies, kunnen doorverwijzen naar andere instanties en in uiterste nood een lening verstrekken.”

Vertrouwen

Judith stelt dat het grootste goed van de fondsen vertrouwen is. “Elk gesprek wordt strikt vertrouwelijk behandeld. De informatie wordt met niemand gedeeld, totdat een collega zelf besluit om bijvoorbeeld zijn leidinggevende op de hoogte te stellen.” Die ‘anonimiteit’ is belangrijk, omdat de drempel om hulp te vragen erg hoog blijkt voor mensen met financiële problemen. Judith herkent dat.

“Het is bekend dat mensen met geldproblemen ongeveer vijf jaar wachten en dan pas om hulp vragen. Op dat moment zijn de problemen vaak al drastisch toegenomen. Zouden mensen eerder advies of steun zoeken, dan voorkomen ze juist dat het uit de hand loopt. Niet alleen op financieel vlak, ook als het gaat om de fysieke en mentale gesteldheid van iemand. Financiële zorgen veroorzaken enorm veel stress. Dit heeft effect op iemands functioneren, in de thuissituatie en op het werk. Dat moet niemand onderschatten.”

Drempel verlagen

Judith kan begrijpen dat deze drempel bij politiemensen soms nog hoger is. “Zij staan altijd klaar voor anderen en geven niet snel toe als het minder goed gaat met henzelf. Of zij voelen de angst om hun baan te verliezen. Op de werkvloer zou veel meer gesproken moeten worden over dit soort zaken. Want het is een misvatting dat alle mensen die financieel klem komen te zitten dat aan zichzelf te danken hebben. In veel gevallen is het een gevolg van tegenslagen in het leven, zoals een scheiding, overlijden van een partner of ziek kind. Het kan iedereen overkomen. Denk bijvoorbeeld ook aan de gevolgen door corona, waardoor mensen in de problemen zijn gekomen en ineens de helft van hun inkomen hebben moeten missen.”

Naar elkaar omkijken

“Bij een scheiding, overlijden of ziekte vraagt iedereen hoe het met je gaat en of ze iets voor je kunnen doen. Dat is ontzettend mooi. Toch vraagt bijna niemand hoe het er financieel voor staat”, benadrukt Judith. “Terwijl deze ingrijpende omstandigheden een grote invloed hebben op de financiële situatie van iemand. Mensen vinden het moeilijk om hierover te praten. Wat ik mij overigens goed kan voorstellen. Het is ontzettend lastig. Alleen het zou fijn zijn als we dit kunnen doorbreken. En laten we vooral blijven omkijken naar elkaar.”

Meer informatie of contact leggen?

Werk je bij de politie en wil je meer weten over de Sociaal Fondsen of contact leggen met het fonds in jouw eenheid? Kijk op het intranet van het korps.


* Update 22 januari 2024 *

“De schuldenproblematiek onder jongeren in ons land neemt toe”, zegt Judith Eleveld in antwoord op onze vraag wat haar anno 2024 vooral opvalt vanuit haar rol als landelijk voorzitter binnen de Sociaal Fondsen bij de politie. “Uit onderzoek van het Nibud blijkt bijvoorbeeld dat het aantal jongeren met schulden de afgelopen 5 jaar met 70% is toegenomen. Dat is deels te verklaren, omdat financiële zelfredzaamheid geen structureel onderdeel is binnen het onderwijs in Nederland."

"Hoe werkt een lening of een hypotheek en wat zijn hier de gevolgen van? Op welke toeslagen heb ik recht? Daar zou veel meer aandacht voor moeten komen. Tel daarbij op de inflatie, hoge energie-, huur- en huizenprijzen en dat jongeren vaak nog in een lagere salarisschaal zitten. Dit geldt natuurlijk ook voor onze jongere collega’s bij de politie.”

Hulp en ondersteuning

Judith over de inzet bij de politie rondom schuldenproblematiek: “De sociaal fondsen binnen de sector en de politieorganisatie zelf zetten in op hulp en ondersteuning en vooral op het gesprek voeren. Het is belangrijk dat we met elkaar scherp blijven op signalen van financiële problemen en het gesprek aan durven gaan.”


Dreig je door stijgende kosten van levensonderhoud in de financiële problemen te komen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de voorzieningen die de werkgever daarvoor biedt, met stichting NIBUD die je inzicht kan geven in je inkomsten en uitgaven en wijzen op mogelijke toeslagen of Geldfit. Ook Stichting Leden voor Leden, onderdeel van de ACP, helpt leden en hun gezin bij financiële, sociale en emotionele nood. Maak vooral gebruik van de hulplijnen en voorzieningen die er zijn.

DOWNLOAD HIER een overzicht van hulplijnen en instanties die kunnen helpen bij geldzorgen

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN