Surfivor

Surfivor

17 jan 2019, ptss

Mijn naam is Ben, ik ben 39 jaar, getrouwd, heb twee kinderen en altijd met trots gewerkt in Den Haag. Nu ben ik ziek, PTSS. Ik heb nog geprobeerd het tij te keren door te verhuizen naar Noord-Holland en daar te gaan werken. Maar helaas. Inmiddels zit ik ruim twee jaar thuis en ben ik afhankelijk van diverse vormen van hulpverlening, soms met ellenlange wachtlijsten. Al jarenlang strijd ik persoonlijk tegen PTSS. Mijn ervaring is dat wanneer hulpverlening nodig is, je wordt geconfronteerd met een zwart gat tussen aanmelding en de start van een nieuw hulpverleningsprogramma.

In het voorjaar van 2018 zat ik zoals gewoonlijk thuis, somber en zonder uitzicht. Ik zag op Netflix een documentaire, genaamd Resurface. Ik was gelijk geraakt. Ik heb direct de mensen van Surfschool Texel gebeld en gevraagd of ik langs mocht komen. Enthousiast zoals zij zijn werd ik uitgenodigd en mocht ik zelfs mijn dochter meenemen. Dit was een mooie bonus, omdat door de jaren heen de relatie tussen ons door mijn PTSS erg verslechterd is. Het was een top dag. Op dat moment was ik weer de vrolijke, energieke versie van mijzelf en kon ik weer vader zijn. Een vader om trots op te zijn. Nadien ben ik niet meer gestopt met surfen.

Surfen is een fysieke sport waarbij je je aandacht niet kunt laten verslappen, omdat je anders wordt verrast door de kracht van het water. Ik voel me er beter door, kan beter omgaan met prikkels en heb zelfs af en toe rust in mijn hoofd. Op 29 januari 2019 maakt de notaris de stichting Surfivor officieel. Surfivor biedt straks surftherapie programma’s aan. In 2019 starten we allereerst met een 6-weeks programma met elke week een sessie. Eind september volgt een 3-daags all-inclusive programma. Surfivor biedt de programma’s kosteloos aan, met brede maatschappelijke ondersteuning. De deelnemers gaan onder begeleiding een nieuwe uitdaging aan. Een uitdaging waarbij ze hun hoofd kunnen leegmaken, zodat negatieve gevoelens geen kans krijgen, ze nieuwe positieve ervaringen opdoen en weer trots kunnen zijn op zichzelf.

Ik startte dit avontuur als therapie voor mijzelf en had een doel voor ogen; ook al mislukt alles en krijg ik geen donaties/sponsoring, als ik 1 persoon kan helpen dan maakt dat voor mij alles goed. Zoals vermeld op de website www.surfivor.nl, ‘As one person I can’t change the world, but I can change the world of one person’. Om onduidelijkheid te voorkomen, ik doe dit niet alleen. Om mij heen heb ik een team van enthousiaste mensen. Omdat samenwerken een mooier resultaat oplevert, maar ook omdat ik dit niet alleen kan door mijn PTSS.

Word je warm van dit initiatief en wil je ons steunen? Doneren kan op www.surfivor.nl


Politiemensen worden vaak zwaarder belast dan andere beroepsgroepen. Dat kan gevolgen hebben voor hun psychische en lichamelijke gezondheid. Bovendien blijft het risico op ziekteverzuim en PTSS bij de politie groeien door werkdruk en leeftijdsopbouw. Het is in het belang van de collega én de werkgever dat PTSS vroegtijdig wordt herkend. Daarom werkt de ACP samen met organisatie Pronos aan een PTSS-screener. Deze screener moet eraan bijdragen dat collega’s zichzelf op termijn anoniem kunnen testen op PTSS-klachten, zodat zij vroegtijdig aan de bel kunnen trekken als dat nodig blijkt. Meer weten? Klik snel door naar een artikel over deze screener en wat jij daarin mogelijk kan betekenen voor je collega’s.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN