Switch executief naar ATH wordt aantrekkelijker

Switch executief naar ATH wordt aantrekkelijker

11 nov 2019, cao

Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO Politie en moet zorgen voor meer flexibiliteit.

Vooral in de onderbezette meldkamers is hard extra menskracht nodig om teams te kunnen blijven aansturen en voorzien van de juiste informatie.

Houd hier rekening mee

Om de executieve status te behouden bij een switch naar ATH, is het volgende noodzakelijk:

  • Je blijft een minimaal aantal diensten draaien met inzet op politietaken. Dit minimum is 18 diensten van 8 uur óf 16 diensten van 9 uur (bij een aanstelling van meer dan 32 uur per week .
  • De inzet op politietaken verricht je normaal gesproken binnen de GGP. Maar was je voor de overstap naar ATH ergens anders in executieve dienst, dan kan het ook daar.
  • Je moet bekwaam blijven voor inzet op politietaken. De werkgever biedt daarvoor de nodige faciliteiten als IBT, FVT, behoud van rijvaardigheid en Profcheck.
  • Als je daadwerkelijk wilt terugkeren in een executieve functie, dan moet je daar zelf actie op ondernemen. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Lukt dit niet, dan kan je uiterlijk na 4 ½ jaar een verzoek doen om terug te keren. Als je daar behoefte aan hebt krijg je eenmaal een passende executieve functie aangeboden (op het schaalniveau van de functie die je voorafgaand aan de overstap naar de ATH-functie verrichte), om op terug te keren.

Had je de overstap al gemaakt?

Heb je de overstap al voor 1 januari 2020 gemaakt en heb je daarbij de executieve status ingeleverd? Dan kan je de executieve status voor een periode van 5 jaar terugkrijgen. Je moet dan wel aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen en dus met geringe inspanning weer inzetbaar kunnen zijn op executieve werkzaamheden. Van een geringe inspanning is sprake als je om inzetbaar te zijn slechts je RTGP of FVT moet volgen en niet als je meer modules moet volgen. Je kunt je dan tot 1 maart 2020 aanmelden bij je leidinggevende (via het aanmeldingsformulier op intranet).

Bekijk wat er nog meer verandert

De regels omtrent de overstap van executief naar ATH zijn in oktober 2019 door bonden en werkgever vastgesteld.

Wil jij weten welke afspraken er nog meer gemaakt zijn en nu verder worden uitgewerkt of ingeregeld? Ga naar acp.nl/cao. Klik op een van de categorieën (linksboven).

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN