Geen transitievergoeding bij ontslag politie

Geen transitievergoeding bij ontslag politie

1 aug 2022, rechtshulp werk en inkomen

'Kom ik in aanmerking voor de transitievergoeding?' Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld aan de ACP. Het antwoord luidt: Nee, politiemedewerkers kunnen geen aanspraak maken op deze vergoeding bij (gedwongen) ontslag. Werk je bij de politie, dan heb je een ambtelijke status en dit betekent dat je andere rechten en plichten hebt. Wij leggen het uit.

Een transitievergoeding is kort gezegd gekoppeld aan het arbeidsrecht. Het is een vergoeding waarop werknemers in een 'reguliere' baan minimaal recht hebben bij ontslag. Sinds 1 januari 2020 vallen veel ambtenaren onder het arbeidsrecht, alleen dit geldt niet voor de groepen ambtenaren zoals politie en defensie. Ontslag bij de politie betekent dat politiemedewerkers nog altijd onder het ambtenarenrecht vallen en kunnen daarom geen aanspraak maken op de transitievergoeding.

Ontslagbescherming

Politiemedewerkers hebben vergaande bevoegdheden. Ook worden hoge eisen aan hen gesteld. Dit maakt dat je als politieman/-vrouw andere rechten en plichten hebt dan werknemers in een 'reguliere' baan bij de overheid of in het bedrijfsleven. Daar staat tegenover dat de ambtelijke status van politiemensen een stevige rechtspositie met zich meebrengt. De ontslagbescherming van ambtenaren bijvoorbeeld gaat verder dan bescherming binnen het arbeidsrecht.

Juridische hulp

Dit neemt niet weg dat er veel komt kijken bij ontslag en dat het een behoorlijke impact kan hebben. Heb je een arbeidsconflict met je werkgever, zoals dreiging van ontslag? Wij raden je aan om in een dergelijke situatie contact op te nemen met de ACP voor (juridische) ondersteuning.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN