Uit de box over capaciteit

Uit de box over capaciteit

13 okt 2020, blog

Als ik voor de zoveelste keer een gesprek voer met beleidsbepalers en politici en/of het zoveelste kritische rapport lees, dan droom ik wel eens van een wereld waarin je met een knip van de vinger een gezondere politie krijgt. Helaas, zo werkt het niet. Verandering vraagt om hard werken en dat is precies wat er nu gebeurt. En laat daar geen misverstand over bestaan, vooral door de collega’s op de werkvloer.

Gebrek aan capaciteit is als term vaag, maar voor de meeste politiecollega’s is het een werkelijkheid waar ze dag in dag uit mee leven en werken. Een constante stroom van verzoeken om diensten in te vullen, privé en werk die lastig(er) te combineren zijn. Maar ook, zoals in het geval van de wijkagenten, niet toekomen aan het werk wat men eigenlijk wil en moet doen. Niet constant rennen van incident naar incident, maar relaties opbouwen. Met als doel ogen en oren in de wijken ontwikkelen en zo voordat een situatie uit de hand loopt kunnen ingrijpen. Dat is wat onze Nederlandse politie uniek en effectief maakt.

Het is goed dat de minister en de korpsleiding aandacht hebben voor het beperken van de tekorten in de GGP. Tegelijkertijd snap ik collega’s die er genoeg van hebben. Mensen die een oplossing willen zien in plaats van het zoveelste praatstuk. Toch blijft de ACP namens de collega’s oplossingen aandragen. Ook nu we de vraag kregen met ‘out of the box’ oplossingen te komen voor de tekorten in de GGP de komende 3 tot 4 jaar. Uit onderzoek weten wij wat de ervaringen waren tijdens corona. Ook hebben we eind 2019 van de collega’s honderden praktische handvatten gekregen als het gaat om het beperken van de tekorten in de GGP, de ondersteunende diensten en opsporing. Het probleem beperkt zich namelijk niet tot de GGP.

Omdat de ACP een optelsom is van onze gezamenlijke kennis, hebben we naar aanleiding van het verzoek van de werkgever nogmaals contact gezocht met leden. Hun ideeën hebben we inmiddels ingebracht. Al deze ideeën moeten uiteindelijk voor 1 november aanstaande leiden tot een noodplan/plan van aanpak dat minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer stuurt.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN