19 okt 2021, Werk
Binnen specialistische diensten zoals DSI, O&T en WOD is enige onrust ontstaan doordat de werkgever eind september een conceptvoorstel voor een nieuw beloningssysteem voor deze bijzondere functiegroepen al met de medewerkers heeft gedeeld, inclusief een indicatie van de mogelijke toelage voor enkele functies. De bonden hebben de werkgever erop gewezen dat hierdoor ten onrechte de indruk is gewekt dat dit model de rechtspositionele uitkomst van het beloningsonderzoek is of zal worden.
Dat laatste is absoluut niet het geval. De bonden hebben nog niet met het door de HRM-werkgroep ontwikkelde beloningskader ingestemd. Sterker nog: er is nog niet eens formeel een voorstel aan de bonden voorgelegd ter bespreking in het hoogste overlegorgaan op arbeidsvoorwaardengebied binnen de politie – het Centraal Georganiseerd Overleg Politie oftewel het CGOP.
In de politie-cao 2021 hebben de werkgever en de bonden afgesproken onderzoek te (laten) doen naar de aanvullende beloningsafspraken voor groepen politiemedewerkers met bijzondere bezwarende werkomstandigheden. Kernvraag: zijn die toeslagen nog wel in overeenstemming met de belasting die hun werk anno 2021 met zich meebrengt? Ook moest het onderzoek leiden tot landelijke richtlijnen voor de vergoeding van kleine kosten en kledingkosten voor de collega’s van specialistische diensten/teams.
Het beloningsonderzoek onder medewerkers binnen specialistische diensten is inmiddels uitgevoerd door een werkgroep van HRM, in opdracht van de korpsleiding. Uiteraard zijn de bonden daarbij zijdelings betrokken geweest. Tot nu toe heeft er echter nog geen enkel formeel overleg plaatsgevonden over het ontwikkelde beoordelingskader en de overige aanbevelingen voor een nieuw beloningssysteem die daaruit zijn voortgekomen.
Momenteel is de werkgever bezig de reacties op het conceptvoorstel van de HRM-werkgroep bij de medewerkers van de betreffende specialistische diensten te peilen. Dat gebeurt via hun leidinggevenden. Deze reacties zullen worden meegenomen bij het ontwikkelen van het definitieve werkgeversvoorstel, dat volgens de huidige planning eind november het levenslicht zal zien.
Dat definitieve werkgeversvoorstel wordt dan het uitgangspunt voor de onderhandelingen met de bonden. Over hun inzet bij deze onderhandelingen zullen de bonden hun leden uiteraard zorgvuldig raadplegen.
In de aanloop naar dat moment roept de ACP de betreffende collega’s op hun reactie op het conceptvoorstel (ook) naar ons ledencontactcentrum via ledencontact@acp.nl te sturen. Dat geeft ons bijtijds een extra oriëntatie op de elementen in het voorstel die op de werkvloer kritiek en weerstand oproepen of juist waardering en instemming.
Reorganisatie DIV: 86 banen op de tocht
Bij de dienst informatievoorziening (DIV) is het al een tijdje onrustig door de aangekondigde verplaatsing van het fysieke archief van de Nationale Politie naar Doc-Direct, een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Een uitbesteding die voor het werk en het toekomstperspectief van ruim 80 medewerkers ingrijpende gevolgen zal hebben. Op dinsdag 24 mei houden
12 meiOnderhandelingen politie-cao in cruciale fase
Afgelopen maandag zijn de onderhandelaars van de politiebonden en de werkgever (de minister van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding van de Nationale Politie) begonnen aan een serie marathon-vergaderingen over een nieuwe politie-cao. Vandaag of morgen zal duidelijk zijn wat deze intensieve nu-of-nooit-aanpak voor resultaat heeft opgeleverd. Op maandag 9 mei starten de bonden met
4 meiCao-actie: politie negeert meldingen geluidsoverlast
De politiebonden roepen hun leden op vanaf woensdag 6 april niet meer te reageren op meldingen van geluidsoverlast. Dit is de vijfde protestactie in het actietraject Van kwaad tot erger, gericht tegen het uitblijven van een fatsoenlijke nieuwe politie-cao voor 2022 en 2023. De bonden willen dat politiemensen die een melding van geluidsoverlast ontvangen –
4 aprDe feiten over het DRIO-debacle in Oost-Brabant
Bij de reorganisatie van de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO) in Oost-Brabant is onder de medewerkers onnodig veel weerstand gewekt en kwaad bloed gezet door tekortschietende communicatie. De venijnige geruchten die daarna over de leidinggevenden de ronde gingen doen en zorgden voor ontsporing van het veranderproces zijn volkomen ongegrond. Dat concludeert de onafhankelijke commissie-Busker in
24 novBezuiniging ondersteuning raakt politie
‘Links en rechts efficiënter werken is haalbaar, maar het houdt een keer op. De korpsleiding moet toch de effecten zien van deze bezuiniging’, vraagt een politieman in een ondersteunende functie zich verbijsterd af over de besparingsmaatregelen bij niet-operationele politiediensten. Het is extra wrang dat er wordt gesproken over investeringen voor de aanpak van (zware georganiseerde) misdaad. Tegelijkertijd moet de politie bezuinigen door een begrotingstekort. Dat is niet uit te leggen. Hoe je het ook wendt of keert, korten op de ondersteuning leidt uiteindelijk net zo goed tot gevolgen voor het politiewerk op straat.
12 nov